Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané ztrácejí důvěru k národním institucím, říká Baker

Američané ztrácejí důvěru k národním institucím, říká Baker

 Američtí občané projevují rostoucí nedůvěru k vlastním národním institucím, varuje britský spisovatel Gerard Baker ve své nové knize. Vývoj posledních 30 let ukazuje, že taková ztráta důvěry může ohrozit samotné základy americké demokracie.

Gerard Baker, publicista

24. září 2023 - 02:20

 

Gerard Baker, britský spisovatel a publicista, v nedávném článku pro New York Post zdůraznil alarmující trend ztráty důvěry veřejnosti ve své vůdce a instituce. Jeho kniha "American Breakdown: How Americans Lost Trust in their Leaders and Institutions and How to Rebuild Confidence" se podrobně zabývá touto problematikou.

 

Podle červencového průzkumu Gallup Organization má v průměru pouze 26 % Američanů "velkou nebo poměrně velkou důvěru" v devět klíčových národních institucí. To je nejnižší číslo, jaké bylo kdy zaznamenáno.

 

Pew Research Center, které monitoruje důvěru veřejnosti v americké instituce již 30 let, také potvrdilo prudký pokles důvěry.

 

Jedním z hlavních bodů Bakerovy argumentace je, že Američané ztratili nejen důvěru v instituce, ale také v sebe navzájem. "Tato klesající společenská důvěra ničí vazby spojující Američany," upozornil Baker.

 

Amerika je dnes zemí hluboce nespokojenou s vlastním fungováním. Většina občanů nedůvěřuje svým vůdcům, institucím, korporacím, vzdělávacím a informačním systémům a dokonce i svým spoluobčanům.

 

Baker ve svém článku poukazuje na řadu faktorů, které mohly přispět k tomuto kolapsu důvěry. Mezi ně patří nejen nepoctivost a podvody ze strany institucí, ale také selhání v mnoha oblastech: katastrofální zahraniční války, otvírání hranic, rostoucí epidemie závislostí, finanční krize, podnikové skandály, zvyšování ekonomické a sociální nerovnosti a technologické inovace s riziky pro soukromí a duševní zdraví.

 

Psali jsme:

Kdybych byl Slovákem, asi bych volil Fica, říká Čížek

 

Vzhledem k současným trendům je důležité zvážit, jak obnovit důvěru občanů v demokratické instituce a mezi sebou navzájem, aby se zabránilo potenciálnímu kolapsu americké demokracie.

 

(jk, New York Post, foto: repro: WSJ)