Jdi na obsah Jdi na menu
 


Házení kytek do koše hraničí s fašismem.

 

Proti uličce ‚pražských řvounů‘ Zeman nasadí Hradní stráž

Echo24, red, vt438 AKTUALIZOVÁNO 23. listopadu 2018

 

Prezident ČR Miloš Zeman se opřel do demonstrantů, kteří 17. listopadu vyhodili kytice, jež on, premiér Andrej Babiš a další politici poslali či přinesli na Národní třídu. Podle prezidenta to už hraničí s fašismem, řekl ve čtvrtek v pořadu Týden s prezidentem v televizi Barrandov. Na adresu protestujících „pražských řvounů“, kteří 28. října vytvořili před Hradem „fašistickou uličku“ a pokřikovali na přicházející vyznamenané, uvedl, že je za pomoci Hradní stráže příště „vytlačí někam jinam“.

 

Protestujícím ze 17. listopadu doporučil, ať počkají do dalších voleb – své postoje totiž měnit nehodlá. „Do té doby, zvlášť když vláda už získala důvěru, tak se nenechám takhle vláčet hulákajícím davem“. Zeman podle svých slov nebude dělat kroky, které by popíraly výsledky voleb. „Kdo nerespektuje výsledky voleb, není demokrat,“ vzkázal odpůrcům v pravidelné čtvrteční relaci.

 

Zeman se také zmínil o „fašistické uličce řvounů“, tedy demonstrantech, kteří 28. října při udílení státních vyznamenání protestovali před Pražským hradem a pokřikovali na procházející vyznamenané. Ti nesli mimo jiné transparenty s nápisy „Invaze je teď“, „Braňme se“ nebo „Masaryk přivedl republiku na svět, tihle ji pohřbívají“ s odkazem například na Zemana, Babiše nebo Okamuru. Těm slíbil, že je příště „vytlačí jinam“ za pomoci Hradní stráže.

 

Připomněl, že se na ceremonii dostavili také příbuzní vojáků, kteří padli v Afghánistánu. V souvislosti s tím proto označil chování protestujících na odporné. „A protože za demokracii se má bojovat, tak jsem se rozhodl, že příště tam bude špalír Hradní stráže. Hradní stráž vzdá čest těm, kteří jsou vyznamenáni, a jejich příbuzným,“ uvedl prezident.