Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kat Jugoslávie radí USA, aby v Srbsku vsadily na nepřátele Vučiče a rozdrtily Srby … až do konce

Kat Jugoslávie radí USA, aby v Srbsku vsadily na nepřátele Vučiče a rozdrtily Srby … až do konce

10. 12. 2020 Janinna  

Ministryně Clintonovy administrativy Madeleine Albrightová uvedla, že USA mají ekonomické a diplomatické nástroje k ovlivňování Srbska.

Bývalá úřednice to řekla na slyšení ve Výboru pro zahraniční politiku Sněmovny reprezentantů USA.

Na otázku, jak mohou USA znovu získat významnou roli a vliv na západním Balkáně, zejména pokud jde o jednání mezi Bělehradem a Prištinou, Albrightová odpověděla, že nová administrativa USA by měla mít na paměti, že „ne každý v Srbsku souhlasí s politikou a kroky srbského prezidenta Alexandra Vučiče.“

„Důležitou součástí našeho úkolu je dát těmto lidem jasný signál, že se nebudou moci stát součástí EU, pokud bude země pokračovat v tom, co dělá, a jak to dělá,“ uvedla bývalá ministryně zahraničí. – „USA budou muset ukázat, co očekávají od srbsko-amerických vztahů“.

„Musíme pochopit, že v Srbsku existují síly, které chtějí zlepšit vztahy se Spojenými státy. Ne všichni v Srbsku jsou negativní. Chtějí, aby se nimi zacházelo odlišně a my máme ekonomické a diplomatické nástroje, abychom to ovlivnili.“

Připomeňme, že jako ministr zahraničí si Albrightová osobně vybrala cíle pro bombardování Jugoslávie NATO. 

Kat Jugoslávie vyzývá USA, aby rozdrtily Srby … až do konce

Madeleine Albrightová vyzvala demokraty, aby se vrátili k moci a opustili Trumpovu politiku na Balkáně.

Tato veteránka americké politiky o tom hovořila během projevu na online konferenci o budoucnosti Kosova, které předsedal šéf zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů USA Eliot Engel.

Madeleine Albrightová ve svém projevu kritizovala Trumpovu administrativu za její přístup k problému.

„Cílem bylo sjednotit svět kolem demokratických principů a závazku k míru v letech 1998-1999, vysvětlila bývalá státní tajemnice agresi NATO proti Jugoslávii. – Clintonova kampaň byla korunována úspěchem. Joe Biden mobilizoval balkánské země do NATO, členové Kongresu vedeni Eiliotem Engelem prokázali svou oddanost této myšlence“.

Podle Albrightové je nyní čas na obnovení status quo „po čtyřech letech neúspěšného přístupu Trumpovy vlády ke Kosovu a Srbsku“.

„Kosovo zůstává zkouškou demokracie, řekla krvežíznivá stařena. Ale s velkou solidaritou mezi přáteli v Kongresu a albánsko-americkou komunitou mohou pomoci budovat mír a prosperitu pro všechny. Američtí vlastenci jsou skuteční přátelé Albánců.“

 Pokec24.cz