Jdi na obsah Jdi na menu
 


Západní simulační hry. Rozdělení Ukrajiny

Západní simulační hry. Rozdělení Ukrajiny

V médiích právě kolují západní simulační hry o rozdělení Ukrajiny na dvě části. Rusko dostane Luhanskou a Doněckou oblast, jižní regiony Cherson a Záporoží a také Krym a západní Ukrajina je přijata do NATO jako nový nezávislý stát.

Ilustrační foto

11. dubna 2024 - 04:20

 

V Zelenského vítězství už zřejmě nikdo nevěří.

 

Vývoj podél hlavní bojové linie v Donbasu nevykazuje žádnou změnu: Ruské jednotky postupují, Zelenského vojáci ustupují na západ. Prohrané bitvy se – naštěstí – staly výjimkou. Ale to nemá nic společného s tím, že si Zelenskij uvědomil beznadějnost svého podniku. Chce udržet své lidí do smrti na frontě; kdyby mohl. Jenže na to prostě nemá prostředky. Nemá ani střelivo, ani zbraně, ani lidi, kteří by mohli ovládat zbraně a střílet municí. Zelenskij je poražen, to je zřejmé. Zdá se, že i západní hodnoty podle toho hodnotí situaci, protože odkud jinde by pocházely simulace rozdělení Ukrajiny po skončení války?

 

Zelenskij žádá vojenské velení o nemožné: US rozvědka tvrdí, že brzy skončí

Na základě tohoto plánu, který mj. zveřejnil italský list La Repubblica a ke kterému se odvolávají zprávy z Weltwoche a Tagesspiegel, by se Ukrajina měla rozdělit na část, která patří Rusku, a západní stát, který patří do NATO. Luhanská a Doněcká oblast, jižní oblasti Záporoží a Cherson a také Krym se mají stát trvalými součástmi Ruské federace (klíčové slovo: Novo Rossija). To zhruba odpovídá současné trase hlavní bojové linie na Donbasu, přičemž ruské jednotky na severu již postoupily přes 25 kilometrů do Charkovské oblasti. Ale oni by je vystěhovali, kdyby byli rozděleni.


Zbývajících 21 oblastí (v případě Záporoží a Chersonu jejich severní části) pak vytvoří novou Ukrajinskou republiku, která by podle simulačních her, které se dostaly na veřejnost, byla přijata do NATO jako země bez jaderných zbraní. Stát. Teoreticky. Otázkou je, zda Zelenskij a Putin považují tuto myšlenku za přijatelnou. Zelenskij stále sní o svém konečném vítězství (které se nestane) a Putinova armáda se každým dnem prosazuje. Nejpozději s Trumpovým volebním vítězstvím příští rok v listopadu budou tyto hry mysli pravděpodobně víc než jen hry.

 

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)