Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Echt Ústeček“ Krsek - Protisudetský postoj je dnes víc ve vnitrozemí

29. 5. 2023

„Echt Ústeček“ Krsek - Protisudetský postoj je dnes víc ve vnitrozemí

Martina Machová

 

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

 

Martin Krsek se sochou Hermanna Zettlitzera Ženský dvojakt. Zettlitzer patřil k oblíbeným sochařům Adolfa Hitlera, zároveň zhotovil v roce 1937 bustu TGM pro německé sociální demokraty.

 

11. 10. 2022 10:15

 

Historik ústeckého muzea Martin Krsek šel do voleb s heslem „Echt Ústečák“. Jeho jméno je spojeno s demytizací sudetských Němců, i tak vyhrál v obvodu senátora Jaroslava Doubravy, známého proruskými aktivitami a podporou Putina.

 
Článek

Sám sebe charakterizuje jako historika, popularizátora a místního patriota. Novopečený senátor Martin Krsek (za SEN 21) se ale vymyká stereotypu politika z Ústeckého kraje.

Profesní kariéru zasvětil vysvětlování, že sudetští Němci nejsou jen zlo, které chce zpět své domy, z nichž byli po 2. světové válce odsunuti.

Přesto – a podle něj dokonce právě proto – byl k údivu zbytku republiky zvolen ve volebním obvodu Ústí nad Labem senátorem, když v druhém kole porazil ústeckého primátora za ANO Petra Nedvědického.

Ústecký kraj se podle Krska mění, jen z Prahy to není tolik vidět. V Senátu chce zlepšovat pověst Sudet, odbourávat stereotypy o místních lidech a hledat pomoc, aby se chudý region dále nepropadal do svých problémů, které jsou důsledkem obsazení Sudet nacistickým Německem a poválečným vyhnáním tamního německého obyvatelstva.

Že jste se stal senátorem v Ústí nad Labem značí změnu, nebo to je výjimka?

Evidentně jsem „exot“ celorepublikově. Je vidět, že můj úspěch překvapil, ale ani tak ne Ústečáky. Ti, co mi věřili, to považují za obrat k lepšímu, za změnu.

Ale z republikového pohledu chápu, že to může vypadat jako výjimka. Změna tady ale je dlouhodobá. Vezměte si, kdo by řekl, že v Ústí nad Labem bude druhá v komunálních volbách Koalice nezávislých, Pirátů a Zelených.

V rozhovoru dočtete:

  • proč v kampani využil téma česko-německého soužití
  • co podle něj může region na severu Čech dát zbytku republiky
  • co říká například na lithium

Jak je možné, že člověk, který v Sudetech léta otevírá rány česko-německého soužití, je v Sudetech zvolen senátorem?

Spíš otevírám to, co spojuje region se současnými obyvateli. Soužití Čechů a Němců skončilo ranami a jizvami, které jsou pořád znatelné. Já se snažím upozorňovat, že je to jen jedna epizoda z dlouhého období soužití a že je nutné připomínat i to, co bylo předtím.

Žijeme v regionu, který byl z převážné většiny formován německojazyčným obyvatelstvem. Žijeme v domech, které v mnoha případech byly postaveny před rokem 1945. Největší rozvoj tohoto regionu se odehrál v době průmyslové revoluce. Kdybychom tuhle skupinu ignorovali, budeme problematicky hledat vztah k místnímu prostoru. Abychom mohli tohle místo považovat za své, musíme ho přijmout se vším, co k němu patří.

Téma Sudety a Sudeťáci, často zploštělé na „Němci prahnoucí po svých domech“, je téma vysoce politické a permanentně se vrací. V roce 2013 vyhrálo Miloši Zemanovi prezidentské volby, využívají ho populisté. Jak se vám podařilo přesvědčit lidi v Ústí, že to populistům hodit nemají?

Jsme už někde jinde než v době volby Zemana prezidentem. Ta situace se samozřejmě neustále vyvíjí. Odchází generace, která byla zatížená společenským územ, že Němci jsou špatní, nebo zatížená osobní špatnou zkušeností z 2. světové války. A řada obyvatel tohoto regionu si začíná uvědomovat, že je vlastně fajn být něčím specifický, být něčím mimořádný. Moraváci či Plzeňáci mají své nářečí, naším specifikem je poválečný vývoj, určitá tajemnost, dobrodružství regionu.

Začínáme chápat, že se na tom dá stavět a v mladší generaci nebo generaci, jako je moje, začíná být cool být sudetským Čechem.

Před šesti lety tady vyhrál Jaroslav Doubrava z uskupení Severočeši – váš úplný opak. To se za tu dobu region tak moc změnil?

Spíš tu nebyl kandidát, který by dokázal udělat volbu do Senátu pro místní obyvatele zajímavou. Řada lidí mi říkala, že to jsou první volby, kdy můžou ve druhém kole volit pro někoho, a ne proti někomu.

Šel jsem do té kandidatury s heslem „Echt“, které je samozřejmě trošku nadsázkou. Malinko jsem tu sudetskou notu rozbrnkával, ale zároveň to znamená opravdovost. Jen občas se ozvala nějaká ta připomínka: „Krska bych možná volil, ale on propaguje ty Němce.“

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-echt-ustecak-krsek-opreme-se-do-tradic-ale-nacionalismu-se-vyvarujme-216284