Jdi na obsah Jdi na menu
 


10 let od masakru v Oděse

2. 5. 2024

10 let od masakru v Oděse

2.5.2024 14:07

 

2. května 2014 se v Oděse v Domě odborů odehrál monstrózní zločin spáchaný extrémními ukrajinskými nacionalisty. O život krutě přišlo 48 lidí – 32 bylo zaživa upáleno, 6 zastřeleno a 10 umučeno. Je nanejvýš nutné uvést, že do dneška nebyl zločin řádně vyšetřen a osnovatelé a přímí pachatelé nebyli potrestáni. Zcela nepochopitelně svým mlčením masakr zakrývají mainstreamové sdělovací prostředky a tím fakticky chrání pachatele. Selhávají stejně, jako evropští politici. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o čistý záměr, který zakrývá pravděpodobnou odpovědnost dnešních vládců Kyjeva.

Stoupenci nechvalně známého Pravého sektoru, kteří dorazili do Oděsy, začali ve městě vyvolávat nepokoje. Zničili stanové městečko a organizovali hon na ty, kteří nepodpořili kyjevský Majdan, který vynesl do státních pozic osoby dokonce neonacistické organizace. Těžko takové hodnocení rozporovat, když i bývalý významný člen Evropské komise Günter Verheugen v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk řekl: „Poprvé v tomto století skuteční fašisté z masa a kostí sedí ve vládě.“

Pronásledovaní se před násilníky uchýlili do Domu odborů, ale neonacisté  obklíčili budovu a zapálili ji, poté nedovolili hasičům a záchranářům pomáhat lidem uvnitř a nadále naopak házeli zápalné směsi a stříleli do oken. Lidé nemohli ven. A ti, kteří přesto uspěli, zemřeli při pádu z výšky nebo byli podle svědectví ubiti k smrti. Jednou z obětí byla i těhotná žena, útočníky uškrcená.

Již delší dobu se objevují informace o konkrétních odpovědných osobách. Hlavním organizátorem a inspirátorem měl být tehdejší prozatímní prezident Ukrajiny Oleksandr Turčynov. Občané Oděsy měli být zastrašeni, aby se neopakovala situace Donbasu vzbouřeného proti avanturistické politice Kyjeva. Deset dnů před událostmi se prý v Kyjevě konala schůzka, na níž se zúčastnili šéf ministerstva vnitra Arsen Avakov, šéf Služby bezpečnosti Ukrajiny Valentin Nalivajčenko a tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij. Na přípravách se měl podílet také tehdejší gubernátor dněpropetrovské oblastní státní správy Ihor Kolomojskyj. Na místě operaci údajně vedl Ihor Palytsja, který byl poté již 6. května 2014 jmenován gubernátorem Oděské oblasti.

Nevídaná tragédie v Oděse je v Rusko vnímána jako jeden z argumentů tzv. speciální vojenské operace na Ukrajině. Jak nyní uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, brzy přijde den, kdy Oděsa shodí banderovské jho a stane se opět skutečně svobodným městem. Dá se ovšem k tomu uvést, že to nejpodstatnější je, aby masakr v Oděse byl objektivně a pachatelé zločinu byli řádně potrestáni.

Jak zdůraznil diplomat, „vzdáváme hold obětem krvavého masakru v Oděse a jsme přesvědčeni, že spravedlivá odplata dříve nebo později dostihne pachatele a inspirátory tohoto barbarského zločinu, který nemá promlčecí lhůtu. Podle ní „metody používané nacisty demonstrovaly „misantropickou podstatu režimu nastoleného na Ukrajině“.

 Jana Putzlacher

vasevec.cz