Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. Bez obalu s K. Konečnou

29. 6. 2022

25. Bez obalu s K. Konečnou

 

Je před námi další díl Bez obalu, v němž se podíváme ještě blíže na kauzu kolem Hlubučka, neboť dostala nový rozměr. Pak se vrátíme k projevu Petra Fialy k občanům, předraženému bydlení a blíže si představíme situaci v Kolumbii, kde vyhrál volby Gustavo Petro.


Kauza kolem exnáměstka za STAN Hlubučka dostala nový rozměr. Chapadla mafiánské organizace, na kterou byli napojeni Starostové i členové TOP09, sahaly podle informací z minulého týdne ještě mnohem dál, než na dopravní podnik hlavního města. V médiích se objevily informace, že lidé a firmy spojené s Hlubučkem i nesvéprávným Redlem sponzorovaly i ODS a dokonce hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Čím více se kauza rozrůstá, tím směšněji působí také výmluvy Víta Rakušana o tom, jak se snažil pozici Petra Hlubučka oslabit alespoň politicky. Tak proto měl být Hlubuček trojkou pražské kandidátky do podzimních komunálních voleb? Tak pro to byla Hana Marvanová odejita a nyní mluví o šikaně, když se dovolila se ozvat? To na mě spíše jako oslabování vlivu působí jako ukázkové krytí, ale to si musí sáhnout do svědomí pan vicepremiér-slušňák sám. Krizová komunikace jde každopádně Vítkovi Rakušanovi asi podobně, jako řízení vlastního hnutí. Takže vůbec.

 

Snaha odvléci pozornost od této kauzy byla ostatně také možná jedním z důvodu středečního projevu ministra Fialy. Jiný pádný důvod mě totiž nenapadá, protože jsme se nedozvěděli vůbec nic. A i to málo, co padlo, mělo raději zůstat nevyřčené. Pokud Petr Fiala chtěl, aby alespoň na den zaplnila první stránky místo kauzy Hlubuček kritika jeho projevu, tak plán vyšel, ale to je asi tak jediný plán, se kterým vláda v uplynulém týdnu přišla. Fiala mimo jiné řekl "Nárůsty cen energií v následujících měsících budou pro mnohé šokem, stát ale nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši." Pane premiére, tohle fakt v současné situaci lidi neuklidní. A tím, že řeknete "připravte se", si nevytvoříte žádné alibi. Za stávající situaci může především nečinnost vaší vlády. Národ čekal, že jasně řeknete, jak v následujících měsících lidem pomůžete. Místo toho jsme se kromě pohádek o odkupu ČEZu, který v minulosti chtěly vaše vlády, respektive vlády Vaší ODS, privatizovat, znovu utvrdili v tom, že vaše vláda žádný plán na boj s drahotou nemá.

 

Jinak pan premiér byl minimálně dvakrát během projevu prokazatelně přistižen při lži. Poprvé, když říkal, že nikoho vláda nenechá padnout na dno. Tak k tomu trochu statistiky. Meziročně se počet lidí v chudobě zvýšil o celých 60 %. Sociologové navíc už v březnu dodávali, že ohrožena chudobou je až 1/3 domácností. Druhá lež, která zazněla v projevu, je, že předchozí vláda zavinila zrušení dodávek norského plynu, což v deníku Právo vyvrátil analytik společnosti ENA.

 

Obrovské množství domácností přiznává problémy se zvyšujícími se cenami? Proč tedy vláda nepomůžete plošně, jako je tomu v Polsku s DPH a spotřební daní, na Slovensku zastropováním cen elektřiny, v Německu příspěvky na daňového poplatníka, nebo v Rakousku plošným příspěvkem? Jak dlouho se, vládní představitelé, chcete odvolávat na předchozí vládu? Tohle už začíná připomínat ohánění se Kalouskem, které jste ještě z opozičních lavic tak kritizovali. Stejně jako že se předchozí premiér vyhýbá konfrontaci, než jste si pro sebe zabral prime-time na všech stanicích bez jakékoliv oponentury. Místo toho jste se např. mohl podívat do očí lidem na demonstracích. V této době potřebujeme akceschopnou vládu, která se nebojí konat. Přečíst před kamerou "připravte se, bude hůř, ale my za to nemůžem", zvládne úplně každý, ale pro to asi lidé vládní strany nezvolili.

 

A vězte, že mezi lidmi, kam vy ze zřejmých důvodů nechodíte, to pomalu začíná vřít. Aby také ne, když se pomalu co den objevují další a další ekonomické ukazatele, ve kterých jsme na tom hůře než srovnatelné státy, nebo v horším případě, nejhorší z celé Evropské Unie. Jak je možné, že v Česku lidé musí na průměrný byt ušetřit patnáct ročních platů, v Praze dokonce 17, zatím co v Berlíně, Vídni i Varšavě je to 9? Budeme opět další tři roky jen poslouchat, jak za bytovou krizi může jen a pouze předchozí vláda? Že vy s tím nic udělat nemůžete? Nepřiznáte, že situaci měly dávno řešit i vlády ODS? Položím si otázku – když tahle vláda není schopná nic ovlivnit, na co nám taková vláda vůbec je?

 

Mimochodem jsme se dozvěděli jméno, které nahradí končícího Gazdíka na ministerstvu školství. Je jím Vladimír Balaš, poslanec za STAN, ale dříve též kandidát za TOP09 nebo člověk, který měl jít na ruku ODS. Tedy ideální kádrový posudek. Akorát nevím, jestli zrovna ministrem školství by měl být člověk, který záměrně ohýbal pravidla, aby dopomohl k přijetí na práva politikovi Janu Rumlovi, za což mimochodem dostala právnická fakulta v Plzni – později proslavená tím, že se dala vystudovat za letní prázdniny – tučnou pokutu. To ovšem zdaleka není všechno – v článku z 22.6.2003, tedy téměř dvacet let starém, z pera Tomáše Němečka pro Respekt zaznívá: „Na kontě má ovšem účelové posudky v případě IPB či strojíren Královopolská, které byly učebnicovou ukázkou toho, jak se dá právo ohýbat a vykládat na přání zákazníka (poslanecká vyšetřovací komise si přála zpochybnit prodej IPB a Balaš promptně vyhověl).“ Jak vidíte, je to vzor ctnosti, pevných mravů a zásad.

 

A nyní už do zahraničí. První levicový prezident v historii v Kolumbii Gustavo Petro, bývalý starosta hlavního města Bogota se tento týden snaží utvořit první pokrokovou vládu v historie Kolumbie. Pomáhá mu v tom jeho zvolená viceprezidentka Francia Márquez, afro-kolumbijská feministka. Tato statečná černošská aktivistka za environmentální a lidská práva získala pro kandidátku s Petrem mnoho hlasů z řad menšin a domorodých kmenů. Jeho vítězství je vítězstvím pro Kolumbii i pro celou Latinskou Ameriku a povzbuzení pro levicové síly kdekoliv. Levice v Latinské Americe zvítězila v Chile (Gabriel Boric), v Hondurasu (Xiomara Castro), v Mexiku (Obrador) a věřím, že brzo zvítězí i Lula v Brazílii. Petro porazil Rodolfa Hernándeze – milionáře, kterého podpořila celá kolumbijská elita a i armáda.

 

Lidé v Kolumbii trpěli řadu dekád násilím, chudobou a státními represemi. Petro slíbil bojovat proti korupci a nespravedlnosti a zavést rozsáhlé sociální reformy, ale i zastavení řady kontraktů na těžbu ropy a plynu, což společně s novými tarify na ochranu kolumbijské zemědělské produkce, nepotěší Washington. Kritika, která ho odtamtud zaplavila, zdůrazňuje, že Petro používal populistickou rétoriku, podobnou prý té, která charakterizovala mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora či peruánského prezidenta Pedra Castilla. Kolumbii nikdy nevedl levicový politik, částečně i proto, že řada dřívějších kandidátů byla během volební kampaně zavražděna. Ve veřejnosti je levice stále asociována s revolucionářskými gerily z džungle, kteří obchodovali s drogami. Největší organizace FARC (Revoluční vojenské síly Kolumbie) byla demobilizována teprve před pěti lety. Jedním z bojovníků byl i Gustavo Petro. Mírová dohoda mezi vládou a FARCem nesplnila očekávání, což vedlo k novým ozbrojeným střetům s armádou. Podle této dohody měli bývalí revolucionáři dostat půdu a pomoc, aby se stali úspěšnými farmáři. Nesplněný slib vedl k vyhnání 80 000 civilistů ze svých domovů, a k nejvyššímu počtu vražd ze 12 let.

 

Demobilizovaní bojovníci z FARCu pomohli rehabilitovat i termín socialismus, který vláda spojovala s narkomafií a vraždami. Během kovidové pandemie umíralo denně 600 většinou chudých Kolumbijců, zatímco ti bohatí si kupovali vakcíny v Miami. Kolumbie má po Brazílii největší nerovnost v Latinské Americe. Chudí nemají přístup ke vzdělání, zdravotní péči, k půdě či k důstojnému zaměstnání.

 

Tlak z americké strany se jistě ještě navýší, pokud Petro splní slib vyměnit současné vedení armády, změnit bezpečnostní politiku a poskytnout pěstitelům kokainu státní dotace, aby přešli na jinou produkci a zvláště dosáhnout mírové dohody s gerilovou skupinou ELN (Národní Osvobozenecká Armáda). A Petro již oznámil, že se bude snažit obnovit diplomatické vztahy s Venezuelou, které byly na žádost USA dřívější vládou zrušeny v roce 2019.

 

Panuje obava, aby snaha Petra omezit moc ropného průmyslu nevedla k ekonomickému šoku a devalvaci. Petro chce tímto prosadit klimatické změny, které Kolumbie slíbila. Petro ovšem bude muset kompenzovat tyto ztráty navýšením daní a USA doufají, že to povede k občanským nepokojům a odlivu kapitálu ze země i k novému násilí proti sociálním aktivistům ze strany ozbrojených narkobaronů známých jako Gulf Clan. A nakonec k pádu Petrovy vlády. Pokud se levice ubrání bude to mít nesmírný význam pro celý svět.

 

Přeji Vám hezký týden.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde:

 

Na tomto odkazu naleznete sestřih mého vystoupení v CNN Prima News: https://www.youtube.com/watch?v=J-g7klmGgRM, případně - kdo máte Facebook - i zde: https://www.facebook.com/konecna.k/videos/1116294085588338  

 

Zde je včerejší rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/To-byl-vrchol-Nenecha-lidi-padnout-Lze-Katerina-Konecna-ve-varu-706828