Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. květen 1945 - Den osvobození Verše českých básníků. Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc

9. 5. 2023

9. květen 1945  - Den osvobození

Verše  českých básníků.

 

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Je tomu již 78 let a není mnoho těch, kteří zažili a pamatují  tu závratnou radost, pocity štěstí a vděčnosti, s kterými  jsme my, pamětníci, stáli  9. května 1945  na chodnících  našich  měst a obcí a vítali slavné Rudoarmějce – své osvoboditele. Přijížděli  na  bojových vozidlech, na obrněných vozech a tancích,  na  nákladních autech i v koňských povozech,  zaprášeni a unaveni po těžkých frontových bojích. Za nimi léta strádání, těžkých obětí a ztrát (jen v boji proti okupantům na našem území padlo na 144.000 sovětských vojáků),  ale teď  se smáli, byli šťastně udiveni jásotem a ovacemi, kterých se jim dostávalo od zástupů na chodnících,  hlasitým  provoláváním slávy a zasypáváním náručemi květin. Těch květin bylo tehdy přemnoho, dny byly mimořádně  slunečné a teplé, zahrady, parky, aleje, louky – všude se nabízely kvetoucí kytice  na uvítanou. Tak jsme prožívali historické chvíle ukončení 2.světové války a vítězství nad fašismem  - 9.květen 1945 – „Den osvobození“. Národ se radoval - i statečná Praha po povstání - a velcí básníci  skládali nezapomenutelné verše:

 

Přišli včas, jak legendární vojska z dávných kronik. Zvítězili. Nyní sedí v  hloučcích u harmonik, mají kouzlo ruských písní, jejich zvláštních tonik“  (Vítězslav Nezval,„ Historický obraz“).   „Do šeříku padly dny té slávy. Nikdy ještě nám tak nevoněl, ten květ bílý, modrý, usměvavý, přivázaný na lafetě děl“ (Jaroslav Seifert, „Přilba hlíny. S náručí otevřenou. Jaro 1945“). Básník S.K.Neumann  posílá “Vám poděkování a lásku vám, kéž zněly by jak zvony, vždyť já ne sám, jsou nás už miliony. Snad všichni se vám jednou v něčem vyrovnáme, teď poděkování vám aspoň posíláme.“ A básník Vladimír Holan skládá „Dík Sovětskému svazu“  a „Panychidu“ a „Rudoarmějce“ a  rovněž František Hrubín píše verše plné uznání, obdivu a vděčnosti, „Chléb s ocelí“ a „Jobovu noc“.

 

V té době jsme  ve své třídě na gymnáziu v Hradci Králové  založili recitační kroužek. Členy byli téměř všichni  spolužáci. Vedl jej náš  profesor, sice  biologie  a zeměpisu, ale byl  to  velký  milovník literatury, divadla a poesie.

 Je zaznamenáno, že ti jeho žáci, kteří se stali lékaři nebo lékárníky, vděčně na abiturientských sjezdech  vzpomínali na to, čemu je  pro jejich obory naučil. Ale  kromě toho  všichni spolužáci vzpomínali  na to, jak se jim   dík jeho pásmům poesie   vtiskla   do  jejich  nitra  a jak je po celý život  provázela.

 On  sestavil a nacvičil s námi  snad desítku  recitačních pásem. Z radosti a na počest osvobození v květnu 1945  bylo sestaveno „Květnové pásmo“.  Bylo  na programu besed, besídek, akademií, večerů a večírků nejen vlastní školy, ale i  různých   tehdejších slavnostních akcí  ve městě,  v okolí, ba  i na vzdálenějších místech. Recitovali jsme nejen v tělocvičně  Gočárovy  budovy našeho gymnázia ( se Štursovou sochou „Vítěze“ s lípovou ratolestí na sloupu nad schodištěm v průčelí) ,  ale i v Klicperově divadle, v Kotěrově Muzeu, v Sokolovně,  v Domě odborů „Na střelnici“, v

 Bělči, v Kostelci nad Orlicí, v Machově, v Janských lázních, na Luční boudě v Krkonoších  - a bůhví  kde ještě.

Text našeho „Květnového pásma“ byl sestaven z veršů Vítězslava Nezvala  a  Jaroslava

 Seiferta. V přednesu se podle děje střídal sbor a sólisté. A význam a náladu veršů dokresloval hudební doprovod, citlivé a působivé klavírní improvizace  Václava Snítila, pozdějšího houslového virtuóza  a profesora AMU v Praze. 

 

Text  „Květnového recitačního pásma“:

 

Přes šest roků budilo nás vyzvánění hran, /olej utrpení přetékal ná