Jdi na obsah Jdi na menu
 


A cenu za nejděsivější novoroční projev získává… Uživatelé sociálních sítí se vysmáli řeči Čižinského

2. 1. 2020

A cenu za nejděsivější novoroční projev získává… Uživatelé sociálních sítí se vysmáli řeči Čižinského

https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika

© Foto : Official website of the Prague 1 Municipal District

09:44 02.01.2020

 

Včerejším dnem jsme vstoupili do nového roku 2020, s čímž jsou spojeny novoroční projevy státníků. Včera jsme si mohli poslechnout předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka či premiéra Andreje Babiše. Kromě nich si však svou řeč připravil i starosta Prahy 1 Pavel Čižinský. Co mu lidé vzkazují?

 

Předem třeba podotknout, že Čižinský bude za pár dní vystaven pokusu o odvolání z funkce. Důvodem je rozpad vládnoucí koalice, jelikož představitelé hnutí Starostové a nezávislí, KDU-ČSL a Iniciativy občanů sdělili, že Čižinský vede městskou část špatně a mezi členy vedení jsou jisté spory.

 

Svůj projev Čižinský doplnil o dramatické pauzy a zvolil pomalé tempo. Podle jeho slov je Praha 1 momentálně zvláštním místem pro život. Dodal, že lidé, žijící v Praze 1, jsou ohroženým druhem, který se však chce zachránit. Z toho důvodu volili v posledních komunálních volbách nové zastupitele, kteří se pokusili měnit staré pořádky.

 

Maximalizace zisku

 

Podle starosty se však zastánci těchto „starých pořádků“ snaží vrátit poměry k horšímu. Nutno podotknout, že v projevu se Čižinský tvářil velmi vážně. Dotkl se i končící koalice, kde se vedly spory například o regulaci zavírací doby restauračních zařízení a zábavních podniků. Podle Čižinského je regulace nočního života nutná, jelikož se tam pohybuje velké množství návštěvníků a počty policistů v ulicích se nestačí navyšovat.

 

„Chápu, že někteří provozovatelé hospod chtějí maximalizovat svůj zisk,“ řekl Čižinský a po delší pauze dodal: „Byť odmítám jejich nátlakové akce, jako když na poslední zastupitelstvo přišlo několik desítek svalnatých vyhazovačů nás zastrašit a podpořit návrat starých pořádků.“

 

Demokracie stojí na diskusi

 

Čižinskému se nelíbí ani počet aut, která projíždějí Prahou 1, a dodal, že další boj, který část Prahy svádí, je boj s developery. Podle jeho slov je logické, že developeři staví nová obchodní centra a hotely. Nicméně si myslí, že má být logické a legitimní i to, aby jim obec do toho mluvila. Podle jeho mínění mají politici tlačit developery k výstavbě nových bytů pro další rezidenty a také k výsadbě zeleně.

 

Ve své řeči zmínil i T. G. Masaryka, se kterým, jak sám zdůraznil, věří, že demokracie stojí na diskusi. Dodal, že naslouchá jak svým kritikům, tak i vulgárním projevům na sociální sítí Facebook.  „Věřím, že úkolem našich dvacátých let je pokusit se udržovat toto naše srdce zdravé. Přeji nám všem a kladu si za předsevzetí, abychom každý v sobě nacházeli odvahu přát si politiku jinou, než nad kterou jsme naříkali,“ řekl závěrem.

 

Reakce uživatelů

 

Sociální sítě na neobvyklý novoroční projev zareagovaly velmi rychle. Publicista Jiří Macich ml. okomentoval projev na Twitteru.

 

„Myslel jsem, že letošní televizní novoroční projevy jen tak někdo v jejich absurdnosti nepřekoná, protože zejména Babiš a Vondráček se hodně snažili, ale zde starosta Pavel Čižinský (Praha 1) nasadil ještě těžší kalibr,“ myslí si.

 

​Komentátor Martin Gust zase označil projev za nejděsivější.

 

 „A cenu za nejděsivější novoroční projev v letošní opravdu tvrdé konkurenci získává…“ napsal a sdílel video na Facebooku.

 

    „Tématizovat zrovna v novoročním projevu problémy všednodenního provozu městské části je šílené, i kdyby popis stavu byl pravdivý a stanoviska politika rozumná,“ zanechal komentář jeden z uživatelů pod videem na YouTube.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář