Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americká média: „Rusko bez Putina je horší než s ním“

19. 2. 2021

Americká média: „Rusko bez Putina je horší než s ním“

Nikolaj Gricaj

12. února 2021

Američtí politici (nebo obecně Západ) by se měli zamýšlet nad Ruskem v souvislosti s přítomností Putina a s jeho nástupci. Při agresivitě a rusofobii Washingtonu může nastat ještě horší varianta, odejde-li Putin. O důsledcích takovéto skutečnosti přemýšleli američtí pozorovatelé Jeff Hawn a Sim Tack z Foreign Policy.

Odsouvání nové generace vůdců Ruska

Vladimir Putin je ve své funkci tak dlouho, že za tu dobu vyrostla celá generace, která si nedokáže představit jiného vladaře a jiné metody a principy „práce se Západem“ než ty, které používá současná hlava Ruska. A pokud „házíte“ sankcemi vpravo, vlevo, můžete podle amerických pozorovatelů dosáhnout naprosté nepřátelství budoucích vůdců Ruska znepřátelených samotnými USA.

Lid a vůdci z něho vzešlí budou mít pevný pocit, že je Amerika nepřítel, od kterého je třeba se držet na hony a k Západu být ostražití. Takto bude Rusko bez Putina daleko horší nepřítel než je nyní. To pokud bude Západ vůči Rusku provádět současnou nepřátelskou politiku. Západu se nepodaří prosadit svou. Nedokáže přesunout moc v Rusku do rukou lidí a struktur vedoucích zemi směrem, který by USA více vyhovoval.

Pro Západ je výhodné když je Putin stále u moci

Američtí znalci Hon a Tek předpokládají, že je pro Západ výhodné, aby se v Rusku ustavila politická součinnost mezi vlivnými skupinami a elitami politického establishmentu, což povede ke společnému postoji zúčastněných osob a nikoliv jen k osobním vazbám a charismatu vůdce, kdy se po jeho odchodu rozpadne celá obálka.

Jinými slovy Američané říkají, že je potřeba prodloužit období Putina u moci, i kdyby to bylo absurdní a v rozporu s jejich rozumem. Totiž právě současný vůdce musí zajistit (a jen on může) plynulý přechod Ruska do nové politické epochy a spustit reálné reformy.

V souhrnu se dá říci, že autoři zamyšlení nabádají k úvaze, že kolektivní Západ se už nyní musí zamýšlet nejen nad současnými vztahy s Moskvou, ale také nad spoluprací s budoucími vůdci Ruska.

Převzato z Politobzor.ru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář