Jdi na obsah Jdi na menu
 


Až se bude vyšetřovat

9. 11. 2020

Až se bude vyšetřovat

 

   Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) navrhnul, aby byla časem vytvořena sněmovní komise, která by vyšetřila, kde se stala chyba v přípravách na podzimní vlnu epidemie. Aniž by jakkoliv předjímal závěry této komise, ukázal prstem na Andreje Babiše (ANO). Možnost vytvoření vyšetřovacího orgánu okamžitě podpořila předsedkyně TOP 09 slovy: „Souhlasím s panem Hamáčkem a dodávám, že konat by měla i policie“.

   Když už tedy víme, k čemu podle všeho komise po pracném šetření  nakonec dospěje, všimněme si několika okolností, které asi v jejím hledáčku nebudou.

   Na vládu, a především na jejího předsedu a na tehdejšího ministra zdravotnictví byl už od jara vykonáván obrovský tlak, aby opatření zmírňovali. Tento tlak nebyl podložen epidemiologickými fakty, byl čistě politický.

  

   Když v polovině dubna skupina senátorů za hnutí STAN s podporou pirátů připravovala ústavní stížnost proti omezení možnosti vycestovat, děsili se senátoři porušování základních práv a svobod a varovali, že se vracíme do dob, které „jsme měli naposledy za komunismu“.

  

   Jako symbol znovudobyté svobody nad zlou vládou mohli občané vnímat obří hostinu na Karlově mostě na samém konci června. Této akce, jež vyvolala údiv zahraničních médií, se zúčastnila mimo jiné právě předsedkyně TOP 09, která by nyní chtěla aktivovat proti viníkům policii.

   Když už koncem srpna odborníci věděli, že bude zle, hlásal Petr Fiala (ODS), že vláda otravuje svými opatřeními přesto, že „všechna čísla jsou lepší a lepší“. Proč a komu to slouží? Ochraně zdraví určitě ne, burcoval předseda ODS veřejnost.   

   Korunu všemu nasadila petice docenta Šmuclera a profesora Pirka, kteří byli ještě počátkem října přesvědčeni, že je třeba upustit od restriktivních opatření, protože nadělají více škod než užitku.

   Nyní všichni zmínění obviňují Andreje Babiše, že jejich tlaku podlehl a nezasáhl včas dostatečně razantně. Premiér by se měl už konečně přiznat. Jinak spravedlnosti požadované svým koaličním partnerem neunikne.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář