Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělehrad po natovském bombardování

28. 3. 2022

Bělehrad po natovském bombardování

Jiří Jaroš Nickelli, SLS, Brno

 

Vážení,

dostal jsem se tam v r.99 jako jeden z mála Čechů, příbuzných Srbů, kteří dostali vízum.

 

Čínská ambasáda byla jako rozříznuta vejpůl gigantickou pilou a pokoje byly napůl nedotčeny a byla tam i nábytek a záclony povlávaly z rozříznutých kanceláří. Bylo to jak neskutečná kulisa z divadla našich kolaborantů.

 

Můžete si to přečíst taky v mé samizdatové knížce Bělehradské lekce, kterou má  například Anička Stofanová a Alenka Šimková.

 

Jinak jsem viděl i rozbitý hotel Jugoslavija, kde se měl údajně skrývat legendární Arkan, nebo raketou napálený Dům mládeže jugoslávských mládežníků, ministerstvo kultury rozbité kazetovou bombou, nebo porodnici poškozenou tlakovou vlnou atd. Samozřejmě i Radioteleviziju Srbsku,a taky televizní vysílač Avala u Beogradu, který po náletu byl položen jako podťatý sekerou.

 

Doprovázel mne jeden Srb. Uprostřed Beogradu zůstal jeden palác nepoškozen. Byl to palác amerického koncernu GENNEX. A můj průvodce poznamenal: Bodejť by si ničili svoje paláce!....

Přitom na zničení ambasády Američané šířili blud, že "piloti měli tři roky staré mapy". To by ani Cimrman nevymyslel! Tož tak.

 

(Název článku ČNL)