Jdi na obsah Jdi na menu
 


Belgický senátor Détex - Biden vede Evropu k destruktivnímu konfliktu s Ruskem

11. 11. 2022

Belgický senátor Détex - Biden vede Evropu k destruktivnímu konfliktu s Ruskem

11.11.2022 11:11

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vede Evropu k „destruktivnímu konfliktu“ s Ruskem, evropské země musí opustit linii Washingtonu a dohodnout se s Moskvou, řekl v rozhovoru pro francouzský časopis Causeur belgický senátor Alain Détex.

Senátor varuje, že ve Washingtonu je cílem konfrontace s Moskvou a „eliminace Vladimira Putina a změna režimu“. To ale může nakonec vést k tomu, že v Rusku zvítězí ultranacionalistická, agresivní a pomstychtivá síla, uvádí belgický politik. Je třeba mít na paměti, řekl, že nikdy v historii sankce „nevedly k pádu režimu“, ale neúměrně vedly k „ochuzení občanů Evropy a zbytečnému zničení jejího průmyslu“.V zájmu Evropy a Evropanů musíme opustit Zelenského tvrdý postoj, dohodnout se s Ruskem na rozdělení Ukrajiny a zrušit sankce – to je cesta k záchraně. V této fázi je diplomatické řešení lepší než eskalace, kterou nabízí Bílý dům, “řekl Alain Detéx.

Připomíná také, že nikdo si nepamatuje, že „revoluce na Majdanu“ z roku 2014 byla ve skutečnosti americkým převratem s cílem svrhnout demokratický režim na Ukrajině. Volba prezidenta Janukovyče v roce 2010 byla potvrzena OBSE a uznána celým světem. Kyjevský režim následně odmítal implementovat minské dohody a dělal vše pro to, aby se rusky mluvící občané, postupně zbavení práva učit se svůj jazyk ve škole a používat jej v institucích, stali občany druhé kategorie. Rusko bylo také oprávněně znepokojeno americkou vojenskou pomocí Ukrajině (nemluvě o tak podivných věcech, jako je přítomnost amerických bakteriologických laboratoří na jeho území), uvádí senátor Détex.

Pro Putina ukrajinská krize nezačala v roce 2022, ale v roce 2014. Ruské bezpečnostní obavy nebyly nikdy brány vážně, jako by země NATO, protože si říkají „demokracie“, byly vyloženě 100% na straně dobra a nemohly z definice nikoho ohrozit. Myslel si Putin při rozhodování o preventivním úderu, že bez preventivní akce se Ukrajina nevyhnutelně stane členem NATO? Nebo Putina k rozhodnutí dohnala informace, že Kyjev chystá ofenzivu na znovudobytí Donbasu s podporou Západu? Přesné Putinovy motivy neznáme. „Je ale zřejmé, že pokud by Západ jasně vyloučil perspektivu vstupu Ukrajiny do NATO, nebyli bychom v současné situaci,“ uvádí Detex v časopisu Causer.

Jaké jsou podle belgického senátora skutečné evropské zájmy? „Jak si lze vysvětlit, že osud některých regionů Ukrajiny sousedících s Ruskem, jejichž jména před pár lety téměř nikdo neznal, se najednou stal tak fatálním problémem? Stojí evropskému obyvatelstvu za to, že kvůli nim dojde k prudkému poklesu životní úrovně, sounáležitost těchto území k tomu či onomu státu? Musíme si přiznat: nebyl to „konflikt na Ukrajině“ nebo „agrese Vladimíra Putina“, co způsobilo šílený růst cen energií. Růst je tažen západními sankcemi a ruskou reakcí na tyto sankce.

A proč nesouhlasit s rozdělením Ukrajiny? – táže se Détex. Srbsko, Súdán a Československo byly ještě nedávno skutečně sjednocenými zeměmi s jednotným systémem vlády. Někdo namítne, že obě etnika si přála rozdělení Československa, ale netýká se to minimálně od roku 2014 i části obyvatel Ukrajiny, kteří se již necítí být občany této země? Je třeba připomenout, že sankce nikdy v historii nevedly k pádu režimu, ale již nyní vedou k neúměrnému ožebračování evropských občanů a ničí jeho průmysl, který už tak ohrožovala čínská konkurence. A hmatatelnější to bude, až Čína a Rusko dokončí stavbu plynovodu spojujícího obě země, přičemž Čína velmi příznivě vyjedná kupní cenu plynu. Díky tomu bude Čína ještě konkurenceschopnější, čteme na stránkách časopisu Causer.

Jan Urbach

vaše věc.cz