Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bidenův kamarád Thaci zůstává ve vazbě

30. 1. 2021

Bidenův kamarád Thaci zůstává ve vazbě

Bosnia33

Příspěvky od messin 28.1.2021

 

Soudce speciálního soudu v Haagu, který se má zabývat válečnými zločiny takzvané Kosovské osvobozenecké armády – UCK v úterý rozhodl, že bývalý prezident Kosova a dřívější velitel UCK Hashim Thaci, spolu se svými spoluobžalovanými kumpány (Kadri Veseli, Rexhep Selimi a Jakub Krasiqi) musí i nadále zůstat ve vazbě v Holandsku.

 

Thaciho obhájci tvrdili, že si zaslouží propuštění za své „chování“ v posledních 22 letech, kdy spolupracoval se všemi možnými úředníky. Soudce Nicolas Guillou však dospěl k názoru, že v případě Thaciho propuštění hrozí riziko, že by „mohl uprchnout, bránit postupu v řízení, nebo spáchat další trestné činy proti osobám, které jsou vnímány jako odpůrci UCK, včetně svědků, kteří poskytli, nebo by mohli poskytnou důkazy v projednávané věci.“

 

Thaci a další jmenovaní muži jsou obviněni z řady válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, včetně nezákonného zadržování, mučení, vraždy, nucených zmizení a pronásledování, nejméně od března 1998 do září 1999.

 

Soudcovy obavy o život svědků jsou oprávněné, stačí si vzpomenout, jak dopadl proces s Haradinajem.

 

Hashim Thaci měl při svém zločinném jednání v Kosovu pevnou podporu Američanů, zvláště Madeleine Albrightové, Billa Clintona, Hillary Clintonové a také novopečeného prezidenta USA Joe Bidena.

 

Joe Biden a bývalá Jugoslávie

 

Angažmá Joe Bidena v případě občanské války v bývalé Jugoslávii bylo poměrně výrazné. Nejprve se v Bosně fanaticky angažoval na straně bosenských Muslimů. Ve snaze vyvolat intervenci přirovnával Srby k nacistům. Pomohl odmítnout mírový plán Vance-Owena, čímž prodloužil válku v Bosně o dva roky, což stálo desítky tisíc životů. Pomohl prosadit zákon na vyzbrojení a vojenskou pomoc bosenským Muslimům v hodnotě přes 50 milionů dolarů. Američané také zpravodajsky spolupracovali na dovozu zahraničních džihádistů, kteří se pak dopouštěli četných zvěrstev.

 

Jeho zapojení pokračovalo v Kosovu, kde se v šiku dalších Američanů postavil za zájmy kosovských Albánců a jejich UCK. Spolu se senátorem Johnem McCainem sponzoroval Biden rezoluci Senátu, zmocňující prezidenta Clintona k „použití veškeré nezbytné síly“, včetně pozemních jednotek, k vítězství ve válce v Kosovu. Jak dopadlo bombardování Jugoslávie v roce 1999 bez souhlasu RB OSN, všichni víme.

 

Zatímco o Srbech se na CNN Biden vyjadřoval jako o „degenerovaných a negramotných“, Thaciho v roce 2010 označil za „George Washingtona z Kosova“ a později řekl, že „prokázal velkou odvahu při zavedení demokracie do Kosova.“

Messin

Zdroje: https://balkaninsight.com/2021/01/27/kosovo-ex-president-thaci-denied-release-by-hague-judge/

 

https://covertactionmagazine.com/2021/01/26/biden-would-like-you-to-forget-his-enthusiastic-support-for-ethnic-cleansing-mass-murder-islamic-terrorists-and-war-criminals/

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář