Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 400 let výročí od bitvy na Bílé hoře Marek Řezanka

4. 11. 2020

Blíží se 400 let výročí od bitvy na Bílé hoře

Marek Řezanka

 

Následovalo v podstatě 300 let Temna. Doby, kdy naše historie byla zadupána do země, jako by neexistovala, náš jazyk v podstatě rovněž zanikl – a kdy lidé zde žijící směli vyznávat pouze jedinou víru, a to katolickou. Ostatní byli pronásledováni.

 Česká televize se snaží tuto dobu obhajovat a relativizovat ono Temno. Prý to zase tak špatné s námi nebylo. Nevím – ale společná historie a společný mateřský jazyk jsou hlavními znaky každého národa. O oboje jsme v době pobělohorské přišli.

 Katolická církev (podobně jako cizí šlechta) konfiskovala majetky, k nimž se mj. nestoudně hlásila v tzv. církevních restitucích. Ty byly schváleny – evidentně symbolicky – rovněž 8. 11., a to v roce 2012. Byly jakýmsi podtržením novodobého Temna.

 Nezapomínejme, že Bílá hora je symbolem totality. Doby, která potlačovala svobodné myšlení i vyznání, vyznačovala se tvrdou cenzurou – a likvidovala své odpůrce.

 Nelze v tomto kontextu nezmínit, že M. Kalousek se necítí být poražen v bitvě u Lipan – a P. Šafr nepokládá za porážku právě bitvu na Bílé hoře.

 Ve školách se o této době příliš neučí – a pokud ano, pak se vyzvedává baroko – a o církevní „červené totalitě“ (Půjčím si od Stendhala symboliku červené pro církev a černé pro armádu) se vyloženě mlčí. Že v této době náš národ fakticky zaniká, je bráno jako pozitivum – a na národní obrození dnešní ideologové hledí skrz prsty.

 Samozřejmě stejné ticho panuje v otázce prvorepublikových pozemkových reforem a postoje T. G. Masaryka k církvi a šlechtě. Tato témata se jednoduše do idylického obrazu habsburské feudální nadvlády nehodí.

 O to více bychom se k tomuto tématu měli vracet. Potřebujeme nové obrození. Jinak bude dokonán pobělohorský proces – a my zanikneme.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář