Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolsonaro - Návštěva Moskvy je signálem pro celý svět. Brazílie má zájem o jaderné reaktory

16. 2. 2022

Bolsonaro - Návštěva Moskvy je signálem pro celý svět. Brazílie má zájem o jaderné reaktory

17:02 16.02.2022

© REUTERS / Pilar Olivares, Sputnik

 Google news

Brazilský prezident Jair Bolsonaro na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že jeho návštěva Moskvy je znakem pro celý svět o dobrých perspektivách rusko-brazilských vztahů.

„Jsem si jist, že moje návštěva Moskvy je signálem do celého světa o tom, že naše bilaterální vztahy mají dobré perspektivy…Jsme připraveni spolupracovat, a chtěl bych ubezpečit, že tato naše schůzka bude velmi produktivní,“ uvedl Bolsonaro.

Brazilský prezident rovněž sdělil, že jeho země má zájem o výstavbu malých jaderných reaktorů.

„Máme zájem o malé jaderné reaktory,“ uvedl Bolsonaro na tiskové konferenci po schůzce s ruským prezidentem.

 

Na webových stránkách Kremlu se objevilo prohlášení obou lídrů, ve kterém stojí, že Rusko a Brazílie chtějí prohloubit dialog v oblasti těžby uhlovodíků v pobřežních nalezištích a v otázkách rozvoje vodíkové a jaderné energetiky.

Ruský prezident rovněž uvedl, že Rusko chce intenzivněji spolupracovat s Brazílií v rámci OSN, kde Brazílie bude v letech 2022 až 2023 nestálým členem.

„Naše země jsou pro vytvoření multipolárního světového řádu s oporou na mezinárodní právo, kde bude mít Organizace spojených národů koordinační roli. Jsme přitom tvrdými zastánci principů multilateralismu, politicko-diplomatického způsobu řešení konfliktů. Vzhledem k tomu, že v letech 2022-23 bude mít Brazílie status nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, chceme intenzivněji spolupracovat ve všech aktuálních otázkách agendy OSN,“ uvedl Putin na tiskové konferenci po jednání s brazilským prezidentem.

 

Ruský prezident dodal, že Rusko bude aktivně pokračovat ve spolupráci s Brazílií i v rámci skupiny BRICS.

 

Poznámka ČNL:

Dnes se již na Ukrajině mělo válčit. Již týdny se psalo o tom, že se na rusko-ukrajinských hranicích připravuje k vpádu ruská armáda. A jaká je skutečnost? Putin s Bolsonarem vedli diskuse o vzájemných vztazích, o další spolupráci i ekonomické.

Válka dnes již nebude. Doufejme, že v naší době k válce nedojde. Obyčejní lidé válku nechtějí, jsou pro mír.

 

K čemu však došlo na Ukrajině? Stala se velkým skladištěm zbraní, které do ní proudily z řady států NATO, především z USA. S nimi přišli i další západní instruktoři, kteří budou učit Ukrajince používat nově dodané zbraně. Takže kroky k válce byly učiněny. Udělal je však Západ. Kde je takové množství zbraní a vojáků, odtamtud hrozí nebezpečí dalšího zhoršování vztahů mezi Západem a Východem a vyhrožování válkou a sankcemi.