Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolton vyzývá k rozšíření NATO a zničení osy Rusko-Čína …

13. 4. 2023

 Bolton vyzývá k rozšíření NATO a zničení osy Rusko-Čína …

RBC  12.04.2023

 

Bývalý Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton vyzval všechny potenciální kandidáty na prezidenta USA, aby "přemýšleli v termínech velké strategie", a poukázal na hrozby, které představují Čína a Rusko. Podle jeho názoru musí USA a spojenci rozšířit NATO.

 

Spojené státy potřebují, aby se Severoatlantická aliance (NATO) stala globální a přizvaly do ní Japonsko, Austrálii, Izrael a další země, aby rozbily "osu Rusko-Čína", navrhl bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa John Bolton v článku pro The Wall Street Journal.

 

Po skončení studené války a rozpadu Sovětského svazu svět nakrátko upadl do "iluzorního klidu", uvedl, ale nyní opět čelí rostoucím hrozbám. Za tyto hrozby Bolton označil Rusko a Čínu, jejichž vztah se nyní mění z "dohody" na "osu".

 

Vyzval všechny potenciální kandidáty na prezidenta USA ve volbách v roce 2025, aby "přemýšleli v termínech velké strategie", a to vzhledem k možným hrozbám ze strany Pekingu a Moskvy, jakož i "darebáckých států, jako je Írán a Severní Korea". Jako součást této strategie navrhl tři "základní prvky":

 

  1. Washington a jeho spojenci musí okamžitě zvýšit obranné rozpočty na úroveň z dob Ronalda Reagana (asi 6 % HDP. - RBC) a zlepšit obrannou průmyslovou základnu, včetně logistických a dopravních zdrojů, protiraketové obrany a systémů jaderného odstrašení.

 

  1. Je třeba zlepšit a rozšířit americké kolektivní obranné aliance. Za tímto účelem by měly být do NATO přizvány Japonsko, Austrálie, Izrael a další země vázané k vojenskému bloku. Je také třeba posílit indo-pacifickou oblast posílením AUKUS (australské, britské a americké vojenské aliance) a vytvořit zdání "asijského NATO".

 

  1. Po vítězství Ukrajiny v konfliktu s Ruskem je třeba usilovat o zničení "osy Rusko-Čína". Pokud bude Rusko poraženo, "Putinův režim padne" a USA budou muset získat podporu nových vůdců nové vlády.

 

"Nekontrolovaný pád Ruska by mohl Číně zajistit přímý přístup do Arktidy, včetně dokonce Beringovy úžiny hraničící s Aljaškou," pohrozil Bolton.

 

Vztahy mezi Ruskem a USA se od zahájení ruské speciální operace na Ukrajině prudce zhoršily. Kreml ještě před zahájením vojenské operace naznačil, že vztahy jsou na nejnižším bodě, a v létě označil vztahy s Washingtonem za "horkou patovou situaci". Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov však poznamenal, že Rusko nehodlá podřezávat větev a přerušit diplomatické vztahy s USA.

 

USA opakovaně zdůraznily, že neusilují o konflikt s Ruskem, a vyloučily rovněž jakékoli zapojení do válečných akcí na Ukrajině.

 

Joe Biden však prohlásil, že USA budou Ukrajinu podporovat "tak dlouho, jak to bude nutné".

 

V říjnu 2022 zveřejnily americké úřady aktualizovanou strategii národní bezpečnosti, kde byly jako hlavní hrozby označeny rostoucí moc ČLR a "imperiální ambice" Ruska. Dokument prohlásil, že Spojené státy jsou "světovou velmocí s globálními zájmy", jejímž cílem je posílit vazby s "demokratickými spojenci a partnery v indo-pacifickém regionu a v Evropě". Kromě toho USA jako supervelmoc usilují o rozšíření své přítomnosti v každém z těchto regionů. Čína je podle této strategie "jediným konkurentem, který má v úmyslu změnit mezinárodní řád" a je schopen tak učinit prostřednictvím budování "ekonomické, diplomatické, vojenské a technologické moci". Rusko považuje Washington za "přímou hrozbu pro svobodný světový řád".

 

Vladimir Putin v březnu vytkl západním zemím, že se snaží vytvořit "globální NATO", a přirovnal to k budování osy Berlín-Řím-Tokio jako v nacistickém Německu. "Sami západní analytici, to nejsme my, říkají, že Západ začíná budovat novou osu podobnou té, kterou ve 30. letech minulého století vytvořily fašistické režimy v Německu a Itálii a militaristické Japonsko," řekl ruský prezident.

 

https://www.rbc.ru/politics/12/04/2023/6436eaac9a7947239601e0c8?from=from_main_4

Přeložil St. Hroch

Přišlo e-poštou