Jdi na obsah Jdi na menu
 


Božena Němcová, Dr. et Mgr. Věra Kubová

8. 2. 2021

Božena Němcová

Dr. et Mgr. Věra Kubová

 

Když vás lidé pomlouvají, máte to, co lidé sami chtějí. Božena Němcová byla pomlouvána za života a i 150 let po smrti. Kdo byla Božena Němcová? Přispívala do 23 periodik, zapsala přes 300 etnografických zápisů zvyků, říkadel, písní, byla překladatelkou. Napsala přes 30 rozsáhlých povídek, Babičku a 156 pohádek. Bylo podle ní natočeno přes 80 filmů. Na tvorbu měla vyměřeno pouhých 19 let. Přesto Karolína Světlá, zlá manipulátorka roznášela pomluvy, že je líná a nevěnuje se psaní. 

 

Srovnala jsem dílo H. CH Andersena s dílem BN. Žil 70 let, dostal stipendium, neměl děti, nikdy se neoženil, napsal 154 pohádky a tři romány, které nikdo nezná. Životopisci často jen opisují od jiných, a tak se třeba šíří, že BN přivedl k vlastenectví manžel Josef. Není to pravda. Sama o tom podala svědectví v dopise, že to byl kupec Hůlka z Polné, který jí půjčil Tylovy spisy a pod jejich vlivem se rozhodla začít psát česky

 

Josef Němec od mládí se projevoval jako násilník. Byl vyloučen ze školy, protože střílel po spolužácích, vyloučili ho i v Praze kvůli rvačce, kterou řešil policejní prezident. JN byl odveden na vojnu, kde jeho mravy nezjemnily. Jeho brutální povaha mu překážela i v povolání. V Domažlicích bral lidem volební lístky a vpisoval tam své jméno. Byl zbaven funkce komisaře a převeden do Všerub a to ještě po prosbě BN v Plzni. Jeho nekázeň, neschopnost respektovat nadřízené, rvačky kdekoliv se objevil, nakonec vedlo ke ztrátě zaměstnání a Němec se nastěhoval ke své ženě, která ho živila dva roky. Hulvát byl i ke svým dětem, bil i Doru. Božena Němcová bránila svoji dceru a přitom jí manžel rozbil hlavu. To byla poslední kapka. Rozhodla se odejít do Litomyšle, ale života bylo už pomálu, za pár měsíců se vrátila do Prahy zemřít 21. 1. 1862.   

 

V minisérii Božena se o její díle nedozvíme nic, jen nepravdy i v psaném závěru, že se o své děti staral Němec až do smrti. Jenže ony se s ním nechtěly stýkat, snad jen Karel. O dílo své zemřelé ženy se JN opravdu staral, ale jen aby vybral výnosy z nových vydání. Dozvíme se záměrné lži i nechutnosti v minisérii Božena, např. polovinu filmu jsou záběry rozválených postelí před, při i po sexu, nezvládnuté uváděním jednotlivých postav. Že se nestydíte, milé tvůrkyně.

 

Přišlo e-mailem

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vzácné pojednání

Karel Funk,13. 2. 2021 19:49

více o tom na www.karelfunk.bloger.cz