Jdi na obsah Jdi na menu
 


Business Insider - NATO připravuje přistání speciálních sil na Krymu

19. 5. 2021

Business Insider - NATO připravuje přistání speciálních sil na Krymu

19. 5. 2021 Janinna

 

MOSKVA 18. května – RIA Novosti.

 

Business Insider (Německo):

Americké námořnictvo SEAL se učí bojovat na zemi i ve vodě na „strategickém místě“ poblíž Ruska.

 

Cvičení „Trojan Footprint 21“ a „Black Swan 21“, která začátkem května provedlo americké velitelství zvláštních operací v Evropě, jsou zaměřena na nácvik manévrů v případě konfliktu s Ruskem, píše Business Insider. 

 

Velitelství zvláštních operací USA v Evropě plánovalo provádět tato cvičení současně, podle scénáře konfliktu v plném rozsahu s Ruskem – od Pobaltí a Skandinávie po Ukrajinu a oblast Černého moře.

 

„Krym by se mohl stát ideálním územím pro operace speciálních sil námořnictva. Týmy zvláštních jednotek mohou provést výsadek na pobřeží, připravovat přepadení, provádět průzkumy na moři i na souši, účastnit se speciálních operací pod vodou, například instalovat v oceánu senzory a umístit magnetické miny na nepřátelské lodě,“ uvádí se v publikaci. 

 

Autor článku poznamenal, že Moskva připravuje Washington o nadvládu na moři i ve vzduchu, a označil Krym za mocnou pevnost chránící jižní hranice Ruska na zemi i ve vzduchu.

 

Poznamenává, že výcvik manévrů byl také přínosem pro posádky bojových člunů amerického námořnictva. Podle publikace armáda natrénovala „efektivní provoz“ v různých vodních útvarech.

 

Jeden z vojáků v rozhovoru s publikací uvedl:

 

„Naší hlavní výhodou je utajení a palebná síla. Pokud je vše provedeno správně, nepřítel se o naší přítomnosti nikdy nedozví, nebo jako mrtvý se už o to nestará.“

 

Jak autor poznamenal, umožní to skrytě vylodit mariňáky u ruských zařízení na Krymu. 

 

Posádky bojových člunů speciálních sil námořnictva jsou jednou z nejmenších jednotek amerického velení zvláštních operací. Na bojových člunech speciálních sil pracuje méně než tisíc lidí, zatímco celková síla amerických sil speciálních operací je asi 70 000 vojáků. Tyto jednotky se specializují na bojové operace na moři, speciální průzkum, infiltraci a evakuaci dalších jednotek zvláštních operací.

 

„Posádky speciálních bojových člunů jsou ideální pro operace proti téměř rovnocennému nepříteli.

Je nás tak málo, že mnozí podceňují naše schopnosti. Ale jsme velmi efektivní. Nejsme jen převozníci na místo určení. Můžeme operovat nezávisle na volném moři a na řekách,“ uvedl pro publikaci aktivní voják z posádky speciálního bojového člunu, který souhlasil s rozhovorem pod podmínkou anonymity.

 

Existují tři typy posádek speciálních bojových lodí. Dva se specializují na aktivity na volném moři nebo oceánu a jeden na řekách. Během cvičení „Black Swan 21“ si posádky speciálních bojových člunů zdokonalovaly své dovednosti na Dunaji.

 

Speciální jednotky z Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Německa, Gruzie, Maďarska, Černé Hory, Makedonie, Španělska, Ukrajiny a Británie se na cvičeních přidaly ke speciálním jednotkám amerického námořnictva, posádkám bojových člunů speciálních sil námořnictva, Zeleným baretům a speciálním jednotkám letectva.

 

Tato cvičení, která se blížila bojovým podmínkám, se konala v Rumunsku a v řadě zemí východní Evropy

 

Během cvičení byla testována interoperabilita jednotek speciálních sil různých zemí v boji zblízka, při provádění podpory letectva, pátrání, vylodění a zajetí. Hlavním cílem cvičení, zejména „Trojan Footprint 21“, bylo otestovat, jak budou konvenční jednotky a speciální jednotky schopné vzájemné interakce v případě velkého konfliktu s Ruskem.

 

https://bit.ly/3fr3vw8

pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář