Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čarnogurský - Po prohře Ukrajiny bude Západ politicky bezmocný

17. 12. 2023

Čarnogurský - Po prohře Ukrajiny bude Západ politicky bezmocný

16.12.2023 15:39

Ján Čarnogurský, za komunismu disident, později mimo jiné předseda slovenské vlády, nyní v posledních letech opět ostrakizovaný politik, patří na Slovensku k těm osobnostem, jehož názory je dobré znát a přemýšlet o nich. Naposledy vystoupil v politicko-spoločenské diskusní relaci „Diskusia na palete“ zaznamenané na kanálu YouTube, kterou připravuje redakce portálu napalete.sk.

Podle Čarnogurského Západ dlouhodobě vnímá Rusko jako nepřítele a tento vztah podle něho vyplývá z toho, že Rusko je nejbohatší stát světa. Říká k tomu: „Rusové tvrdí a asi to mají přepočteno, že v současném Rusku je v zemi 37 procent světových zásob surovin. Rusové jsou schopni průmyslově vyrábět všechny prvky Mendělejevovy soustavy. Kdo by se k tomu nechtěl dostat,“ vysvětluje. Tím druhým důvodem prý je, že Rusko je jediný stát schopný vojensky porazit Západ. Pokud by tomu tak bylo, tak jen za cenu obrovských vlastních ztrát.

Ukrajina podle jeho soudu není schopna Rusko porazit, přestože dosud měla na bojišti minimálně stejně vojáků jako Rusko, nebo dokonce ještě více. Rusové umí bojovat, jsou vlastenci,“ vysvětluje Čarnogurský. Je přesvědčen, že prohra Ukrajiny s Ruskem bude také prohrou Západu, který se stane politicky bezmocný. Po prohře Západu na Ukrajině americký dolar ztratí hodnotu a tím i postavení světové výměnné valuty a USA čeká ekonomický úpadek, dokonce možná rozpad. Očekává také rozpad NATO a stažení se americké armády z Evropy.

Pokud Západ hovoří o neodůvodněnosti ruské vojenské operace na Ukrajině, Čarnogurský připomíná slib, že NATO se na východ rozšiřovat nebude. Rusko podle něj logicky reagovalo na kroky USA a NATO a bezprostřední ohrožení národní bezpečnosti v těsné blízkosti svých hranic. Ohrožení vidělo zvlášť po Majdanu na Ukrajině v roce 2014.

„V 2019 roce začaly Spojené státy budovat svou vojenskou základnu v Očekově u Oděsy. Kdyby ji stihli dokončit, tak z Očakova jaderná raketa letí nad Moskvu sedm-osm minut,“ vysvětluje Čarnogurský jeden z důvodů, které vidělo Rusko.

Čarnogurský také připomíná, že současná ukrajinská politika staví na kultu Stepana Bandery, ukrajinského nacionalisty a kolaboranta s německými okupanty. Současná Ukrajina podle něj neměla vlastní státní ideologii, přičemž tuto mezeru zaplnil banderismus a falešná propaganda o světlé budoucnosti v EU.

Sankční opatření Západu proti Rusku podle Jána Čarnogurského škodí těm, kteří je na Rusko uvalili. Odstranili totiž konkurenci na vnitřním trhu Ruska, z čehož profitují domácí producenti a ekonomika. Rusko sice nemá v zemi vše, co potřebuje například k výrobě čipů, či jiné techniky, ale stojí za ním většina obyvatelstva světa.

„Řekněme Čína, která je neobyčejně technicky rozvinutý stát a stále se rozvíjí, dodává Rusku zboží, které potřebuje. Ale v současném světě není problém obejít sankce,“ říká Čarnogurský, který jako příklad uvádí Kazachstán, který slouží jako „objížďková země“ pro sankcionované produkty.

Celý rozhovor najdete na:

https://www.youtube.com/channel/UCka6Ue2xTqO27iAQRgtZwoQ

vasevec.cz