Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čekáme odezvu na skandální výrok U. Leyenová, že senioři možná budou muset zůstat v izolaci do roku 2021

13. 4. 2020

Čekáme odezvu na skandální výrok U. Leyenová, že senioři možná budou muset zůstat v izolaci do roku 2021

 

Od představitelů Evropské unie jsme slyšeli toho již hodně, ale  slova předsedkyně Evropské komise svou „hloubkou, jasnozřivostí  pohledu a geniálností“ zastiňují vše ostatní. Hluboce se dotýkají silné sociální skupiny seniorů. Mnozí z nás proto zcela oprávněně očekávají konkrétní odpověď příslušných českých ústavních činitelů.

 

V každé české politické straně, hnutí jsou senioři, někteří z nich zastávají  významné stranické i ústavní funkce.  Na tom, že ta či ona politická strana zaujímá v našem stranicko-politickém systému významné místo, mají zásluhu i mnozí důchodci, kteří ve volbách „své“ straně při volbách dávají hlasy. Bez této podpory by většina stran klesla z první ligy na krajský přebor.

 

Takže by bylo zcela přirozené, kdyby některý senior, významný politický funkcionář a ústavní činitel,  jménem statisíců, milionů důchodců protestoval proti zamyšlenému dlouhodobému omezení lidských i občanských  práv a svobod seniorů jejich uvržením do povinné izolace.  Velmi rádi bychom tato slova protestu slyšeli co nejdříve. Byli bychom za ně velmi vděční.

 

Není od věci si v této souvislosti uvědomit, že Evropská unie ještě po týdnech, kdy propukl koronavirus v evropských státech, mlčela, nepomáhala, nebyla nijak aktivní. Itálie požádala EU o pomoc. Žádné se jí v těžkých dnech nedostalo. Je škoda, že v době   zápasu proti con-19 EU jako by vůbec nebyla. Kolik životů by pomohla zachránit, nevíme, ale i kdyby se počítaly na desítky nebo stovky, bylo by jich hodně.

Kdo za toto selhání EU v této době nese odpovědnost? Řekne nám to paní  U. Leyenová nebo někdo jiný z eurobyrokratů? A jaké důsledky byly z tohoto selhání vyvozeny? Mezi umírajícími v té době byli jistě též důchodci. Jestliže v současnosti  paní předsedkyně EK vyjadřuje svoji starost o seniory, proč nepomohla EU již dříve zmenšit jejich útrapy, či v některých případech napomoci zabránit jejich úmrtí?

 

Protest proti uvržení důchodců do dlouhodobé izolace, ať již jej vysloví ten či onen náš ústavní činitel, by podle nás neměl opomenout i požadavek o vysvětlení výše uvedených skutečností.

 

Velmi prosíme, aby očekávaný protest odezněl z autoritativního místa co nejdříve a byl jednoznačně formulován. Bude-li tomu tak, budeme velmi vděční.

 

Pokud naší odpovědí na skandální výrok U. Leyenová bude jen ostudné mlčení, bude to nejen velká prohra našich politických elit, ale také lidských práv a svobod, občanských práv.  Senioři  odpoví ve volbách tím, že je nebudou volit. Možná, že se zamyslí i nad problémem, kdo by je měl ve společnosti dále reprezentovat.

J. Skalský

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář