Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celý život pomáhala, teď málem zemřela hlady

27. 10. 2019

 

27.10., Stáňa Seďová , Právo

 

Stařenka, která celý život jako lékařka pomáhala, málem zemřela hlady. Sama, v bytě, v Praze. Život jí zachránila sociální pracovnice, jež ji našla.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

 

Nyní za ní chodí třikrát denně pečovatelka, kterou platí nadační fond. Staré paní zbývá po zaplacení nájmu tak tak na jídlo. Jen Charita Praha-Holešovice se stará o desítky seniorů přežívajících na hranici chudoby.

„Paní Jindřiška trpěla podvýživou, protože jí mozek nedal impulz, aby se najedla. Ona sama nemá vedle sebe nikoho, kdo by jí mohl pomoci, soběstačná není. Má málo peněz, proto si nemůže hradit péči sama. Po zaplacení všech výloh jí zbývá něco málo na stravu. Proto veškerou péči o Jindřišku hradíme z darů Nadačního fondu Agora 7,“ řekla Právu Veronika Fajstavrová, manažerka sociálních služeb Charita Praha-Holešovice.

 

Paní Jindřiška, která letos oslavila 94. narozeniny, celý svůj život zasvětila pomoci druhým jako praktická lékařka v lázeňském zařízení. I ve svém úctyhodném věku plynně mluví třemi světovými jazyky, a to navzdory svému onemocnění – stařecké demenci 3. stupně.

 

„Nemoc ji limituje v úkonech běžné denní potřeby, kdy se zapomíná najíst, její byt byl ve značně zanedbaném stavu a bohužel absentovala i osobní hygiena, protože na ni prostě zapomínala. Paní Jindřiška se špatně orientuje v čase, převážně žije minulostí,“ popsala stav bývalé lékařky Fajstavrová.

Pečovatelky z holešovické charity za ní docházejí třikrát denně pět dní v týdnu, aby mohla žít v důstojných podmínkách.

„Děkuji za to, že díky vaší pomoci mohu zemřít doma se svými knihami a vzpomínkami,“ říkává ošetřovatelkám seniorka z Prahy 7, které nezbyl na světě žádný příbuzný.

 

„Jsou to často lidé kolem devadesáti let, kteří už nikoho nemají a ze svých nízkých příjmů si nemohou platit péči. Nebo se o ně zbylí příbuzní nestarají. Jsou i jiné případy – paní je 97 let, dceři sedmdesát. Jak ta může své matce finančně pomoct? Mezi takové lidi rozdělujeme péči, kterou nám hradí Nadační fond Agora 7. Každý měsíc 35 tisíc korun,“ vysvětluje manažerka charity.

Už nyní ale mají měsíční limit téměř vyčerpaný, proto velmi pečlivě zvažují, kterého klienta bude fond sponzorovat.

 

Chudý je každý desátý Čech

„Jakmile je někomu schválen příspěvek na péči od státu, který jeho potřeby pokryje, hned ho vyškrtneme, abychom se mohli starat o dalšího nemohoucího seniora,“ dodala Fajstavrová.

V Česku je chudobou ohrožen každý desátý člověk, vůbec nejohroženější skupinou jsou právě senioři. Tato situace se bude se zvyšujícím se věkem dožití stále zhoršovat. Upozorňuje na to Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Podle ní v celé Evropské unii žije téměř 119 milionů lidí na hranici chudoby a sociálního vyloučení, což je téměř 24 procent všech obyvatel EU.

I tak obyčejná věc, jako je ovoce a zelenina, chybí důchodcům i v Praze, jednom z nejbohatších evropských měst. Charita v Holešovicích je proto každý měsíc rozdává mezi své klienty.

„Bohatý a vyvážený jídelníček je pro naše klienty luxus. Na nákup ovoce a zeleniny v potřebném rozsahu jim nezbývají prostředky. V minulém roce jsme rozdali 829 kilo ovoce a zeleniny,“ dodala pracovnice charity s tím, že pro jejich klienty je to často mimořádný zážitek.

„Poděkujte, prosím, těm hodným lidem, od kterých ovoce dostávám. Každý měsíc se na ně těším, jako děti na ježíška. To nám napsal například pan Miloš,“ říká Fajstavrová.

Novinky.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář