Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český ráj to na pohled?

23. 4. 2019

Češi si prý žijí jako v bavlnce. Je tu dostatek pracovních příležitostí a díky tomu mizivá nezaměstnanost, co chvíli se tu někomu přidává na platu, důchodu nebo sociálních dávkách, zaměstnavatelé nejednou přeplácejí své zaměstnance, jen aby si je udrželi, dotuje a financuje se bydlení pro potřebné.

Zemský ráj to na pohled, chtělo by se říci. A čeští vládní politici to také často a rádi říkají. A zásluhu za tento stav věcí pochopitelně připisují sami sobě. Byli by hloupí, kdyby si tak nepočínali, protože se tím dají nahnat nějaké ty politické body.

 

Ve stejných médiích, kde se politici pyšní svými ekonomickými úspěchy, se pak lze dočíst i leccos jiného. Třeba to, že bude v České republice nově probíhat republiková potravinová sbírka ne jako doposud jednou, ale hned dvakrát do roka.

Od letoška dostanou čeští lidé možnost nakoupit ve vybraných obchodech a vzápětí tam tento nákup i odevzdat dobrovolníkům, kteří ho budou předávat potravinovým bankám za účelem distribuce chudým spoluobčanům, nejen na podzim, jako doposud, ale i na jaře.

Nový jarní termín sbírky proběhne ve 337 českých obchodech v sobotu 18. května. A tím ještě novoty ani zdaleka neskončí. Nově bude také možné darovat potraviny přes internet, tedy nakoupit je pro potřebné v internetových obchodech, kde tato akce potrvá nikoliv obvyklý jeden, ale hned čtrnáct dní. A letos na podzim by mělo být možno přispět nejen potravinami, ale rovnou i penězi.

Má to prý logický důvod. Je prý mnoho Čechů, kteří jednoduše na podzim v onom jednom dni pro chudé nakoupit nestihnou, z nějakého důvodu jim zrovna onen jediný termín nevyhovuje. A neměli by být o možnost darovat ochuzeni.

Loni přinesl onen jediný podzimní termín 4.127 tun potravin a drogistického zboží, obchodní řetězce darovaly ve srovnání s rokem předcházejícím trojnásobně víc. Přispěly i jiné potravinové sbírky, evropský program potravinové a materiální pomoci i pěstitelé a producenti. Zapojilo se na tři tisíce dobrovolníků, ministerstvo zemědělství to dotovalo částkou 41 milionů korun. A potravinovou pomoc díky tomu získalo přes sto tisíc Čechů.

Letos počítá ministerstvo zemědělství s dotací ve výši 63 milionů korun, možná to bude ale ještě víc. Aby bylo jisté, že budou potravinové banky, jichž je patnáct, logistické centrum a charity moci provozovat svou bohulibou činnost. Tedy rozdávat darované či z nějakého důvodu nedokonalé potraviny a drogérii chudým. Kteří to potřebují, aby mohli o něco snesitelněji žít.

 

Nějak mi to hlava nebere. Jestliže si Češi žijí tak skvěle, jak se tím politici chlubí a jak to říkají všem přímo do očí, jak je možné, že je přinejmenším každý stý občan odkázán na darované a nepovedené potraviny? A nově se takovým musí přispět dokonce dvakrát ročně, více způsoby a navrch i penězi? To je ten český ráj na pohled?

https://blog.hlavnespravy.sk/

Publikované 22.04. 2019

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář