Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika hnutí Lidé PRO

30. 1. 2021

Charakteristika hnutí Lidé PRO

 

Vznik hnutí Lidé PRO inicioval jeden ze zakladatelů a zároveň předseda kontroverzního spolku Milion chvilek, z. s., Mikuláš Minář. Jen pro připomenutí. Milion chvilek pro demokracii, kterou jako jednu z mnoha spolek Milion chvilek z. s. inicioval, je kampaň za odstoupení Andreje Babiše z funkce předsedy vlády České republiky vedená od 25. února 2018, a to zejména prostřednictvím sběru podpisů pod výzvu Chvilka pro rezignaci a pořádáním demonstrací, z nichž dosud největší se uskutečnila 23. června 2019 v Praze za účasti zhruba 250 tisíc lidí a stala se největším protestním shromážděním v české historii od převratu v roce 1989. Své požadavky protestující odůvodňují tím, že je nepřijatelné, aby premiérem byl „trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB“. Pořadatel kampaně spolek Milion chvilek, z. s. byl založen 31. ledna 2018 a dle svých stanov je pro „podporu a kultivaci demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice“. Předsedou spolku byl student a aktivista Mikuláš Minář, místopředsedou Benjamin Roll.

 

Vznik nového politického hnutí oznámil Mikuláš Minář ve videu na platformě YouTube na kanále Milionu chvilek 27. září 2020. Ve svém videu řekl, že se obává, že současná opozice nedokáže ve sněmovních volbách v roce 2021 porazit hnutí ANO ani v případě vzniku koalic, a proto se rozhodl vytvořit vlastní politický subjekt, který by přilákal nevoliče, a nespokojené voliče, jak od ANO, tak i od jiných politických subjektů. Současně oznámil svůj odchod ze spolku Milion chvilek z. s. Podle některých politiků a politologů tím jen více rozštěpí opoziční voliče a tím oslabí celou opozici. Dne 16. října 2020 se stal Minář předsedou spolku Pro ČR a 10. prosince 2020 bylo zaregistrováno samotné hnutí Lidé PRO. Spolek Pro ČR vznikl dne 19. září 2020, jeho prvním předsedou byl teolog Pavel Hošek. Na vzniku hnutí Lidé PRO s Mikulášem Minářem spolupracují například bývalý předseda Transparency International ČR David Ondráčka, náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek nebo podnikatel Martin Hausenblas.

 

Je potřeba říci, že Mikuláš Minář vznik svého hnutí oznámil s poměrně velkým mediálním humbukem. Název Lidé PRO je možná sice přiléhavý, ale nic neříkající a vyprázdněný. Rovněž tak logo s facebookovým palečkem v barvě, která až nápadně připomíná hnutí ANO. Celé první propagační video se pak točilo spíše kolem samotného Mikuláše Mináře než Česka B, které chce Mikuláš Minář prý oslovit. Ve svém vystoupení rovněž zapomněl na to, že svět se potýká s pandemií a globálními problémy, které s sebou přináší nové výzvy v ekonomické a sociální oblasti. Hned z počátku se tak naskytla otázka, zda nesledujeme jen další politický marketing bez obsahu.

 

Výzva Mikuláše Mináře mířila na půl milionu občanů ČR. Sami na svých stránkách uvádí: „Hledáme půl milionu lidí, kteří jsou pro vznik nové politické síly. Bez vás do toho nejdeme!“ Je možné, že se tento slib „bez vás do toho nejdeme!“ naplní. Za měsíc od vzniku hnutí Lidé PRO sesbírali jeho příznivci necelých 26 000 podpisů. Samozřejmě objektivně hodnoceno má na tento poměrně malý počet podpisů vliv i současná koronavirová situace, která sběru podpisů příliš nenahrává. Oni sami uvádí, že při 100 000 sesbíraných podpisů představí svůj plán pro Česko a uskuteční ustavující sjezd hnutí, při 300 000 podpisů se budou připravovat na přímou volbu, při 400 000 podpisů se občané mají nechat překvapit a 500 000 podpisů bude znamenat zisk 10 % ve volbách. Jak deklarují, pokud neseženou půl milionů podpisů, do voleb nepůjdou, neboť nechtějí být jen další pětiprocentní stranou. Tento svůj cíl prezentují jako referendum o jejich vstupu do politiky.

 

Píší: „Budeme to dělat jinak. Politika je bez vize. Bez hodnot. Bez důvěry. Odcizená lidem. Musí přijít něco nového.“ Jejich představa směřovaná k občanům je: „Poprvé v historii rozhodněte: O tom, zda vyšlete do politiky nové hnutí. O osobnostech, pomocí přímé volby kandidátů. O programových tématech, která vás nejvíc pálí.“

 

K přímé volbě kandidátů uvádějí: „Dáme lidem možnost přímou volbou ovlivnit složení kandidátních listin do Poslanecké sněmovny. Díky tomu se nezabetonuje pár lidí na věky u moci. Nasměrujeme energii kandidátů zevnitř ven. Od obíhání stranických sekretariátů k obíhání lidí venku. Díky tomu získají všichni schopní a poctiví lidé zkratku, jak se mohou dostat do politiky, aniž by se museli s někým dohadovat, co za to. Každé čtyři roky dostaneme do politiky nové tváře a myšlenky. Lidé budou mít šanci vystavit stopku politikům, kteří zklamou. Už žádná protekční teplá místa. O tom, kdo bude v politice, nebude rozhodovat vnitrostranické politikaření a všemocní kmotři v pozadí. Proto naše hnutí nezdegeneruje. Každý politik bude muset být v blízkém kontaktu s lidmi, aby neztratil kontakt s realitou. Nedopustíme, aby nám politika stoupla do hlavy.“ Zcela jistě krásné představy, ale ve své podstatě neuskutečnitelné. Neříkají, jakým lidem dají možnost ovlivnit přímou volbou složení kandidátních listin, zda všem občanům ČR nebo pouze těm, kteří například podepsali jejich podpisové archy, a kteří by do budoucna mohli být jakýmisi jejich registrovanými sympatizanty. Jak budou moci lidé vystavit stopku poslancům, kteří je zklamou? Neexistuje odvolatelnost politiků, v poměrném volebním systému je i tento nástroj velice obtížně aplikovatelný. Je možné, to co funguje i dnes, že daná strana takové politiky již znovu nenavrhne či jim dají stop voliči té dané politické strany ve volbách. Nové tváře a nové myšlenky se dostávají do politiky každé čtyři roky i dnes, to novinka není. Je však například otázka v jak velké míře by to mělo být. To, že „každý politik bude muset být v blízkém kontaktu s lidmi“ je pravdivé tvrzení a mělo by platit už dnes pro všechny politiky, aby znali skutečné problémy lidí, ale opět je zde to ale. V tom, jak to chce hnutí zařídit, ale také, jak a kdo bude kandidáty pro tuto přímou volbu vybírat, budou to sami lidé, anebo sekretariáty hnutí Lidé PRO? Lidé na tyto prázdné a líbivé fráze mohou slyšet, ale při bližším zamyšlení a v dnešním politickém systému jsou jen těžko realizovatelné.

 

Co se týká programových témat, je třeba říci, že okruhy k řešení hnutí má, ale žádná konkrétní programová východiska. Zatím přešlapuje na místě a čeká na 100 000 podpisů. Neboť, jak opět prezentují na svých stránkách: „Od začátku února - pokud budeme mít alespoň 100 000 podpisů - spustíme největší diskusi o prioritách pro naši zemi. Budeme se ptát ve všech krajích, propojíme naše experty s obyčejnými lidmi, spustíme velké online hlasování. A v létě vše spojíme do velkého a srozumitelného PLÁNU PRO ČESKO.“ S necelými 26 000 podpisy k 21. lednu to však na začátek této velké diskuse nevypadá. V současné chvíli jsou z tohoto plánu známy dvě věci - všeobecná teze pro tvorbu programu a jakési dvanáctero, s nástinem problémů, nikoli řešení. Všeobecné teze říkají: „Vytvoříme prostor pro velkou debatu o tom, kam má Česko směřovat. Do té vtáhneme každého bez výjimky. Úspěšné podnikatele i lidi v továrnách. Experty i nezaměstnané. Tahle země musí být skvělá nejen pro miliardáře, ale především pro deset milionů Čechů.“ Naše země by měla být skvělá právě pro těch deset milionů Čechů a nikoli pro miliardáře, kteří z práce těch deseti milionů žijí a profitují z ní.

 

Tvorba jejich programu by měla mít tři fáze:

Přímo v terénu.

Napříč republikou uspořádáme sérii setkání s lidmi podle problémů, se kterými se potýkají, podle povolání, věku nebo regionu. Budeme mluvit tváří v tvář se zdravotními sestrami, lidmi v exekucích, učiteli, umělci, samoživitelkami, lidmi z fabrik, ze skladů, s akademiky.

 

Ve všech koutech naší země.

Zjistíme, co lidi opravdu pálí. Třeba jak daleko je to do nemocnice v pohraničních regionech, čím ulevíme lidem pečujícím doma o příbuzné nebo co řeší drobní živnostníci. Nebudeme naslouchat lobbistům, ale lidem.

 

Lidé, experti, data.

Informace od lidí předáme expertům, porovnáme je s daty. Pak návrh představíme. V každé oblasti bude jasně řečeno, co uděláme. A co budeme prosazovat v případě, že nás pošlete do Poslanecké sněmovny.“

 

 

PROGRAMOVÁ TÉMATA

 

  1. PROSPERITA

Naše země musí prosperovat. Ekonomicky i lidsky.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak co nejrychleji postavit na nohy české firmy, řemeslníky a drobné živnostníky.
  • Jak se co nejdříve vrátit k vyrovnanému státnímu rozpočtu a hospodařit s péčí řádného hospodáře.
  • Jak co nejlépe zajistit produktivní ekonomiku s vysokou přidanou hodnotou.
  • Jak cílenou podporou zvýšit poměr českých podniků, inovací a investic.
  • Jak chytře nastavit daňový systém tak, aby nezabíjel motivaci firem i zaměstnanců pracovat.
  • Jak motivovat zahraniční firmy, aby u nás reinvestovaly svůj zisk a neodtékalo nám ročně 300 miliard na dividendách.
  • Jak si ve spolupráci s Evropou posvítit na daňové ráje.
  • Jak omezit šedou ekonomiku a vrátit do hry lidi v exekuční pasti.
  • Jak být zemí, která si hýčká své české zlato: menší firmy a činorodé lidi. Třeba ty, kteří v krizi za 14 dní vyvinou plicní ventilátory, které chce celý svět.

 

  1. ZDRAVÍ A BEZPEČÍ

Zdravá země, kde se nikdo nemusí bát.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak zajistit, aby zdravotní péče byla a zůstala dostupná a kvalitní pro všechny.
  • Jak zajistit důstojné důchody a stáří lidem, kteří pro naši zemi celý život poctivě a v dobré víře pracovali.
  • Jak na udržitelný důchodový systém – aby se lidé, kteří jsou dnes v produktivním věku, nemuseli bát, že na jejich důchody nebudou peníze.
  • Co můžeme udělat pro to, aby se tu lidé nemuseli bát napadení, krádeží a nejrůznějšího fyzického nebo i slovního obtěžování.
  • Jak ochránit naše kulturní hodnoty. A efektivně vykazovat ze země cizince, kteří nepřijímají naše pravidla tolerance, svobody a právního státu či pobývají na území našeho státu ilegálně.
  • Jak zajistit, aby byl stát připraven na nejrůznější krize a pandemie už se nikdy v podobné míře neopakovala.
  • Jak se ve spolupráci s ostatními státy efektivně bránit terorismu.

 

  1. ZEMĚ PRO KAŽDÉHO

Země, kde se na nikoho nezapomíná.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak nenechat napospas lichvářům a exekutorům poctivé lidi, kteří se nečekaně ocitnou ve složité životní situaci.
  • Jak zajistit základní právní poradenství zdarma všem, kdo se potřebují bránit šmejdům nebo podvodníkům.
  • Jak motivovat pasivní příjemce sociálních dávek, aby znovu pracovali.
  • Jak zajistit bydlení za přijatelné peníze pro obyčejné lidi.
  • Jak se vymanit ze začarovaného kruhu v rodinách, kde se dědí chudoba a sociální vyloučení.
  • Jak nastavit pravidla pro oddlužení tak, aby pro dlužníky bylo výhodnější pracovat než být na dávkách nebo se živit načerno.
  • Jak podpořit matky samoživitelky, aby nespadly do dluhů, nepřišly o bydlení a mohly normálně pracovat.
  • Jak zajistit co nejdůstojnější stáří pro seniory.
  • Jak včasnými a levnými zásahy sociálním problémům předcházet, místo abychom na ně draze dopláceli, jakmile už propuknou naplno.

 

  1. SPRAVEDLNOST

Země, kde platí pravidla pro všechny a mocným je vidět pod prsty.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak zajistit, aby se každý z nás mohl v rozumné lhůtě dovolat spravedlnosti u soudu.
  • Co konkrétního jde udělat pro to, aby mocným bylo vidět pod prsty.
  • Jak rozlišovat tresty pro ty, kteří udělají chybu – a pro opakované zločince a recidivisty.
  • Jak zabránit mocným, aby si z demokracie, zákonů a institucí dělali trhací kalendář.
  • Jak změnit zákon o zadávání veřejných zakázek tak, aby nevítězili ti, kdo umí jen nejlépe splnit právní formality.
  • Jak zařídit, aby policie a státní zástupci šli po velkých rybách a nelovili jen ty malé.
  • Jak zjednodušit naprosto nepřehledný a zaplevelený právní systém.
  • Jak vytvářet pravidla tak, aby jim bylo rozumět.
  • Jak zastavit pokračující prorůstání státní správy a byznysu.

 

  1. RODINA

Země, v níž je rodina základ společnosti.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak podpořit mladé lidi, aby se nebáli založit rodinu z existenčních důvodů.
  • Jak mladým rodinám zajistit dostatek míst ve školkách nebo podporu při hledání bydlení.
  • Jak usnadnit matkám s dětmi návrat do práce.
  • Jak pro zaměstnavatele učinit výhodnějšími částečné úvazky, které jsou zásadní pro rodiče s malými dětmi.
  • Jak nejlépe podpořit jesle, školky, dětské skupiny, rodinná centra a družiny.
  • Jak zajistit, aby měly slušný důchod i ženy, které strávily řadu let v domácnosti péčí o děti.
  • Jak snížit počty dětí, které končí v ústavní péči.
  • Jak mladší generaci usnadnit péči o své stárnoucí rodiče.
  • Jak podpořit ty, kteří pečují o své příbuzné.

 

  1. HRDÁ ZEMĚ

Země, která zná svoji cenu a ví, co chce.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Na co můžeme být my Češi opravdu hrdí a co můžeme světu nabídnout.
  • Jak náležitě pečovat o naši kulturu, památky a o náš špičkový sport.
  • Jak podporovat vzdělávání o paměti národa a ukazovat hrdinství statečných lidí včetně válečných veteránů, kteří pro nás mohou být vzory.
  • Jak maximálně podpořit tradiční českou pracovitost a zlaté české ručičky a neházet klacky pod nohy těm, kteří přinášejí zásadní inovace.
  • Jak v každém z nás podporovat zdravé vlastenectví.
  • Jak být sebevědomou zemí, kterou nezneužívá žádná velmoc. Jak nastavit partnerství s velmocemi tak, že jsou oboustranně výhodná a nikomu nepoklonkujeme.
  • Jaké mají být naše národní zájmy a jak je máme v mezinárodní politice aktivně prosazovat.
  • Jak se aktivněji podílet na rozhodování a rozvoji Evropské unie a přinášet moderní řešení.
  • V čem nám fungování Evropské unie vyhovuje a kde si naopak myslíme, že by se její chod měl změnit.

 

 

  1. ČESKÁ KRAJINA

Země, která se jako dobrý hospodář stará o svou půdu, lesy, vodu i třeba včely.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak zadržet více vody v půdě a bránit se proti suchu.
  • Jak podporovat biologickou rozmanitost a chránit biodiverzitu.
  • Jak lépe nakládat s půdou a udržitelně hospodařit.
  • Jak být zemí, která podporuje hlavně zemědělce s opravdovým vztahem ke krajině.
  • Jak uzdravit naše nemocné lesy, aby tak snadno nepodléhaly suchu a kůrovci.
  • Jak podpořit energetickou soběstačnost venkova, měst i celé země.
  • Jak se bez zbytečné ideologie co nejlépe adaptovat na klimatickou změnu
  • Jak nezaspat přechod k nevyčerpatelným zdrojům energie.
  • Jak zbytečně neplýtvat jídlem a věcmi.
  • Jak vytvořit města příjemná pro život: plná zdravých stromů, kde se technologie snoubí se zelení.

 

  1. VZDĚLÁVÁNÍ

Země, která připraví děti na skutečný život.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak děti ve školách připravit na skutečný život: jak si spočítat úroky, jak nenaletět šmejdům, jak si rychle najít spolehlivé informace, jak obstát v počítačovém světě.
  • Jak zajistit přístup ke kvalitnímu vzdělání pro všechny děti, ať se narodily kdekoli. Od řemeslníků po programátory.
  • Jak co nejlépe podpořit obyčejné školy a zabránit tomu, aby z nich všichni lepší studenti odcházeli na školy elitní.
  • Jak vrátit prestiž učňovskému, řemeslnému a technickému vzdělávání.
  • Jak ředitelům škol ulevit od papírování a jak jim naopak nabízet co největší administrativní i pedagogickou podporu.
  • Čím vším můžeme podpořit učitele.
  • Jak napomoci tomu, aby se v jedné škole a třídě mohly funkčně vzdělávat děti s různými výchozími podmínkami.
  • Jak co nejlépe ochránit děti před predátory, šmejdy, dealery a šikanou spolužáků.
  • Jak financovat českou vědu, aby byla i nadále mezi nejlepšími na světě.

 

  1. REGIONY

Země, kde neexistují regiony druhé či třetí kategorie.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak zabránit zvětšující se ekonomické a sociální propasti mezi různými regiony.
  • Jak efektivně decentralizovat moc a posílit rozpočty i pravomoci měst a obcí.
  • Jak podpořit lokální dodavatele, kteří znají svůj region a zaměstnávají místní lidi.
  • Jak podpořit místní podnikatele a zajistit větší provázanost mezi podnikáním a prosperitou celého regionu.
  • Jak motivovat schopné lidi k návratu do regionů, ze kterých pocházejí, aby přispěli k jejich rozvoji.
  • Jak centra a periferie propojit dobrou dopravní infrastrukturou a jak to udělat, aby její vybudování netrvalo padesát let.
  • Jak i v chudších regionech zajistit kvalitní vzdělání, které je klíčem k tomu, aby se daný region postavil na nohy.
  • Jak dosáhnout toho, aby i v zapadlých vesničkách fungovala dobrá místní doprava.
  • Jak oživit venkov.
  • Jak může stát pomoci při rozvoji brownfieldů.

 

  1. PROFESIONALITA

Země, kde se řídí stát jako stát.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak spravovat zemi odborně, kompetentně, na základě dat.
  • Jak Česko vyvést z byrokratického Rakouska-Uherska a zrychlit, zlevnit a zefektivnit chod úřadů.
  • Které nesmysly odstranit ze zákonů a úředních postupů.
  • Jak nastavit normální pravidla pro získání stavebního povolení.
  • Jak každému z nás usnadnit přístup k důležitým informacím a zajistit jednotný online systém ke všem požadavkům státu.
  • Jak neztrácet čas a nervy zařizováním formalit a jednáním s úřady, ale vyřešit vše pár kliknutími z mobilu nebo na jedné přepážce s ochotným a profesionálním personálem.
  • Jak nastavit podmínky pro živnostníky tak, aby podnikání živilo majitele a zaměstnance, ne právníky, účetní a auditory.
  • Jak zlepšit podmínky na úřadech tak, aby mohli úředníci svou práci dělat dobře a s radostí.
  • Jak všem rodinám zajistit slušné internetové připojení za rozumné peníze, aby se děti mohly v případě problému učit distančně a dospělí pracovat a vyřizovat úřední věci z domova.

 

  1. RESTART POLITIKY

Země, kde se za své politiky nemusíte stydět.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jak vrátit do české politiky myšlenky, ideje a kvalitní osobnosti z celé republiky.
  • Jak snížit závislost politiky na vlivových skupinách a lobbistech.
  • Jak získat statisíce Čechů pro to, aby se začali o politiku znovu zajímat.
  • Jak přiblížit politiku zpátky lidem, aby věděli, že ji mohou skutečně změnit.
  • Jak přestat dělat politiku „od stolu“ a propojit experty s obyčejnými lidmi.
  • Jak opakovaně dostávat do politiky skutečné osobnosti, aby se personálně nevyprázdnila.
  • Jak nezabetonovat u moci pár stejných lidí na věky, jak skoncovat s protekčními teplými místy.
  • Jak mají politici s lidmi komunikovat: aby jenom nenařizovali, ale zároveň vysvětlovali a naslouchali.
  • Jak společně hledat nejlepší řešení, ne se donekonečna hádat o blbostech.

 

  1. NADĚJE

Země, kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.

 

Pojďte s námi řešit:

  • Jaká má Česká republika v budoucnu být. Jak tu vlastně chceme žít.
  • Jak společně hledat konstruktivní řešení, ne důvody, proč to nejde.
  • Jak vrátit do společenské debaty téma hodnot.
  • Jak nebýt zemí, která se neustále dělí na dva nesmiřitelné tábory.
  • Jak dostat do hry ty, kteří jsou dlouhodobě přehlížení.
  • V jakém stavu chceme předat naši zemi dalším generacím.
  • Jak podporovat obyčejnou lidskou komunikaci ve světě, který bude stále nabitější moderními technologiemi.
  • Jak podporovat sousedské vztahy, přirozené komunity a občanskou společnost.
  • Jak obnovit úctu ke starším lidem.
  • Jak udělat z naší země to nejlepší místo k životu.

 

Témata i to co chce hnutí řešit, obsahuje skutečně ty okruhy, které lidi zajímají a i KSČM tyto problémy řeší a návrhy na jejich řešení má ve svém programu. Ovšem ta skutečnost, že je chce řešit, ještě neukazuje na to, jak je bude řešit, s jakými návrhy přijde. Je skutečně na uváženou co může přinést případná široká diskuse napříč kraji, profesemi a generacemi, jak je prezentováno, za účasti iniciátorů tohoto hnutí. Také zde je možné hluboké zkreslení a přizpůsobení se těm, kteří za hnutím stojí, protože co člověk to názor, to jiný pohled na věc a vše je v politice otázkou kompromisů. Tedy i otázka programu hnutí a především se ztotožnění s ním. Zde již nejde jako při demonstracích Milionu chvilek pro demokracii o jednu osobu, Andreje Babiše, či pouze téma korupce. Je potřeba nabídnout takový program, který lidi skutečně osloví.

 

Závěrem je třeba konstatovat, že vznik hnutí byl oznámen s velkým mediálním zájmem. Měsíc po jeho představení se však ukazuje, že vše stojí na vodě a občané o další stranu či hnutí, které samo sebe stylizuje spíše od středu doprava, příliš nestojí. Mikuláš Minář, který čekal, že vytříská politický kapitál jako osobnost vedoucí až statisícové demonstrace na Letenské pláni se patrně přepočítal. Je však otázkou, zda lidé, kteří za hnutím Lidé PRO stojí, skutečně dodrží svůj slib, a jestliže nesesbírají avizovaný počet podpisů, z politiky odejdou. Druhou možností je, že se pokusí kandidovat i bez této podpory. To by však znamenalo porušení téměř všeho, co naoko avizují a slibují. Kandidáty by bylo jen pár loutek bez reálné podpory veřejnosti a politických zkušeností, za nimiž stojí určité lobbistické zájmy jako u jiných podobných projektů v minulosti. Příští měsíce ukáží. Reálně je však toto hnutí schopno jen dále rozdrobit pravici nikoli sebrat již tak chybějící hlasy pro levicové politické strany. Jeho potenciál oslovit nerozhodnuté voliče se nedá v souvislosti s absencí jakýchkoli bližších informací - programu, dalších osobnostech, cílech, realisticky odhadnout.

 

Zpracovalo Oddělení pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci ÚV KSČM

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář