Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínské ministerstvo zahraničí označilo USA za největší hrozbu pro celosvětovou bezpečnost

12. 12. 2019

 Čínské ministerstvo zahraničí označilo USA za největší hrozbu pro celosvětovou bezpečnost

 12.12.2019 Redakce AC24  

 

 

Spojené státy stále uměle vytvářejí obvinění proti jiným státům s cílem zahajovat války po celém světě, a proto se staly největším nebezpečím pro celosvětový mír a bezpečnost, uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na středečním briefingu v rámci svého komentáře k článku o vojenském konfliktu v Afghánistánu.  

 

Washington Post zveřejnily dříve utajované dokumenty a rozhovory s oficiálními zástupci USA, které svědčí o tom, že americká vláda skrývala pravdu o vojenském konfliktu v Afghánistánu.

Noviny tvrdí, že dokumenty jsou také v rozporu s veřejnými prohlášeními prezidentů, vojenských velitelů a diplomatů Spojených států, kteří rok co rok ujišťovali Američany, že dosáhli pokroku v Afghánistánu a že se vyplatilo se do této války pouštět.

„Tento článek byl úderem do tváře mnoha lidem ve Spojených státech, takzvaným obráncům lidských práv, a to je jen špička ledovce," řekla mluvčí MZV.

Připomněla, že Spojené státy zahájily vojenské útoky proti Iráku na základě údajné přítomnosti zbraní hromadného ničení v zemi, což vedlo k desítkám tisíc obětí a hromadnému vysídlení místních obyvatel, ale později přiznaly, že informace byly nepravdivé, a důkazy o přítomnosti zbraní se ukázaly být obyčejným pracím práškem.

Dodala, že americké letecké útoky v Sýrii také vedly k mnoha obětem a hromadné migraci, ale nakonec se ukázalo, že „důkazem“ o údajných chemických útocích v Sýrii bylo ve skutečnosti inscenované video vyrobené Bílými přilbami.

„Skutečnost, že Spojené státy si z toho dosud nevzaly ponaučení, je žalostnou podívanou, USA nadále uměle vytvářejí obvinění s cílem zahajovat války po celém světě, útočí, zabíjejí a prodlužují tragédie.

Takové USA se staly největší hrozbou pro celosvětový mír a bezpečnost a také největším porušovatelem lidských práv,“ uvedla.

V pondělí list The Washington Post zveřejnil článek, který s odkazem na odtajněné dokumenty tvrdí, že vlády amerických prezidentů George Bushe mladšího, Baracka Obamy i Donalda Trumpa opakovaně mátly veřejnost, když tvrdily, že ve válce v Afghánistánu dochází k pokroku.

Z dokumentů vyplývá, že američtí vrcholoví politici a armádní velení si připouštěli, že strategie v Afghánistánu není úspěšná a že velká část americké pomoci je na místě rozkrádána.

Mezitím se operace v Afghánistánu, která začala v roce 2001 po útocích 11. září, stala nejdéle trvající válkou v americké historii.

Zhruba dva tisíce dokumentů, ke kterým se deník dostal, nepatřily mezi utajované, nicméně hned, jak je chtěl list uveřejnit, vláda část z nich mezi utajované zařadila.

Redakce se tři roky soudní cestou domáhala, aby k ním získala přístup na základě zákona o svobodném šíření informací.

Dokumenty, které získaly označení Afghanistan Papers, zahrnují rozhovory s více než 400 přímými účastníky afghánské mise, včetně generálů, bezpečnostních poradců, diplomatů a dalšími lidmi, a to i ze spojeneckých zemí NATO nebo s afghánskými činiteli.

Rozhovory pořídla v letech 2014 až 2018 speciální vládní agentura pro kontrolu mise v Afghánistánu v rámci takzvaného projektu Ponaučení (Lessons Learned).

Zdroj: snews.com

Ac24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář