Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co ukázal týden ofenzivy Ozbrojených sil Ukrajiny

13. 6. 2023

Co ukázal týden ofenzivy Ozbrojených sil Ukrajiny

 

Uplynul týden od zahájení plné ofenzivy Ozbrojených sil Ukrajiny na jižní frontě, kterou Ukrajina zatím oficiálně neoznámila.

Ilustrační foto

12. června 2023 - 04:20

 

Málokdo však pochybuje o tom, že ukrajinská armáda provádí masivní útoky, aby prolomila linii opevnění ruských jednotek a odřízla pozemní koridor na Krym, píše se v článku na ukrajinském webu Strana a článek pokračuje.

 

Jsou tři body, kde se nyní odehrávají hlavní bitvy na jižní frontě. Na západ - poblíž Lobkovy a Pyatikhatki, ve středu - poblíž Verbovoye a Rabotino (na dálnici mezi Orekhovy a Tokmak), na východě - poblíž Vremyevského římsy jižně od Velika Novoselka v Doněcké oblasti.

 

Nejbližší strategicky významnou osadou před frontou je Tokmak, který je důležitým dopravním uzlem, protože je přímo spojen s Melitopolem a Berdjanskem. Dá se tedy předpokládat, že ukrajinské ozbrojené síly při útoku na linii Verbovo-Rabotino míří právě na Tokmak ležící 20 kilometrů jižně.

 

A je možné, že v tuto chvíli je to hlavní směr v jižním dějišti operací - a zbytek bitev na křídlech může hrát podpůrnou roli. Vzhledem k logistickým možnostem však budou ozbrojené síly Ukrajiny schopny rychle převést posily tam, kde byly zaznamenány úspěchy. A tak se plán může změnit.

 

 

 

Nyní k průběžným výsledkům těchto bojů.

 

Na západním křídle postupovaly ukrajinské síly v oblasti Lobkove. O kontrole nad vesnicí přicházejí různé informace. Některé zdroje uvádějí, že APU ovládá vesnici, jiné říkají, že žádná kontrola neexistuje. Některá vojenská veřejnost se domnívá, že se vesnice přesunula do šedé zóny a stala se bojištěm.

 

V centru ozbrojené síly Ukrajiny podle řady ukrajinských zdrojů vstoupili do Rabotina, ale později ruská média zveřejnila video s jejich jednotkami v této osadě, vyvracející ztrátu vesnice.

 

Obecně v Záporožské oblasti Rusové říkají, že frontová linie nebyla prolomena. Z Ukrajiny v tomto směru zatím nejsou žádné oficiální komentáře.

 

Na východním křídle – u Velké Novoselky v Doněcké oblasti – ukrajinské síly postupovaly nejvíce, konkrétně v oblastech Neskuchnoje a Blagodatnyj. Obě vesnice jsou podle všeho od včerejška pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Uvádí se také, že ukrajinské jednotky postupují na předměstí Harvest a Storozhevoe (stejný sektor fronty).

 

Rusové své ústupy vysvětlují tím, že ústup přichází z osad, jejichž obranu vzhledem k jejich geografické poloze není rentabilní – jsou v nížinách a poblíž jsou výšiny, ze kterých mohou udeřit na opuštěné pozice.

 

Mapa z ruských telegramových kanálů

 

Zatím podotýkáme, že jde jen o spíše malé taktické pokroky, které uznávají i západní experti.

 

Podle Institutu pro studium války ukrajinské síly, zatímco pokračují v „omezených pozemních útocích“ v Doněcké a Záporožské oblasti, dosáhly k 10. červnu „malého pokroku“.

 

Otázkou je, za jakou cenu se těchto pokroků dosahuje, zejména v oblasti Orechovo, kde je podle západních médií vybudována víceúrovňová ruská obrana. Institut pro studium války (USA) píše, že ruské síly v oblasti Záporoží se brání „v souladu s rozumnou taktickou doktrínou“.

 

Tato doktrína vyžaduje, aby první skupina jednotek odrazila nebo zpomalila útočící síly pomocí minových polí, opevnění a pevností, a druhá skupina sil, aby provedla protiútok na jakýkoli průlom nepřítele.

 

Podrobněji se této záležitosti dotkl The Telegraph.

 

Obrana byla podle mluvčího z ukrajinské rozvědky vybudována podle „tříliniového systému“ s různými úrovněmi opevnění, jehož hloubka může v některých oblastech přesahovat asi 30 kilometrů. Celkem má opevnění na jihu délku 965 km.

 

I když ukrajinské jednotky prolomí první obrannou linii, okamžitě narazí na druhou linii a zastaví se před ní. Poté Rusové zahajují protiútoky a také útočí na boky. Dalším důležitým bodem je, že Rusové zpočátku očekávali ofenzívu tímto směrem, a proto je útoky ukrajinských jednotek nepřekvapily. Odtud video s postiženou ukrajinskou technikou, včetně tanků Leopard a dalších západních obrněných vozidel.

 

Satelitní snímky ukazují hluboké příkopy v zemědělské půdě i na plantážích, které se používají k maskování dělostřeleckých pozic.

 

Na začátku jsou minová pole, pak zákopy pro pěchotu, za tím - "dračí zuby" a protitankové příkopy. Po nich opět následují pozice pěchoty a dále dělostřelectvo. Každý pás takové ochrany má hloubku 700 metrů až kilometr střeleckého prostoru.

 

„Mají neuvěřitelné zákopy a neuvěřitelná opevnění, bude těžké prolomit jejich obrannou linii. Měli bychom se od našeho nepřítele naučit, jak si staví své zákopy, protože jsou v tom velmi dobří. Používají specializovaná vozidla, nejen ruce," dodal. pro The Telegraph jeden z velitelů Národní gardy jménem Sergej.

 

„Rusové bojují nad očekávání dobře“ – článek pod tímto nadpisem zveřejnil německý list Bild. Výsledky ukrajinské protiofenzívy na jihu země podle článku vyvolaly „vystřízlivění".

 

Němečtí novináři: Rusové bojují lépe, než se čekalo

 

Shrnuto: Za týden bojů na jihu mají Ozbrojené síly Ukrajiny na frontě jistý postup, ale zatím se to nedá nazvat průlomem – na některých místech byla hacknuta pouze první obranná linie nepřítele. I tam jsou však pozice nestabilní – dochází k neustálým útokům a protiútokům. Začátkem týdne například ukrajinská vojska obsadila Novodoněckoje (osada v Doněcké oblasti), ale poté byla tato osada ztracena v důsledku ruského protiútoku. A bojovníci Ozbrojených sil Ukrajiny, kteří tam bojovali, natočili video, ve kterém uvedli, že byli vrženi do špatně připravených pozic bez přesného vyhodnocení situace na frontě, v důsledku toho se dostali pod palbu a byli nuceni ústraní.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)