Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSR ohrožoval nejen nacismus, ale i fašismus!

17. 12. 2019

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli

ČSR ohrožoval nejen nacismus,

ale i fašismus!

 

V poslední době kolují v našem Svazu úvahy o změně názvu nebo o návratu k  názvu Svaz protifašistických bojovníků. Přestože z různých administrativních a finančních důvodu by změna názvu byla nejen složitá, ale i pro dnešní svaz, chodící "o žebrácké mošně" , i neúnosně nákladná, historicky a faktograficky byl starší název svazu plně oprávněný.

Názory, které vytýkají názvu "neexistenci fašistického nebezpečí za republiky" a to, že bojovníci odbojáři a zahraniční vojáci nebojovali proti fašismu, nýbrž jen a jen proti nacismu", jsou naprosto mylné, scestné a ve své podstatě hluboce nepravdivé.

 

Každý,kdo se je poněkud zabývá historií první republiky, musí potvrdit, jak fašistické nebezpečí ohrožovalo naši republiku již hluboko ve dvacátých letech minulého století ! Byla to především Národní obec fašistická, která se netajila úmysly provést v republice státní převrat. Jeden příklad z města Letovic - ve volbách roku 1932 v Letovicích  byly tyto strany: Lidová  363 hlasy, KSČ 340 hlasů, hospodářská strana 254 hlasy, národně socialistická 195 hlasů, národní demokracie 169 hlasů, živnostenská strana 148 hlasů, sociální demokracie 134 hlasy a stranu fašistickou rovných 110 hlasů ! Teprve za nimi byli křesťanští sociálové s 68 hlasy a republikáni s 31 hlasem. Přitom bylo známo, že určité skupiny v národně demokratické straně inklinovaly k národní obci fašistické. V československé společnosti existovaly snahy založit zde tzv. stavovský korporativní stát po vzoru Mussoliniho fašistické Itálie. Toto vše vyústilo nakonec v pokus o fašisticky protistátní vojenský převrat v Brně-Židenicích, kde figurovali tři hlavní aktéři -  důstojník Kobsinek, generál R. Gajda a ukrajinský nacionalista Razumovi-Chmara. Převrat byl naplánován v hotelu Plzeňský dvůr na Jakubském náměstí v Brně, ale nezdařil se pro neschopnost Kobsinka aktivizovat státu věrné vojáky československé armády. Pouze mizivý počet zrádců se přidal a převrat byl v zárodku potlačen. Zatímco Gajda a Kobsinek měli procesy, Ukrajinský fašista Chmara utekl do Paříže i s financemi, jež měly být použity k podplácení vojska.(Místo toho prý Chmara probil tyto peníze s pařížskými subretami...) Tak si to pamatoval například můj otec, později četař aspirant jezdeckého dělostřelectva, a i když zkresleně ve svůj prospěch, to vylíčil i Chmara ve své knize Bez masky. Dále stačí připomenout fašistické organizace v protektorátu.

Všem těm, kdož tvrdí,že jsme nebyli ohrožováni fašistickými organizacemi, na tomto místě uvedu celý seznam fašistických organizací jen na Moravě, a to podle registrace Zemského národního výboru v Brně z roku 1946. Tento seznam vypracovalo Ministerstvo vnitra v Praze již roku 1945 pro jednotlivé zemské národní výbory v Praze, v Brně a v Mor.Ostravě. Měl jednací číslo Z/II-31366-45. Obsahoval jednak výklad retribučních dekretů pro fašistické a nacistické organizace, jednak vyjmenovával organizace podobné povahy. V dalším neuvádím čistě říšské nacistické organizace, které jsou pochopitelně v seznamu též. Podávám tu jen ty organizace,které se ustavily jako ryze zemské fašistické korporace.

Seznam fašistických organizaci na Moravě 1946:

Svatováclavská rota Kuratoria pro výchovu mládeže

Vlajka

Vlajka-Hnutí za Nové Československo

České národně-ideové hnutí

Český národně-sociální tábor

ČNST-Vlajka ( vše různé odnože původní Vlajky)

Národní obec fašistická, organizátor R.Gajda

Nár. soc.česká dělnicko-rolnická strana - Strana zeleného hákového kříže,organizátor Mlčoch, Kroměříž

Strana českých fašistů, organizátor Janík

Národní tábor fašistický, organizátor Kasanda a Břetenář

Nár. soc.strana dělnická, organizátor Grassblum

Nár. akční komitét, organizátor baron Procházka

Nár. soc.hnutí pracujícího lidu, organizátor Blažek

Arijská pracovní fronta, organizátor Opletal

Národní árijská kulturní jednota

Nár. soc garda státních aktivistů Velkoněmecké říše,organizátor  F.Löffler, Jihlava

Nár. tábor fašistický - moravské křídlo, organizátor J.Vala

Zemské vedení moravských fašistů, organizátor J.M.Tichý

Moravští nar. socialisté, organizátor E.Pitlík, Brno

Mor.nac. soc.strana-Frašistické gardy-Ochranné sbory

Ústřední sekretariát nár. tábora fašistického, velitelství fašistických gard-České arijské hnutí, organizátor O.Peřina Brno

Fašistická skupina při Nár. souručenství na Moravě, organizátor R.Mišurec

Nár. obec fašistická-dělnický syndikát při Nár. souručenství,organizátor J.Trojovský Brno

Nacionální hnutí – gardy - Černé šiky

Železná garda, organizátor J.Dostál Brno

Česká arijská fronta, organizátor ing.Roček Brno

Hlavní vedení protektorátních fašistů, organizátor J.Rambousek Brno

Akce "Národopisná Morava", organizátor Jan Úprka

Česká pracovní fronta přidružená k ČNTS-Vlajce

Česko-německá společnost (skuteční přátelé říšské orientace)

Arijská společnost v Čechách a na Moravě, vedoucí B.Kmen

Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě

Svaz arijských mlynářů

Arijská stráž

Protižidovská liga

Český svaz válečníků

Svaz českých vojáků ze světové války,kteří bojovali po boku německé armády - při Nár. obci fašistické

Česká svaz pro spolupráci s Němci

Česká liga proti bolševismu

 

Polské fašistické organizace na Moravě:

Oboz Zjednoczenia Narodowego

 

Přitom je třeba poznamenat, že řada těchto organizací byla konkurenty a jejich vůdcové si často vjeli do vlasů pro svou větší či menší loajalitu k fašismu i k nacismu. Ovšem nacisté těmto organizacím nedůvěřovali a většinu z nich trpěli s tím, že tyto organizace rozkladně působily na národní a ideovou jednotu českého národa. Kdo si chce přečíst podrobnější charakteristiku těchto organizací, může použít mou knihu "Heslář nacistů Blanenska" vydanou r.2003 (Mor.zem.knihovna, Nár. archiv Praha). Neodpustím si pouze jedinou charakteristiku Strany zeleného hákového kříže fašisty Mlčocha - ta ve svých propozicích prohlašovala,že "je ochotna jíti s Říší třeba na šibenici". (Škoda, že se tak nestalo co nejdříve...)

Doufám, že jsem dostatečně nastínil situaci fašismu v republice v době jejího ohrožení. Mám důvodně za to, že starý název ČSPB (Československý svaz protifašistických bojovníků), jenž označoval fašismus jako široký fenomén, jehož součástí byl nacismus jako užší fenomén, byl zcela oprávněný. Navíc boj proti fašismu počali českoslovenští dobrovolníci již ve Španělsku proti fašismu Frankovu. Dále naši partyzáni a dobrovolníci bojovali v Jugoslávii proti chorvatskému Paveličovu fašistickému státu Ostatně bratři Rusové označují svůj boj ve Velké vlastenecké válce oprávněně jako boj proti fašismu v nejširším slova smyslu. Stejně tak i Srbové. Ti, kdož bojovali na východní frontě bojovali i proti fašistickým federátům nacistického reichu - proti Italům, Rumunům, Maďarům, a žel, i proti tzv. Slovenskému štátu (!) To vše byly fašistické režimy a věrní spojenci nacistů. Fašismus ohrožoval ČSR po dlouhou dobu ! A dnes ji ohrožuje zas !

Tak jsem napsal.                                                                                               

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář