Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další pilíř

22. 1. 2020

                  Další pilíř 

 

   Vláda schválila dokument nazvaný Národní strategie finančního vzdělávání. Nově budou podle něj finančně proškolováni také senioři, aby vyšli s důchodem.

   Když si vzpomeneme, jaké recepty už tady byly, napočítáme nejméně pět pilířů, jak lidem zajistit bezstarostné stáří. První, zdaleka nejmasivnější a nejspolehlivější představuje průběžný systém důchodového pojištění. Fungovat ovšem může jedině za předpokladu, že se bude rodit dostatek dětí. Odborníci se přou, proč se jich u nás rodí příliš málo. Jedni říkají, že mladí lidé se mají dnes tak báječně a mají tolik jiných a zajímavějších možností, že narození potomků odkládají a jejich počty snižují. Druzí míní, že si děti nepořizují proto, že je to ten nejjednodušší způsob, jak v nejisté době něco ušetřit. Ať již má pravdu ten či onen tábor, jisté je, že právě zde je zakopáno jádro pudla.

   Druhý pilíř, který momentálně nehrozí, měl podobu důchodového spoření. Byl zaveden v době pravicových vlád a jeho součástí bylo, že vyváděl peníze z pilíře průběžného a zbytečně ho oslaboval. Měl sice vysokou důvěru penzijních fondů, avšak nízkou důvěru pojištěnců. Než byl počátkem roku 2016 zrušen, zapojilo se do něj jen 85 000 lidí. Jakmile se k moci opět vrátí pravice, bude tento pilíř jako příklad dobré praxe nepochybně znovu zaveden.

   Třetí pilíř spočívá v doplňkovém penzijním spoření. Právě tak, jako nemohou senioři ovlivnit, kolik dětí si pořídí dnešní mladí, nemohou ani tušit, co jim v těchto fondech zbude po dalších letech úspěšného vývoje ekonomiky.

   Čtvrtý pilíř je už úplně virtuální. Má podobu velkých počtů migrantů, kteří k nám ze všech koutů planety přijdou lákáni vyhlídkou zajistit, a to třeba i přesčasovou prací, spokojené stáří našich důchodců. Zde by bylo hodně zajímavé zjistit, jakým způsobem se na stáří jistí ti, kdo tento virtuální pilíř propagují.

   O strategii finančního vzděláváním můžeme s určitou nadsázkou hovořit jako o pokusu o pilíř pátý. Oproti předchozím čtyřem má jednu obrovskou výhodu. Pokud selže, je možno vinu přičíst samotným seniorům.  

   Nelze se ubránit dojmu, že spokojené stáří zajistí spíše solidní prorodinná politika a větší podpora zodpovědných rodin s dětmi než vysílání seniorů do kurzů finanční gramotnosti.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář