Jdi na obsah Jdi na menu
 


Destrukce ekonomiky bude velká. Až skončí, začnou lidé vydělávat výrazně víc

18. 11. 2022

Destrukce ekonomiky bude velká.

Až skončí, začnou lidé vydělávat výrazně víc

Jiří Zatloukal

redaktor SZ Byznys

 

Dojde k obrovskému transferu majetku od vlastníků, kteří nedokázali firmy nasměrovat k vyšší ziskovosti, k těm novým…

 

Firmy z oblasti automotive proto smetou vysoké ceny energií, vyšší úrokové sazby a zvyšující se náklady na pracovní sílu jako první. A problémy budou pokračovat, protože všechny tyto vyšší náklady tady s námi zůstanou delší dobu.

Transfer bohatství

Trh se čistí už v současnosti. „Každý týden slyším, že nějaká středně velká nebo menší plastikářská firma končí, protože hotovostně není schopná situaci utáhnout. Je velká nabídka na prodej takových firem, ale pořád za příliš vysoké ceny. Zatím se objevují nabídky, že kupující má převzít dluh a ještě prodávajícímu dost zaplatit. Většina podnikatelů pořád počítá s tím, že se prosperita vrátí. Ale křivka je neúprosná,“ řekl pro SZ Byznys Rudolf Bochenek, majitel BR Group s hrubým provozním ziskem 300 milionů korun a obratem přes pět miliard. Do jeho skupiny patří jedenáct firem z oblasti výroby plastů, speciálního textilu či strojírenství a polovinu produkce dodává právě pro automotive.

Podle Otto Daňka z Asociace exportérů už propouští především energeticky náročné provozy, které nezvládají vyšponované ceny energií, hlavně sklárny, hutě či pekárny, ale i stavební firmy. V příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 procent firem.

Výrazné ořezávání nákladů ale často nebude stačit, takže firmy zkrachují. Jejich majitelé za tyto firmy dostanou jen velmi málo a často vůbec nic. Dojde k obrovskému transferu majetku od vlastníků, kteří nedokázali firmy nasměrovat k vyšší ziskovosti, k těm novým.

V tomto vyčištění trhu je však zároveň velká příležitost. Zkrachované levné firmy si koupí silnější hráči z Česka, ale protože je v tuzemsku kapitálu málo, hlavně ti ze zahraničí. Výrobu však budou modernizovat a posunou ji na novou kvalitativní úroveň, ať už robotizací, nebo marketingovou podporou konečného výrobku, který začnou prodávat na nových trzích.  (Výňatky z textu)

 

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-destrukce-ekonomiky-bude-velka-az-skonci-zacnou-lide-vydelavat-vyrazne-vic-219162#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz