Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes se stála velká věc - pevnost Avdějevka padla

18. 2. 2024

Dnes se stála velká věc - pevnost Avdějevka padla

Nejvíc braněná pevnost ukrajinské armády padla a útok na Kramatorsk a Slavjansk bude mít ruská armáda podstatně snažší

Datum příspěvku 18. února 2024

 Avdějevka je satelitní město Doněcku. Od roku 2014 zde UKR armáda budovala opevnění, hromadila zásoby a držela posádku přibližně 10 tisíc mužů. Odsud UKR armáda každodenně ostřelovala Doněck, hlavní město DNR, Doněcké Národní Republiky. Avdějevka byla pro znepříjemnění života lidí v Doněcku mega výhodná, protože město bylo na dostřel i z jednoduchých a levných minometů. Dálkovým minováním UKR armáda pravidélně rozsévala do města protipěchotní miny. Konečně Avdějevka padla.

Urputné boje za Avdějevku armáda RF aktivizovala na konci roku 2023. V lednu 2024 situace UKR armády se začala komplikovat a ještě v lednu vrchní velitel UKR ozbrojených sil Zalužný vydal rozkaz přemístit do Avdějevky posily, třetí útočnou brugádu, údajně nejvíc schopnou jednotku postavenou na základě ideologicky motivovaného pluku Azov, kde vojáci povinně měli nakérované nacistické hákové kříže. Azov se proslavil obranou města Mariupol, kde však značná část pluku padla do zajetí. Brigáda byla narychlo doplněna novými rekruty posbíranými na ulicích měst a hlavně vesnic. Jenže z nějakého důvodu posily UKR armády do Avdějevky dorazily teprve minulý týden. Před tím probíhalo secvičování 3. útočné brigády na cvičišti u města Selidovo. Na cvičiště armáda RF zaútočila raketami s kazetouvou munici a způsobila značné ztráty. Místní obyvatelstvo hlásilo, že pak následovaly přísné kontroly a domovní prohlídky URK bezpečnostní služby SBU. Zřejmě SBU vyhodnotilo, že zásah armády RF někdo z místních koordinoval. Do Avdějevky tak posily dorazily pozdě a ještě pobité a demoralizované.

16. února, nový vrchní velitel UKR armády Sirský zavelel na ústup. Ale to už bylo opět pozdě, protože přibližně třetina UKR posádky ke včerejšímu dni z pozic samovolně utekla, přičemž část se dostala do zajetí, zbytek v noci brouzdal zabláceným terénem pod palbou, dezorientovaní UKR vojáci šli na západ přes vlastní minová pole. Normální průchozí cesty už byly obsazeny armádou RF. Ústup UKR armády přes zablácený terén pod palbou nebyl vůbec spořádaný ani organizovaný, to bylo peklo. Část UKR armády nikam neodešla, neopětovali palbu, počkali v úkrytech a vzdali se bez boje. Dnes je celá Avdějevka pod kontrolou armády RF, včetně nejvíc opevněného průmyslového areálu Koksochim – ten UKR armáda naštěstí rovněž odevzdala bez boje.

Ruští vojáci prohledávají budovy v dobyté Avdějevce. Říká se tomu “čištění”

Obrana Avdějevky skončila masakrem UKR armády. Ke ztrátám na životech za poslední dny je třeba též připočítat ztráty raněných, které v poslední době už nebylo možné evakuovat do vnitrozemí a kteří umírali zbytečně.

Pro armádu RF byla Avdějevka prioritou aby skončilo devítileté ostřelování Doněcku. Zároveň to byla pevnost, které bránila postupu dál na západ. Takové pevnosti už UKR armáda dál po cestě nemá a v současné době už není čas openvění stavět. V amerických novinách WP hodnotí, že Avdějevka měla větší strategický význam než Bachmut, který padl na podzim 2023.

U ukrajinských zajatců se zjišťuje nejen jejich identita, ale i nacistické aktivity

Osobně tiše doufám, že snad už kolektivní západ pochopí, že válka proti Rusku dopadne stejně jako pochody na východ Napoleona a Hitlera, snad už začne mírový proces.

Závěr: ve zprávách ČT je informace o pádu Avdějevky prezentována tak, že vrchní velitel Sirský zavelel na ústup pro záchranu životů vojáků. Opět ČT tupě kopíruje dezinformační UKR zprávy, přičemž americké noviny The Washington Post prezentují víc podrobný a vyvážený materiál. Závod Koksochim tam nazývají “coke factory”.

novarepublika.cz