Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopřejme Babišovi Baštu

3. 1. 2023

Dopřejme Babišovi Baštu

 Marek Řezanka

 V rámci alternativní scény k současnému systému se objevují hlasy, že Jaroslav Bašta může svou kandidaturou způsobit, že se do druhého kola prezidentských voleb nepodívá nakonec nejen on sám, ale ani Andrej Babiš, a druhé kolo tak opanují vládní kandidáti.

 Těmto obavám rozumím, ale nesdílím je. Jaroslav Bašta totiž oslovuje jiné voliče než Andrej Babiš. Andreje Babiše budou volit ti, kterým stávající systém vyhovuje, pouze nesnáší kabinet Petra Fialy. Těmto voličům nevadí, že A. Babiš neodvolal M. Koudelku, i když tak učinit mohl. Nevadí jim, že rázně nevystoupil proti Grean Dealu. A do třetice jim nevadí, že nevystupuje proti vládním snahám o brutální omezení svobody slova. Andrej Babiš získá většinu voličů ANO, neboť ANO se v podstatě rovná Andrej Babiš. Možná ještě někoho zaujmou paní Schillerová a pan Havlíček – a tím to více méně končí. Když v parlamentních volbách v roce 2021 kandidoval v Ústeckém kraji, kroužkoval ho každý desátý volič. To o něčem vypovídá.

 Andrej Babiš je schopen získat v prvním kole prezidentských voleb podle mého odhadu něco mezi 27 až 35 %. Záležet bude na tom, koho budou preferovat voliči KSČM, Přísahy, Trikolory a dalších mimoparlamentních stran, které se profilují vůči Fialově vládě jako opoziční či antisystémové.

 Jaroslav Bašta dal zřetelně najevo, že není žádnou B-kategorií Andreje Babiše:  

Ve druhém kole prezidentské volby bych nikoho nepodpořil, protože si myslím, že všech osm zbylých kandidátů představuje stejné zboží – jen v jiných obalech. Nevidím žádný rozdíl mezi Andrejem Babišem, Danuší Nerudovou nebo Petrem Pavlem.

 Tímto výrokem si získává hlasy těch, pro něž jsou nepřijatelní nejen kandidáti provládní, ale rovněž bývalý premiér A. Babiš.

 Za tento svůj výrok sklízí kritiku těch, kdo se bojí, že prezidentské volby skončí vítězstvím provládního kandidáta. Může nastat ale i jiný scénář: Pokud A. Babiš získá něco kolem 28 % hlasů, může J. Bašta figurovat na příčce druhé s přibližně 23-25 % hlasy. Vycházím zde z předpokladu, že voliči vůči vládě P. Fialy opoziční a antisystémoví dají dohromady minimálně lehkou nadpoloviční většinu.

 Voliči Jaroslava Bašty chtějí v prvé řadě systémovou změnu. Nepřejí si, aby se v bledě modrém střídalo jedno a to samé. Voličům Andreje Babiše stačí, když zmizí ze scény Petr Fiala.

 Jak by se zachoval Andrej Babiš, kdyby nepostoupil do druhého kola? Sotva můžeme očekávat, že by podpořil Jaroslava Baštu – a již vůbec to nemůžeme čekat od jeho voličů.

 Na tomto místě bych se přimluvil za jednu věc: Na rozdíl od Jaroslava Bašty jsem rozhodnutý v případě, že ve druhém kole voleb by stanul někdo z tábora vládního proti A. Babišovi, podpořit právě pana Babiše. Ne proto, že bych si ho vážil – ale proto, aby na Hradě neusedl někdo, kdo půjde kabinetu Petra Fialy na ruku. Ať je A. Babiš jakýkoli, okolnosti ho budou nutit jít vládě po krku. Poprosil bych tedy většinu voličů J. Bašty, aby v takovém případě zkousli, co pan Babiš představuje, a volili ho. Ale současně dodávám – druhé kolo je zatím daleko.

 Jaroslav Bašta se vyprofiloval jako kvalitativně jiný kandidát od všech ostatních: Nemá kostlivce ve skříni, je konsistentní, nelavíruje a neotáčí se jako korouhvička ve větru. Nelze ho vydírat. Nelze ho koupit. Nelze ho ovládat.

 Zapomeňme na strach z duelu Nerudová-Pavel, a zkusme se soustředit na mnohem zajímavější duel druhého kola: B. versus B., Bašta proti Babišovi. Tento souboj by mimo jiné ukázal nahotu mnoha antibabišovských rétorů dnešních dní.

 Nejlépe je si vše ukázat na konkrétních číslech. V roce 2021 dostala současná vládní koalice celkově necelých 44 % hlasů těch, kdo se dostavili k volbám. Od té doby se leccos událo – a dnes má podporu jistě nižší. Záměrně jí odečtu jen pět procent, třebaže se domnívám, že odliv nespokojených a rozčarovaných voličů bude výraznější. Tedy zhruba 40 % hlasů dělíme nejen mezi Pavla a Nerudovou, ale i Hilšera a Fischera. Je jenom na nás, jak naložíme s našimi 60 protivládními procenty.

 Těm, kdo lkají nad tím, že v parlamentních volbách volilo A. Babiše málo lidí, nedochází, že dostal hlasů požehnaně, ale neměl, s kým kooperovat. Propadlo více než milion voličských hlasů. Vypadli mu komunisti, nemohl se opřít o Přísahu. Chyběla mu Trikolora. A poslanci za SPD k vládní většině nestačili.

 Podobné je to i nyní. Pokud by Babiš prošel do druhého kola s nějakým rekordním výsledkem, třeba v podobě 35 % hlasů, bude-li proti němu stát vládní kandidát, bude to mít nesmírně těžké. Provládní voliči se umí spojit, voliči SPD a ANO to nedovedou.

 Osobně bych se o Babišův postup do druhého kola nebál. Své věrné má – a mělo by to stačit. Záleží na tom, kdo půjde z druhého místa. Ani největší fanoušci A. Babiše totiž nemohou myslit vážně, že jejich guru získá přes padesát procent hlasů hned v prvním kole.

 Poučme se z parlamentních voleb. Nepromrhejme množství hlasů, které Babiš získat nemůže. Ať Babiš do druhého kola postoupí – ale připravme mu do něj pořádnou baštu. Jedině tak se k našim zájmům nebude moct postavit zády.