Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duda potvrzuje - Byla to zřejmě ukrajinská raketa. Nehoda

16. 11. 2022

Duda potvrzuje - Byla to zřejmě ukrajinská raketa. Nehoda

dnes 12:14 • Aktualizováno 12:59

ČTK, Novinky

 

Raketu, která v úterý zasáhla obec na východě Polska poblíž ukrajinských hranic a vyžádala si v ní dvě oběti, patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana, řekl ve středu podle tiskových agentur polský prezident Andrzej Duda.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

 

Polský prezident Andrzej Duda

 

Článek

 

Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok. Pravděpodobně se tak jednalo o nehodu. Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki uvedl, že Polsko možná po úterním incidentu nakonec nebude muset aktivovat článek 4 Severoatlantické smlouvy.

 

„Střela, která dopadla na polské území, byla pravděpodobně ruským výrobkem ze 70. let. Nemáme ale žádné důkazy, že byla vypálena z Ruska. Je vysoce pravděpodobné, že patřila ukrajinským obranným silám,“ citovala prezidenta polská tisková agentura PAP. Duda podle agentury Reuters dodal, že patrně šlo o protiletadlovou raketu S-300.

 

Prezydent @AndrzejDuda: Nic nie wskazuje na to, że był to intencjonalny atak na Polskę. Najprawdopodobniej była to rakieta produkcji rosyjskiej typu S-300. Nie mamy w tej chwili dowód na to, że była to rakieta wystrzelona przez stronę rosyjską. [1/2]