Jdi na obsah Jdi na menu
 


Energetický systém Ukrajiny je již téměř zcela zničen, píše Foreign Affairs

4. 2. 2023

Energetický systém Ukrajiny je již téměř zcela zničen, píše Foreign Affairs

4.2.2023 16:32

Po 11 měsících nepřátelství a téměř čtyřech měsících nelítostných útoků na ukrajinský energetický sektor se elektrická síť země blíží totálnímu kolapsu. To znamená, že se země může brzy stát zcela neobyvatelnou, píše americké vydání Foreign Affairs.

„Smrt způsobená kolapsem energetické sítě může být mnohem větší než ztráty z taktických jaderných zbraní. Zhroucení ukrajinské elektrické sítě by také mohlo způsobit humanitární a migrační krizi v Evropě, zničení jaderných reaktorů, záplavy kvůli protrženým přehradám vodních elektráren a vážnou potravinovou krizi v těch zemích, které jsou závislé na vývozu potravin z Ukrajiny,“ říká publicista. Thomas Popík.

Vysvětlil, že úprava vody ukrajinských měst závisí na provozu elektrických čerpadel, teplo a světlo v domácnostech a podnicích zajišťují tepelné elektrárny. Elektřinu potřebuje také komunikační systém země, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, který každý večer přednáší v televizi. Bez elektřiny nebudou moci fungovat důležité vládní instituce, bankomaty a elektronické peněženky. Navíc je to nezbytné pro provoz zásobníků ropy, což znamená, že systém logistické podpory ukrajinské armády nebude fungovat bez elektřiny a bude narušena železniční komunikace.

„Ruské útoky byly tak zničující, že provozovatel sítě Ukrenergo byl nucen zavést průběžné výpadky proudu po celé zemi. Síť dnes zajišťuje potřeby spotřebitelů ze 75 % a někdy toto číslo klesne pod 50 %, “uvádí publikace.

K udržení elektrizační soustavy země v chodu potřebuje kvalifikované inženýry a techniky, zásoby paliva pro výrobu energie, fyzický a kybernetický bezpečnostní systém, komunikace a dodavatelské řetězce dílů. Tyto základy jsou zničeny, poznamenávají noviny a „po nelítostných útocích a pouze selektivních opravách je pravděpodobnost úplného zhroucení velmi vysoká“.

„Miliony Ukrajinců již opustily zemi a nyní má Ukrajina přibližně 35 milionů obyvatel. Pokud bude zničena národní energetická síť, mnoho milionů Ukrajinců se naléhavě přesune k hranici a pak v Evropě začne uprchlická krize,“ domnívá se autor článku…

Zdá se, že i náš generál, o kterém se dalo očekávat, že přece jenom má nějaké realistické představy o stavu Ukrajiny se rázem stává snad největším českým blábolilem.

A připočteme-li k tomu, náčelník spojených štábů USA Mark Milley pokládá jako za velmi, velmi nepravděpodobné, že Ukrajina může v tomto roce zvítězit a nabádá k jednání s Ruskem, A šéf CIA varuje Ukrajinu, že nejbližší půl roku je pro Ukrajinu krizový, ukazuje se, že není generál jako generál a ještě štěstí, že ten náš má sám o sobě jen minimální pravomoce, jak do konfliktu zasáhnout.

A protože jsem je nevolil, tak se velice těším, jak prohraje.

A troufám si tvrdit, že to bude obrovské zadostiučinění pro všechny ty, kteří se stavěli proti nebezpečné Pavlově proválečné rétorice.

Asi tak.

Jiří Vyvadil

vasevec.info