Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eskalace napětí v Jerevanu. Demonstranti dali premiérovi Pašinjanovi ultimátum. Do úterý musí skončit, vzkazují

5. 12. 2020

Eskalace napětí v Jerevanu. Demonstranti dali premiérovi Pašinjanovi ultimátum. Do úterý musí skončit, vzkazují

© Sputnik / Asatur Yesayants

Svět

18:24 05.12.2020

 

Protestující v Arménii vyzvali Nikola Pašinjana k tomu, aby se do úterý vzdal svého premiérského křesla. V případě, že předseda arménské vlády toto ultimátum odmítne, opozice ho chce zbavit moci samostatně.

„Pokud tohle neudělá, na celém území začnou akce neposlušnosti. Pokud nerezignuje do úterý, zbavíme ho moci sami,” prohlásil dnes představitel opoziсe Išchan Sagateljan. 

Na sobotní protestní akci v centru Jerevanu se shromážily desítky tisíc demonstrantů, kteří požadovali rezignaci premiéra Pašinjana. Po ukončení mítinku demonstranti zamířili k premiérovu sídlu, později informovali o ukončení akce.

Dříve bývalý ředitel Služby národní bezpečnosti Artur Vanecjan informoval o tom, že 17 opozičních stran navrhlo na funkci předsedy vlády kandidaturu někdejšího premiéra Vazgena Manukjana. Podle jeho slov v případě svého zvolení slibuje, že uspořádá mimořádné parlamentní volby, kterých se nezúčastní. 

Protesty v Arménii

Během pondělních demonstrací v Jerevanu došlo ke střetům protestujících s místní policií. 

Akce začala odpoledne, kdy se demonstranti shromáždili, aby Velvyslanectví Francie v Arménii předali kolektivní dopis se žádostí o pomoc při navrácení zajatců a těl zemřelých během konfliktu v Náhorním Karabachu.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář