Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská komise znovu potvrdila, že Benešovy dekrety jsou v EU uzavřenou záležitostí

11. 8. 2023

Evropská komise znovu potvrdila, že Benešovy dekrety jsou v EU uzavřenou záležitostí

 3. 6. 2004

Mluvčí Evropské komise Jean-Christophe Filori v pondělí 1. června potvrdil, že pro Evropskou unii je otázka Benešových dekretů uzavřena. Shodný názor má také evropský komisař Pavel Telička, který vedl negociace o dekretech mezi Rakouskem, Německem a institucemi EU.

Filori uvedl, že pokud jde o Evropskou unii, je otázka Benešových dekretů vyřešena a uzavřena. Evropská komise se vůbec odmítla vyjadřovat k výrokům předsedy bavorské vlády Edmunda Stoibera, který o víkendu slíbil sudetským Němcům, že debata o Benešových dekretech na evropské půdě bude dále pokračovat.

Evropská komise zevrubně prověřila otázku Benešových dekretů v roce 2002. Snažila se odpovědět na otázku, zda mají právní účinky v českém právním řádu. 14. října 2002 Právní služba Evropské komise došla ve své analýze (The Czechoslovak Presidential Decrees in the Light of the Acquis Communautaire) k závěru, že odpovědí je jasné ne.

Podobnou studii provedl Evropský parlament. Na vypracování tří expertiz pro Evropský parlament se podílela trojice předních západoevropských právníků: Jochen Frowein z Německa, Christopher Prout z Velké Británie a Ulf Bernitz ze Švédska. Prof. Jochen Frowein z Heidelbergu, který je bývalým ředitelem Institutu Maxe Plancka pro srovnávací právo veřejné a mezinárodní právo a bývalým místopředsedou Komise pro lidská práva, posuzoval také oprávněnost sankcí EU vůči Rakousku v roce 2000.

Expertizy se shodovaly s posudky, které si nechala vypracovat německá spolková vláda. Ve svých dobrozdáních jejich autoři došli k závěrům, že dekrety prezidenta Beneše nejsou v rozporu s její legislativou. Dekrety o konfiskaci majetku lidí v letech 1945–1946, kteří byli považováni za Němce či Maďary, nevytvářejí žádné problémy v souvislosti s přistoupením, protože podmínky pro vstup stanovené ve smlouvě o EU se netýkají minulosti. Omezený počet českých úprav týkajících se náhrady majetku, který byl zkonfiskován na základě Benešových dekretů, nemůže na základě práva EU zpochybňovat české zákonodárství. Právní předpisy EU nemají zpětnou účinnost. Úpravy týkající se státního občanství z let 1945–1946 nepředstavují v souvislosti se vstupem žádný problém, protože otázky státního občanství právo EU neřeší. Je ovšem třeba zajistit, aby rozsudky vynesené v nepřítomnosti na základě zvl. Dekretů v roce 1945 a později nemohly být uplatňovány proti lidem, kteří přicestují do ČR po jejím vstupu do EU. Byla vyloučena také trestní zodpovědnost na základě zákona č. 115 ze dne 18. května 1946.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/evropsk-komise-znovu-potvrdila-e-beneovy-dekrety-jsou-v-eu-u/