Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exšéf BND - Budeme šťastní, když budeme mít Rusy za své přátele

13. 10. 2020

Exšéf BND - Budeme šťastní, když budeme mít Rusy za své přátele

 

Stavba plynovodu Nord Stream-2 v Baltském moři je kontroverzní také v německé politice. Bývalý šéf německé rozvědky Gerhard Schindler ale zdůrazňuje význam projektu pro německo-ruské vztahy.

Gerhard Schindler, bývalý šéf BND

13. října 2020 - 09:01

 

Gerhard Schindler chtěl napsat své vzpomínky na dobu jeho působení v čele německé zahraniční zpravodajské služby. V mnoha detailech, ale zašel příliš daleko, uvedla kancléřka.  Nyní předkládá teze, které by také mohly způsobit potíže. V knize vytvořené jako pamflet „Kdo se bojí BND“ píše o vztazích s Ruskem a výstavbě plynovodu Nord Stream-2 v Baltském moři spolu s mnoha dalšími tématy.

 

Místo kritiky Ruska je lepší s ním spolupracovat, tvrdí bývalý šéf Spolkové zpravodajské služby Gerhard Schindler.

 

Víra, že prezidenta Vladimira Putina lze sankcemi k něčemu donutit, není příliš realistická. Přes legitimní kritiku je rozumné zahrnout Rusko a nikoli - jak je tomu v současnosti - vyloučit jej ze skupiny vedoucích ekonomických mocností (G7, dříve G8). „Pokud si mezinárodní společenství nechce podat ruku s Ruskem, měli bychom to udělat my. Rusové mají rádi nás Němce a nepoužít tuto kartu, by byla nedbalost“, říká Schindler.

 

Je třeba posílit hospodářské a kulturní vztahy s Moskvou. Dobrým příkladem toho je plynovod Nord Stream 2 - kritika „se dá snadno vysledovat až ke konkurenčním zájmům kritiků“. V budoucnu bude Německo šťastné, „když budeme mít Rusko jako partnera a Rusy jako přátele po svém boku“, je přesvědčen Schindler.

 

 

 

Ale navzdory všem obtížím se práce zdá být opět v pohybu: Kotviště ruské lodi "Akademik Čerskij“ v přístavu Sassnitz na Rujaně bylo dobrý týden osiřelé, jak uvádí NDR: Podle portálu marinetraffic. com loď opustila německé vody ve směru na Kaliningrad a je nyní asi 30 kilometrů od Kurské laguny.

 

Konsorcium Nord Stream-2 neodtajnilo proč loď odplula. Ruský portál neftegaz.ru však uvádí, že speciální loď má provádět zkušební jízdy v bezpečných ruských teritoriálních vodách. Je to podvod Rusů? Nebo by mohl „Akademik Čerskij“ ve skutečnosti brzy zahájit pokládku?

 

To je podporováno skutečností, že podle NDR dorazily o víkendu do Mukranu tři ruské zásobovací lodě „Finval“, „Errie“ a „Umka“ .  A navíc nákladní loď „Fortuna“, která se ve středu přesunula z Rostocku do Wismaru, je vybavena  pro práci v mělkých vodách.

 

(rp,prvnizpravy.cz,focus,foto:arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář