Jdi na obsah Jdi na menu
 


Extra špatná dobrá zpráva

5. 5. 2020

Extra špatná dobrá zpráva

5. 5. 2020 Janinna

 

Podle zjištění US Institutu pro výzkum politiky (IPS) smetánka amerických super-miliardářů zbohatla během tří týdnů v dubnu o 282 miliard dolarů. Je to obzvláště pozoruhodný výkon neboť ekonomika byla v prudkém skluzu a v prvním čtvrtletí spadla zhruba o 40%.

 

Tuto zprávu si Mezinárodní Měnový Fond, který předpověděl, že rok 2020 bude nejhorší  od Velké Deprese z let třicátých, za rámeček nedá. Kdyby jeho odborníci měli  pravdu, jak by bylo možné, aby američtí miliardáři v plné pandemii Covid-19 nahrabali víc než kdykoli předtím?

 

Výsledkem je, že tři z nich, majitel Amazonu Jeff Bezos, spoluzakladatel  Mikrosoftu Bill Gates, a obchodník a investor Warren Buffet vlastní stejný světský majetek jako dolní polovina Američanů dohromady.

 

Vyjádřeno v číslech, jde o nepoměr 3 : 170, 000.000.

 

Pozoruhodné jsou rychlost a soustředění procesu obohacování. Ještě před devíti roky bylo zapotřebí 400 super bohatců, aby trumfli polovinu národa, dnes na to stačí

 

Tři mušketýři

 

Žádný národ nemůže přežít morálně a hospodářsky, jestliže tak málo vlastní tolik moc, zatímco tak mnoho vlastní tolik málo.

 

Během posledních třiceti let američtí miliardáři si polepšili o 1.100% zatímco průměrná rodina asi o 5%.

V roce 1990 celkové jmění miliardářů v USA činilo 240, 000.000.000 dolarů, dnes činí víc 3, 000.000.000.000 dolarů.

 

Pravda je, že v letech 1980-2020 daně miliardářů  v poměru k jejich bohatství se snížily o 79%. Ale to jistě nevysvětluje vše. Tady něco nehraje, nebo není v pořádku. Patrně obojí.

 

Zpráva IPS kreslí obraz Spojených států coby moderní oligarchie, kde nejbohatší smetánka mohovité elity se prostřednictvím peněz dostala k zákonodárné a výkonné moci ve státě. Kapitál vládne Kapitolu. Tito vyvolení si platí armádu právníků, účetních odborníků a finančních poradců, která jim pomáhá ukrýt jejich jmění v daňových rájích a takzvaných dobročinných fondech.

 

Sopečný výbuch bohatství bohatých přichází v době, kdy během posledních šesti týdnů se octlo na dlažbě víc jak 60 milionů Američanů a kdy každé ráno se po celé zemi tvoří fronty ze 42 milionů hladovějících chudých před rozdělovnami státem podporovaných potravin. 

 

V bibli neoliberální víry, je psáno, že sílící příliv zvedne všechny čluny. Dle této alegorie hospodářský úspěch jednoho obohatí postupně každého, když nebudete chtiví  a nedočkaví.

Co na tom, že přiliv zatím zvedá pouze super jachty boháčů; dejte mu čas a zvedne i vaše potopené pramice.

Jděte za zeleným světlem naděje tam na konci tunelu, který je tak blízko a tak daleko.

 

Historie učí, že nejstarší a nejsmrtelnější neduh společenských systémů je nerovnost příjmů bohatých a chudých. Proto ze všeho nejvíc na Zemi mě překvapuje nadutost bohatých, kteří si myslí, že trpělivost chudých je bezbřehá a věčná.

 

Jan Vítek

https://bit.ly/3bakzCF

www.pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář