Jdi na obsah Jdi na menu
 


Extrakt neznalosti

6. 7. 2023

Extrakt neznalosti

Marek Řezanka

 

„Ministr musí mít jen krytá záda.

Špatné je hledat odborníka.

Plníte prostě to, co se vám zadá.

Moc toho vědět – problém vzniká.

 

Nevybočovat – a být jiným k ruce,

Tudy holt vede cesta k zdaru:

Bral jsem, co bylo. Třeba exekuce.

Neměl jsem o tom vůbec páru.

 

Vědomost pouze rozhodnutí brání.

O zemědělství nemám ani zdání.

Čím ví kdo méně, líp se toho zhostí.

 

Navážu na to, co je rozdělané.

Nekula pryč je – mně říkejte pane.“

Výborný je to – extrakt neznalosti.

 

 Kabinet Petra Fialy každým dnem usiluje o pomyslnou cenu Kocourkovských, která by mohla nést název „Hvězda absurdnosti“. Adeptů je mnoho – hlavně mezi ministry se to kandidáty jen hemží. Momentálně se o slovo výrazně přihlásil nový ministr zemědělství, Marek Výborný, který je hrdý na to, že jako ministr svému resortu vůbec nerozumí.

 Přibližme si některé jeho výroky:

  „…Ale místo ve školském výboru na mě nezbylo a nikdo nechtěl ústavněprávní výbor. Skončil jsem tam a vzal jsem si na starosti oblast exekucí a insolvencí. Neměl jsem o tom vůbec páru.

Zde ministr Výborný přiznává, že mu je zcela jedno, čemu se věnuje, hlavně když na něho nějaká ta trafika zbyde. Chudáci všichni ti, kterých se exekuce a insolvence týkají.

Co je podle pana ministra Výborného nejdůležitější pro úspěšné zvládání resortu? „Klíčové pro ministra je, aby měl silný politický mandát a aby uměl komunikovat.

 Osobně by mě zajímalo, k čemu je ministrovi schopnost komunikace, pokud neví, o čem má odborně komunikovat. Ale od Fialova kabinetu asi nic jiného než vysílání těch nejroztodivnějších signálů čekat nelze.

 Tragické je, že pan Výborný nastupuje na resort zemědělství v době, kdy naše zemědělce trápí vysoké ceny energií, nekonkurenceschopnost, příliv levných nekvalitních – a někdy i zdraví škodlivých produktů ze zahraničí – a pominout nemůžeme ani chystané škrty v dotacích.

 Pan Výborný dal jednoznačně najevo, že s jeho příchodem se mění toliko obal, nikoli obsah: „Ale musím ještě zdůraznit jednu věc. Ministerstvo zemědělství jsem převzal od svého předchůdce Zdeňka Nekuly ve velmi solidní kondici. Nepřicházím tam dělat žádnou revoluci, je tam na co navázat.“ Zajímalo by mě, jak je pan Výborný schopný posoudit kondici zemědělství, když sám přiznává, že expertem na toto téma nikdy nebude.

 A jak že se pan Výborný dívá na názor expremiéra Andreje Babiše, že ministrem by měl být odborník (ponechme stranou odbornost některých Babišových ministrů, například zpívajícího Adama Vojtěcha)? „To je zcestná teze Andreje Babiše a hnutí ANO. Znovu říkám, je to nesmysl. Nakonec o tom hovořil i pan prezident.  

 Škoda, že pan Výborný nedodal, v čem je požadavek na odbornost ministrů zcestný. Poněkud se děsím okamžiku, až tento požadavek bude zcestný i u jiných profesí, například u chirurgů, architektů či konstruktérů. Na druhou stranu máme vysvětleno, jak se ministry mohli stát lidé jako J. Síkela, Z. Stanjura, J. Lipavský, V. Válek či V. Rakušan. Potom se nemůžeme divit, že když má ministr financí obhajovat na tiskové konferenci vládní balíček, raději uprchne na shakespearovské slavnosti.

 Každého občana bych se na adresu Fialova kabinetu zeptal: Jak se vám líbí? Osobně tuto – metaforicky řečeno – Komedii plnou omylů již nemohu ani vystát.

 Domnívám se, že nejvyšší kvalifikací pro funkci ministra by neměla být jeho podobnost s večerníčkovými postavami Patem a Matem. Bylo by to možná zábavné – ale jedině v případě, kdyby se nejednalo o naši budoucnost.