Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAZ - Evropa přestala bezpodmínečně uznávat vedoucí roli USA!

7. 4. 2019
Transatlantické vazby jsou oslabeny a zhroutí se hned v řadě směrů, napsal německý deník Frankfurter Allgemeine.
7. dubna 2019 - 06:20
 
Spojené státy a jejich evropští spojenci se nemohou dohodnout na sankcích proti Íránu, spolupráci s čínskou společností Huawei a výstavbě ruského plynovodu „Nord Stream-2“. Amerika neustále sleduje své vlastní zájmy, rozdílů s Evropou je stále více a EU se stále více cítí být znevýhodněná - a staví se proti činnosti Washingtonu.
 
Richard Grenell je americký velvyslanec v Německu, ale doposud se projevoval zcela nediplomaticky, uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine. Ostře žádal, aby německé firmy přestaly obchodovat s Íránem, hrozil sankcemi společnostem, které si přejí podílet se na projektu „Nord Stream 2“, a varoval Německo před vytvořením sítě 5G s Čínou a rovněž nelichotivě o rozpočtu země, kde očekávalo vyšší náklady ve vojenské sféře.
 
Diplomatické nebyly ani formulace požadavků americké strany, ale i skutečnost zjevné kritiky, vyjádřená veřejně, napsaly noviny. Berlín byl pobouřený, když zahájil novou hru „Udeř Grenella“: politici a komentátoři napadli amerického zástupce a začali požadovat jeho vyhoštění.
 
Nicméně, v každém případě, Grenell nemohl dělat nic s tím, že množství konfliktů mezi Spojenými státy a jeho spojenci roste, poukázal Frankfurter Allgemeine. Jejich počet ukazuje zlom, říká publikace: „Snaha starých přátel nekonečně uznávat vůdčí roli Ameriky mizí."
 
Podle německých novin se to projevuje i v nečekaných událostech. Letadlo Boeing 737 Max bylo po dvou haváriích jako první přestaly používat země EU, Čína a mnoho dalších států, zatímco odpovědné agentuře USA to trvalo ještě dva dny, ačkoli v mnoha částech světa byla považována za neoficiálního zákonodárce ve věcech kontroly letu a spolehlivosti.
 
Rozdíly mezi USA a spojenci se stávají více patrné, pokračovala v publikaci. Diplomatický tlak nepomohl Washingtonu vyhnat z Evropy čínského operátora Huawei. Obavy Američanů o bezpečnosti sítě 5G jsou pochopitelné, ale v případě Londýna a Berlína se USA marně „zakusují do žuly“.
 
Evropské vlády zpřísňují svá bezpečnostní opatření, ale od Američanů požadují nepopiratelné důkazy, že Huawei spolupracuje s čínskými zpravodajskými agenturami a nespěchají opustit technologii 5G. Evropa bojuje proti vlastnímu úpadku: země kontinentu nechtějí příliš zaostávat za Čínou a Amerikou na cestě do světa superrychlého internetu.
 
Vzhledem k tomu, že Američané tak aktivně trvají na scénářích založených na jejich vlastním prospěchu v bezpečnostní politice, je pro Evropany snazší vystavovat v reakci svoji rétoriku, vysvětlily německé noviny. Nad německým automobilovým průmyslem visí hrozby amerického cla. V USA kontrolují, zda německá auta neohrožují americkou národní bezpečnost. Tento proces je fraška, a dokonce i Donald Trump to sám nevědomky přiznal, když v rozhovoru řekl, že dovoz automobilů nepředstavuje skutečnou hrozbu, uvedl článek.
 
Spiegel: USA už nejsou lídrem světa, ale i nadále mu káží, jak žít!
 
Není to poprvé, kdy Evropa pocítila, že Amerika nerespektuje její zájmy, pokračoval Frankfurter Allgemeine. V roce 2003 předložily Spojené státy falešné důkazy o přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku a od té doby nikdo nechce slepě věřit údajům amerických tajných služeb. Kromě toho jejich agenti ve shodě ujistili, že Rusko se snaží ovlivnit průběh amerických voleb, ale Donald Trump uvedl, že věří slovům Vladimira Putina, že to Rusko neučinilo. Proč by tedy měla Evropa brát vážně bezpečnostní obavy americké zpravodajské služby, když je i americký prezident zpochybňuje?
 
Srážku hospodářských zájmů lze pozorovat v případě „Nord Stream - 2". Ministr zahraničí USA Mike Pompeo nedávno vysvětlil, že Spojené státy by se měly stát hlavním vývozcem ropy a zemního plynu - v tomto vidí šanci zlepšit energetickou bezpečnost mnoha zemí a minimalizovat úlohu takových států, jako je Írán, Venezuela a Rusko. „Vyvážíme nejen americkou energii, vyvážíme náš systém obchodních hodnot,“ řekl Pompeo.
 
Právě v konfliktu okolo plynovodů Američané dokázali dosáhnout některých výsledků, přiznaly německé noviny. Německá vláda se dohodla, že přispěje k diverzifikaci dodávek plynu a měla by vybudovat terminál pro příjem amerického zkapalněného plynu navíc k těm, které se již v Evropě objevily v posledních letech.
 
Evropa činí ústupky také proto, že je pro ni obtížné Spojené státy překonat, poukázala publikace. Politici EU neustále požadují posílení úlohy eura ve světě a boj proti nadvládě dolaru jako světové měny. Nicméně 80% evropského dovozu energie je však prováděno v dolarech, i když pouze 2% pocházejí ze Spojených států. Evropané byli loni v létě naštvaní, že ve sporu o jadernou dohodu s Íránem by Donald Trump mohl použít dolar jako zbraň.
 
Vzhledem k tomu, že většina transakcí mezi zeměmi je prováděna v dolarech, a Amerika kontroluje oběh této měny, Washington mohl identifikovat společnosti, které porušují Trumpovy sankce proti Teheránu. EU proto hledá způsoby, jak obejít sankce a provádět transakce s Íránem bez použití dolaru, ale nástroj Instex vytvořený pro tento účel je stále ve fázi vývoje a není známo, kdy jej bude lze efektivně využít.
 
Podle Trumpa by již Washington neměl být světovým četníkem a spojenci by měli platit Americe za vojenskou ochranu a k tomu víc, než skutečně stojí. V obchodě současný prezident Spojených států jedná s nedůvěrou k ostatním, zpochybňuje společné instituce jako je NATO nebo WTO, a očividně nemá zájem o šíření společných hodnot. Transatlantické vztahy se oslabily.
 
Z pohledu Evropanů je situace obzvláště nepříjemná kvůli Číně, její neustálé pokusy všude nabídnout svoji účast jako alternativu, spolu s větší hrozbou a nepříjemnou snahou po expanzi. Podle publikace ironie spočívá v tom, že právě odchod od všeho z Číny by se mohl stát zdrojem navázání užších vazeb mezi Evropou a USA. Zdá se, že Trump nemá zájem. Proto je odcizení stále výraznější a evropští lídři mohou pouze čekat - alespoň šest let, uzavřel Frankfurter Allgemeine.
 
(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: arch.)