Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fiala - Neschopný Válek a zdravotnictví před kolapsem

1. 11. 2023

Fiala - Neschopný Válek a zdravotnictví před kolapsem

Radim Fiala (SPD) se ostře pustil do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli tomu, že není schopen vyřešit situaci s nedostatkem léků a varuje, že v příštím roce by mohlo dojít ke kolapsu našeho zdravotnictví. 

Radim Fiala (SPD)

1. listopadu 2023 - 13:04

 

„Kvůli ministru zdravotnictví Válkovi hrozí kolaps českého zdravotnictví a jsou ohroženy životy českých občanů.

 

Situace v resortu zdravotnictví je velmi vážná a od Nového roku dokonce hrozí kolaps celého zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) není schopen situaci vyřešit. Nejen, že chybí základní léky, ale výpověď z přesčasové práce podalo dosud 6 tisíc ze zhruba 13 tisíc lékařů, kteří pravidelně tuto práci vykonávají. Chystají se k nim přidat i zdravotní sestry a další zdravotníci. Vyplývá to z informací, které poskytli zástupci zdravotnických a lékařských odborů agentuře ČTK. Jedná se o reakci lékařského a zdravotnického personálu na vládní novelu zákoníku práce, která navyšuje maximální možný objem přesčasové práce ve zdravotnictví na dvojnásobek. Lékaři požadují snížení množství přesčasů a zvýšení základních výdělků bez příjmů z přesčasové práce. 

 

 

Podle sdělení lékařských odborů chybí v českých nemocnicích až 4 000 lékařů a až 5 000 zdravotních sester. Jde o důsledek dlouhodobě špatné koncepce zdravotnictví. Zásadním problémem jsou masové odchody českých lékařů, kteří vystudovali medicínu na českých vysokých školách za peníze českého státu, do zahraničí. 

 

Psali jsme:

Po krvi nejvíce touží ti, kteří by si i z pouhé facky nadělali do kalhot

 

Vyzýváme premiéra Petra Fialu k okamžitému řešení aktuální kritické situace tak, aby nebyly ohroženy životy a zdraví občanů. Součástí řešení musí být i odvolání zcela neschopného ministra Válka. Zároveň je nezbytné okamžitě zahájit konkrétní kroky, které povedou ke snížení nedostatku lékařů a zdravotních sester v českém zdravotnictví a trvalého zajištění zdravotní péče," uzavřel svůj příspěvek na facebooku poslanec místopředseda SPD Radim Fiala. 

 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)