Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frankfurter Allgemeine- NATO by nemělo hasit Erdoganův požár!

1. 3. 2020

Frankfurter Allgemeine- NATO by nemělo hasit Erdoganův požár!

 

Tím, že vstupuje do přímého konfliktu se syrskou vládou a nepřímo s Ruskem, si Turecko hraje s ohněm, varoval německý deník Frankfurter Allgemeine.

Recep Tayyip Erdogan, prezident Turecka

1. března 2020 - 04:20

 

Podle publikace byl dobrodružný zásah Ankary do syrského konfliktu možný pouze kvůli členství Turecka v NATO: to však neznamená, že aliance musí nyní opravit chyby Ankary a uhasit požár, který rozpoutala.

 

Turecký prezident Recep Erdogan hraje s ohněm, napsal Frankfurter Allgemeine: turecká armáda je v přímém konfliktu se syrskými vládními silami a nepřímo - s Ruskem.

 

Erdogan zasáhl do syrského konfliktu ze dvou důvodů, připomněly noviny: nejprve chtěl svrhnout Basára Asada a spoléhat na islámské ozbrojené skupiny. Po neúspěchu tohoto plánu poslal turecké jednotky do Idlibu, aby ochránil poslední pevnost syrských rebelů. Zaslání tureckých sil do Sýrie bylo navíc motivováno snahou zabránit vzniku kurdské autonomie.

 

Podle Frankfurter Allgemeine bylo splnění těchto cílů možné pouze proto, že se Erdogan sbližoval s Ruskem. Nyní si tato okolnost zahrála s Tureckem krutý vtip, protože ho Moskva může vtáhnout do války nebo zaplavit z jeho území uprchlíky.

 

Turecko si uvědomuje, že jeho bezpečnost je zajištěna členstvím v NATO, uvedl deník. Podle Frankfurter Allgemein se pokusy Ankary nahradit vztahy se Západem euroasijským partnerství od nynějška zastaví.

 

Podle publikace si Erdogan mohl uvědomit své syrské dobrodružství a pokračovat v sbližování s Ruskem pouze proto, že Turecko je pod ochranou NATO. To však neznamená, že by aliance měla uhasit požár rozpoutaný Ankarou: Turecko by mělo být odpovědné za své vlastní chyby.

 

(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář