Jdi na obsah Jdi na menu
 


Henleinovci mu stále vyhrožovali, že bude viset na stromě jako první

22. 12. 2023

Henleinovci mu stále vyhrožovali, že bude viset na stromě jako první

 

Pocházím z pražského Žižkova, otec jako číšník byl na praxi v zahraničí, v Londýně aj., maminka byla kuchařka. Jaký div, když se naskytla možnost, že si zakoupili z našetřených peněz hotýlek v Železné Rudě. Postupem času budovu rozšířili, takže nakonec v ní byly tři jídelny, velká kuchyně, pochopitelně výčep a veškerá další potřebná zázemí. Kromě noclehárny pro turisty (zde bylo přespání za 1 Kč), bylo zde i 30 hostinských pokojů. A jak se vše rozvíjelo, přibylo i koupaliště, prostory na stolní tenis, lyžárna, další pokoje, noclehárna … Hosté se k nám rádi vraceli … objevovali se i dvakrát do roka. Přibývali i klienti z Anglie, Belgie, Francie ba i z Austrálie. Pod naší střechu zavítala i operní pěvkyně Jarmila Novotná. … Kypěl tu život.  Uvítali jsme i Lídu Baarovou, majitele firmy Brouk a Babka … Mohla bych pokračovat, ale chci tím jen zdůraznit, že když se český člověk snažil, obstál i tam, kde Němci dávali najevo, že jsou něco víc než Slované.

 

Náš český živel se prosadil i tím, že tatínek se stal ve třicátých letech starostou v městě. O tom tehdy hlásil i náš státní rozhlas. Otec byl totiž prvním českým starostou v Železné Rudě. První, co bylo jeho činem, zrušil německo-české názvy ulic a nahradil je česko-německými. Jsme přece v ČSR a ustupovat se nebude. Přes své vlastenecké vystupování i s mnohými Němci dobře vycházel, pomáhali si, i přátelili. Mohu říci, že do roku 1933 se v městečku žilo dobře. Jenže z Němec přišel

studený „vítr“, ožili henleinovci a začalo být zle.

 

Tehdy, když Němci vpadli do Železné Rudy, byl otec v Klatovech. Možná to bylo i jeho štěstí. Henleinovci mu stále vyhrožovali, že bude viset na stromě jako první. Já byla tehdy v penzionu v Českých Budějovicích, kde jsem navštěvovala gymnázium, takže byla tehdy doma jenom maminka. Ta už jen vařila celníkům a dalším našim úředníkům, co tu ještě zbyli. Kdo mohl, tak raději odjel. Kolem druhé hodiny k ní přišli finančníci, ať honem sbalí věci   a připraví se. Oni odvážejí dokumenty a věci do Klatov, odvezou i jí, protože Němci tu budou velmi brzy. Tak jak byla u plotny, rychle se připravila a když ze Železná Rudy odjížděli, na druhém konci města již byla slyšet střelba. Tak přišli naši o všechno a museli začít od nuly. Válečnou dobu jsme prožili v Horním Bradle v Železných horách, tam jim jeden továrník pronajal hotel, ovšem s podmínkami velmi nevýhodnými. Bylo to pro ně těžké, ale byli zvyklí pracovat a těšilo je, že jsou v oboru. Válku se podařilo přestát.

 

Po válce bylo v Železné Rudě vše zničené a zpustošené. ( Jak je to potom s tou pohádkou, že v pohraničí nám Němci vše zanechali v dobrém stavu a my jen my jsme „kvetoucí“ Sudety zplundrovali?-pozn. red.) Zpět jsme mohli až po roce. . Hlavní budova nám nebyla vrácena. Začali jsme budovat opět od počátku. Dnes je mi líto, jak otec s velkým úsilím vše postupně dával dohromady. Nescházela tu a tam i závist těch, kteří jen přišli zabrat a něco zvelebit, to už bylo nad jejich síly.

Jenže přišel rok 1948 – ale to by už byla jiná kapitola.

Jaroslava Jakubcová, Rokycany