Jdi na obsah Jdi na menu
 


Henry Kissinger o důsledcích americko-čínského konfliktu

23. 11. 2019

Henry Kissinger o důsledcích americko-čínského konfliktu

 

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger popsal vztah mezi Washingtonem a Pekingem jako „úpatí studené války“ a vyzval obě země k vyřešení konfliktu.

Henry Kissinger, bývalý ministr zahraničí USA
23. listopadu 2019 - 10:15
 
„Je obzvláště důležité, aby období relativního napětí (mezi USA a Čínou) bylo doprovázeno viditelným úsilím obou stran pokusit se ho překonat. Ještě není příliš pozdě, protože jsme jen na úpatí studené války,“ citovala Kissingera agentura Bloomberg.

Poznamenal, že Čína a Spojené státy mají největší ekonomiku a tím, že budou zapojeny do zdlouhavé obchodní války, „si určitě navzájem šlápnout na nohy po celém světě“.

Bývalý ministr zahraničí zdůraznil, že výsledky americko-čínského konfliktu by mohly mít katastrofální důsledky, které by byly mnohem horší než první světová válka, která začala, protože se nedokázala vyrovnat s relativně malou krizí.
 
 
Kissinger vyjádřil naději, že čínsko-americké rozhovory budou počátkem i politických diskusí.

Americký prezident Donald Trump 19. litopadu hrozil zvýšením cel na čínské zboží, pokud Washington a Peking nedosáhnou obchodní dohody. Předtím 17. listopadu diskutovali zástupci Číny a Spojených států o první části obchodní dohody.

Obchodní konfrontace mezi Čínou a Spojenými státy trvá od července 2018. Tehdy Washington zavedl 25% cla na dovoz 818 druhů čínského zboží s celkovým objemem 34 miliard dolarů ročně, Peking následně přijal zrcadlová opatření. Stranám bylo možné dosáhnout konsensu o obchodní dohodě 15. října 2019.
Ovšem 14. října prezident USA Donald Trump nadějně oznámil, že Čína již začala dodržovat podmínky obchodní dohody, na níž se země dohodly, a začala kupovat americké zemědělské produkty. Jednou z podmínek bylo právě to, aby strany nečekaly na podpis dohody se lhůtou asi 3–4 týdnů, ale okamžitě zahájily zadávání zakázek. 31. října Trump oznámil, že americká strana pracuje na výběru místa pro první fázi obchodní dohody s Čínou v souvislosti se zrušením summitu APEC v Chile kvůli veřejným nepokojům.
 
(kou, prvnizpravy.cz, bloomberg.com, foto: arch.)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář