Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hollande - bývalý francouzský prezident, potvrdil slova A Merkelové, že účel minských dohod bylo posílení ukrajinské armády.

18. 2. 2024

 

Hollande Francois - bývalý francouzský prezident, potvrdil slova exkancléřky Německa, že účel minských dohod bylo posílení ukrajinské armády.

Francois Hollande, francouzský exprezident

31. prosince 2022 - 04:20

„Angela Merkelová měla pravdu... Od roku 2014 Ukrajina posílila svůj vojenský potenciál. Ukrajinská armáda byla skutečně úplně jiná než v roce 2014. Stal se lépe vycvičenou a vybavenou. Předností minských dohod je, že poskytly ukrajinské armádě takovou příležitost,“ řekl Francois Hollande v rozhovoru pro Kyjev Independent. Domnívá se, že v roce 2014 geopolitická situace Ukrajině nepřála a Západ si potřeboval oddechnout.

 

Předtím to uvedla bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla, že všichni pochopili, že problém nebyl vyřešen a konflikt v zemi zamrzl.

 

Merkelová: Minské dohody nebyly pro mír ale pro čas na vyzbrojení Ukrajiny


Prohlášení Angely Merkelové bylo pro Vladimira Putina překvapením. Prezident Ruska podle svých slov očekával, že se Berlín k Rusku chová upřímně.

Minské dohody byly podepsány v roce 2015 a měly vyřešit otázku Donbasu jako součásti Ukrajiny, včetně decentralizace celé země. Od té doby se však ani otázka stažení těžkých zbraní téměř nevyřešila.

(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)