Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrdina, který se nehodí…

8. 9. 2021

Hrdina, který se nehodí…

09:03 08.09.2021

© Sputnik / RIA Novosti

 

V kalendáři je tragické datum české historie, ale dnes se na něj téměř nevzpomíná. Za úsvitu 8. září 1943 byl po rozsudku nacistického soudu Julius Fučík popraven v berlínské věznici Plötzensee.

Zemřel mučednickou smrtí, protože plnil svou povinnost až do konce. Ve své vlasti na něj však spolu s celou komunistickou minulostí zapomněli. Pravda, ne však všichni...

Tragickému osudu Julia Fučíka - spíše člověka než komunistické ikony - se ve svých poznámkách pro Sputnik věnoval publicista, místopředseda strany Národní socialisté

 

Přemysl Votava:

Kolik otázek, ale i poťouchlé nenávisti budí Julius Fučík, odbojový hrdina a prvorepublikový levicový novinář. Je tomu 78 let, co jej v srpnu 1943 nacistický soud v Berlíně odsoudil k trestu smrti, následně jej 8. září 1943 poslal na šibenici. Bylo mu 40 let, život měl před sebou….

 

Jeho „Reportáž psaná na oprátce“ se stala dokumentem nacistického pojetí světa. Již samotný její vznik ji předurčil na přední místo ve světové válečné literatuře. Byla přeložena do 90 jazyků. Stala se dokonce naší nejvíce překládanou knihou. Fučíkovo jméno nesly mnohá náměstí, ulice, doma, i v cizině. Jeho Reportáž se stala povinnou četbou ve škole. Možná, že byl po válce příliš medializován. Ale za to Fučík nemůže. Chodím pravidelně kolem jeho sochy na pražských Olšanech, ta stojí hned u pohřebiště padlých sovětských vojáků. Polistopadový vývoj jej přivedl do tohoto místa. Když jdu kolem, zastavím se, zapálím svíčku. Kladu si otázku, kdo z mladé polistopadové generace zná jeho jméno a osud, kdo si z nich přečetl jeho Reportáž…?