Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irán vyzval RB OSN, aby pohnala USA k odpovědnosti

9. 1. 2020

Irán vyzval RB OSN, aby pohnala USA k odpovědnosti

© Foto : Thomas Park

Svět

10:09 08.01.2020(aktualizováno 10:13 08.01.2020)  

Vražda generála Sulejmáního. Eskalace napětí mezi Íránem a USA (81)

 

Světové společenství musí požádat, aby USA stáhly všechny své vojenské síly z Blízkého východu, uvádí se v dopise stálého zástupce Íránu při OSN Majida Takht-Ravanchiho.

Dokument, jehož kopii k dispozici Sputnik, byl zaslán generálnímu tajemníkovi OSN Antoniu Guterresovi a Bezpečnostní radě.

„Neodpovědná politika a nezákonná činnost USA i nadále nejen ohrožují základy mezinárodního práva a pořádku, ale i vytvářejí reálnou hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti,“ podotýká se v poselství.

Jeho autoři vyzývají světové společenství, aby se nesmířilo se vzniklou situací a usilovalo o to, aby Washington zastavil své „nezákonné a destabilizující akce“.

Americko-íránský konflikt

Dialog mezi dvěma zeměmi má už po mnoho let napjatý ráz, nejsou mezi nimi diplomatické vztahy. Jedním z kamenů úrazu je téma íránského atomu. Kromě toho Washington obviňuje Teherán z podpory terorismu a z porušování lidských práv. V Íránu tato obvinění odmítají.

V prvních dnech nového roku zasadily USA raketový úder po letišti v Bagdádu a zlikvidovaly šéfa speciální jednotky Kuds Íránských revolučních gard generála Kásima Sulejmáního.

Tajemník Nejvyšší rady Íránu Alí Šamkání prohlásil, že Írán má připraven 13 scénářů pomsty Washingtonu. Donald Trump slíbil, že v případě útoku na Američany zasadí „rychlý a silný úder“ na 52 cílů v Íránu.

V noci na středu oznámily Íránské revoluční gardy zahájení operace pomsty za smrt Sulejmáního: Teherán vystřelil rakety třídy země-země na základnu Ajn al-Asad na západě Iráku a na základnu v Irbílu, kde je dislokován americký vojenský kontingent. Podle informací médií zahynulo 80 lidí.

Světové společenství vyzývá obě strany ke zdrženlivosti.

sputnik

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář