Jdi na obsah Jdi na menu
 


Izraelci chtějí Palestince vyhnat a Gazu anektovat

4. 1. 2024

 

Izraelci chtějí Palestince vyhnat a Gazu anektovat

 

4.1.2024 11:05

Ministři izraelské vlády Bezalel Smotrich a Itamar Ben-Gewir opětovně vyzvali Palestince v pásmu Gazy, aby dobrovolně opustili region. Prohlášení ministrů známých svým nacionalismem vyvolalo mezinárodní kritiku.

„Chceme podpořit dobrovolnou emigraci a musíme najít země, které jsou ochotné je přijmout,“ řekl v sobotu ministr spravedlnosti Smotrich v rozhovoru pro Channel 12. „Nemůžeme se stáhnout z žádného území, kde jsme v pásmu Gazy. Věřím, že tam židovské osídlení nejen nevylučuji, ale považuji to za důležitou věc,“ řekl v pondělí na jednání své frakce ministr národní bezpečnosti Ben-Gevir. Jak uznal – „ Válka je „příležitostí zaměřit se na podporu migrace Gazanů“ – řekl Ben-Gewir novinářům a členům své krajně pravicové strany Otzma Yehudit (Židovská moc) a označil takovou politiku za „správnou, spravedlivou“. morální a lidské řešení."

Americké ministerstvo zahraničí reagovalo v úterý. "Tato rétorika je pobuřující a nezodpovědná," řekl mluvčí americké diplomacie Matthew Miller, což byl podle Times of Israel poměrně vzácný případ jmenovité kritiky izraelských politiků. 

Prohlášení odsoudila ve středu také Saúdská Arábie a zdůraznila význam mezinárodního úsilí přimět Izrael k odpovědnosti za jeho současné nepřátelství. Jordánský král Abdalláh a egyptský prezident Abd al-Fattáh al-Sísí odmítli jakýkoli izraelský krok k vynucení emigrace Palestinců z pásma Gazy nebo Západního břehu Jordánu.  Podle sdělovacích prostředků Izrael vyjednává s různými zeměmi o možnosti přijetí vysídlovaných Palestinců. Má mezi nimi být např. také africké Kongo.

Izrael v říjnu, po útoku Hamásu, nejprve zavedl úplnou blokádu pásma Gazy, odřízl jeho obyvatele od čisté vody a elektřiny, a poté zahájil ofenzívu na palestinskou exklávu. Podle ministerstva zdravotnictví  zemřelo v Gaze od tohoto data nejméně 21 672 lidí. Dalších 56 165 Palestinců bylo zraněno, citovala BBC.  Podle Úřadu OSN pro humanitární pomoc statisíce  zůstaly bez domova.

Jana Putzlacher, vasevec.cz