Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se „venezuelská zátoka Sviní“ stala fraškou

12. 5. 2020

Jak se „venezuelská zátoka Sviní“ stala fraškou

- Rukojmí.cz - Článek od - Rukojmí.cz -

 

Nedávná „kovbojská operace“ ve Venezuele, která měla „zatknout“ prezidenta Nicolase Madura, se nakonec proměnila v frašku, napsal The Sunday Times.

 

Ale mezi „nešťastnými psy války“, zajatými místními bezpečnostními silami, se ale nenašel ideologický inspirátor tohoto neúspěšného podniku - bývalý venezuelský generál Clíver Alcalá.

 

Pozoruhodné přitom je, že britský list hovoří o „kovbojské operaci“, aniž by se aspoň jednou dotkl slova „terorismus“, což se na tuto akci hodí mnohem více.

 

Jak je uvedeno v článku, „kovbojskou operaci“, která se minulý týden proměnila v frašku, uspořádal bývalý venezuelský generál Clíver Alcalá, který kdysi sloužil pod velením Huga Cháveze, a nyní patří mezi nejhledanější lidi ve své zemi a americký veterán speciálních sil Jordan Goodrow.

 

Když minulý týden přistála skupina žoldáků z rybářských člunů na venezuelském pobřeží Karibiku, už na ně čekaly místní bezpečnostní složky, které přepadly nezvané hosty.

 

Podle dostupných informací bylo zlikvidováno osm „potenciálních bojovníků za svobodu“, dalších 13 osob bylo zatčeno, včetně dvou amerických veteránů z irácké války.

 

Televize ukázala záběry, ve kterých jsou Američané s maskami na tvářích chránící před koronavirem vedeni pod muškou samopalů.

 

Mezi zajatými však nebyl Clíver Alcala, ideologický inspirant této nešťastné vzpoury. Podivnou náhodou se v březnu tohoto roku vzdal americkým úřadům a je v New Yorku zatčen za obvinění z pašování drog v zájmu Nicolase Madura. Podle samotného Alcaly jsou obvinění ohledně „drogového terorismu“ výsledkem „nedorozumění“. Stručně řečeno, ho odstavili, ironicky poznamenala publikace.

 

58letý Alcalá, kdysi socialistický revolucionář, je chybějícím článkem v událostech „venezuelské zátoky sviní“, pojmenovaných na památku neúspěšného pokusu CIA před 59 lety svrhnout kubánského vůdce Fidela Castra.

 

Tento příběh o tom, jak se „60 Venezuelčanů a dva Američané“ pustili do zdánlivě sebevražedné mise proti ruskému režimu Madura, podporovaný Rusy, je jako akční film o žoldácích, špionech a jejich majitelích.

 

Šéfem „psů války“ byl Jordan Goodrow (43 let), bývalý americký medik, který sloužil v řadách speciálních sil, který třikrát obdržel bronzovou hvězdu za odvahu ukázanou v Afghánistánu a Iráku. Tento svalnatý odborník na bojové umění s oholenou hlavou po odchodu z americké armády vytvořil v roce 2018 na Floridě soukromou bezpečnostní společnost.

 

Goodrow, kterého jeden kolega označil za „vlastence milujícího svobodu“, se připojil k venezuelské opozici poté, co byl najat, aby zabezpečil bezpečnost na koncertu, který se konal v únoru minulého roku na hranici mezi Kolumbií a Venezuelou. Tato událost se konala na podporu vůdce opozice Juana Guaida, který byl předtím uznán jako prezident Venezuely nejen Spojenými státy, ale také desítkami dalších zemí (na druhé straně trvají na legitimitě prezidenta Venezuely Nicolase Madura desítky zemí včetně Ruska a Číny včetně OSN - pozn. red.).

 

A v březnu 2020 se uskutečnilo setkání mezi Jordanem Goodrowem a Clíverem Alcalou, během kterého druhý oznámil, že pod jeho velením bylo v Kolumbii umístěno 300 vojenských přeběhlíků na třech tajných základnách. Mezi nimi je dokonce i člověk, který se v roce 2018 neúspěšně pokusil o atentát na Madura pomocí dronu. Tito lidé podle Alcaly dychtili přepadnout Venezuelu.

 

Goodrow vyzval k přípravě těchto lidi k boji a poslal čtyři ze svých kolegů veteránů, aby trénovali povstalce. Američané byli překvapeni tím, co našli na místě. Namísto pušek lidé Alcaly měli násady od košťat a museli spát na podlaze. Jídlo bylo vzácné. Nebyl žádný přívod vody.

 

Rekrutům bylo slíbeno, že do Caracasu vstoupí snadno. A demoralizovaná Madurova armáda uteče,  když se střetně s odporem, jako tomu bylo v případě perské armády v bitvě u Gaugamela v roce 331 př.nl, kdy mnohem menší síly Alexandra Velikého dokázaly porazit Peršany. Goodrow tak rád popisoval budoucí události. Někteří kolem něj si, podle The Sunday Times mysleli, že blábolí.

 

Naplánované věci se však začaly hroutit již v březnu, kdy byl jeden z rebelů zatčen poté, co se dostal přes hranice do Venezuely. Kolumbijská policie poté zastavila nákladní automobily směřující do tajných táborů.

 

Zdá se, že toto byla poslední kapka, která přetekla trpělivost generála Alcaly. Brzy poté, co se vzdal americkým úřadům, generál na sociálních sítích vystoupil s kritikou opozice, kterou obvinil z úniku informací, a osobně Juana Guaida, který údajně odmítl financovat operaci.

 

Ačkoli Spojené státy odmítly účast na neúspěšné operaci ve Venezuele, Jordan Goodrow tvrdí, že ve má Washingtonu kontakty na vysoké úrovni. Přičemž  prezident Donald Trump vypsal na hlavu Madura odměnu 15 milionů dolarů, dodala publikace.

 

zdroj: prvnizpravy.cz

 

http://www.rukojmi.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář