Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se B. Posselt opět vměšuje do naších vnitřních záležitostí

11. 8. 2020

Jak se B. Posselt opět vměšuje do naších vnitřních záležitostí

 

Prosíme, posuďte sami! Citujeme jeho slova, která pronesl na sjezdu „sudetoněmeckého landsmanšaftu“, který se konal minulý rok v Řeznu.

 

„Našim velkým úkolem je společně kulturu českých zemí – Čechů, sudetských Němců a Židů, dále rozvíjet a předat dalším generacím. U toho nám velmi pomáhá svobodný stát Bavorsko svým patronátem. Včera jsem řekl spolkovému ministru vnitra, že doufáme v brzkou aktivní angažovanost spolkové vlády v těchto otázkách tak, jak již činí Bavorsko. Říkám jasně: musíme se snažit, aby občané ČR – takových bude stále přibývat -, kteří se angažují pro takovou společnou kulturu, dostali nutnou podporu. D. Herman spolu s našim bývalým ministrem kultury, L. Spaniem, dovedli nás na cestu vedoucí k bavorsko-české kulturní dohodě, v jejímž centru stálo mnoho sudetoněmeckých záležitostí. To nesmí nyní zahynout! Tyto úmluvy musí pokračovat! K tomu patří i to, že četní partneři, které jsme našli a nacházíme v českých kulturních institucích, se nesmí stát obětí proměn, kdy by mohli být posláni jeden nebo druhý z netransparentních důvodů do pustiny. Ti, kteří s námi pracují na společné kultuře v tomto velkém politickém dílu, zasluhují podporu politiky.“

 

Co se dozvídáme z projevu B. Posselta? Především to, že sudeti našli v našich kulturních institucích četné partnery, kteří se angažují pro společnou kulturu Čechů, sudetských Němců a Židů. A právě tito lidé  mají být chráněni před zásahy, které by je poslali do pustiny. Pracují se sudety na společné kultuře, na velkém politickém dílu a proto si zasluhují politické podpory. A tu, jak vyplývá z textu již zajišťuje Bavorsko a nyní nové má tak činit i spolková vláda.

 

Takže uvažujme! Jak může v současnosti vláda Bavorska poskytovat politickou podporu a ochranu těm občanům ČR, kteří spolupracují s landsmany na jejich „velkém dílu“? Jak může tak činit i spolková vláda?

 

Společný projekt ČR a SRN, který by zavazoval přímo a neměně české  a německé občany, neexistuje. Partnerem ČR v mezinárodně-právních vztazích mohou být jen ústavní subjekty SRN. Žádná kulturní smlouva s Německem však nebyla uzavřena a proto nemohou spolkové německé subjekty poskytovat českým občanům nějakou politickou ochranu. V mezinárodním právu platí princip vzájemnosti. Nic nevíme o tom, že  by ČR mohla poskytovat či dokonce poskytuje  nějakou politickou ochranu  občanům SRN.

 

Zavázat se v kulturní česko-bavorské dohodě, že ČR, Bavorsko, SRN budou  vytvářet společnou česko-bavorsko-sudetskoněmeckou a židovskou kulturu  jde nad rámec  obvyklé možné kulturní dohody. Takováto dohoda může předpokládat, že budeme činit společně určité kroky v oblasti kulturní, a to s Bavorském, které má jen fragmentární mezinárodně-právní způsobilost

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář