Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se v Česku lže

7. 6. 2022

Jak se v Česku lže

Sdružení CZ.Nic oznámilo před koncem května, že okamžitě odblokovává dosud vypnuté weby Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz., které byly vypnuty na popud vojenského zpravodajství a vlády na konci února.

Ilustrační foto

7. června 2022 - 06:20

 

CZ.Nic ohlásilo, že jediný mimo provoz zůstane ze jmenovaných Aeronet, ale ne kvůli svému obsahu, ale kvůli nějakým formálním nedostatkům kolem svého ohlášení k doméně.


Abych parafrázoval Václava Havla v jeho prvním novoročním projevu v roce 1990, nic se tu nenapravuje. Právě naopak. Ani jeden ze jmenovaných webů na svém vyhledávači nenajdete. A teď nevíme, zda za to může provozovatel domén CZ nic, nebo někdo jiný, třeba mobilní operátoři, internetoví provideři, nebo třeba čert Trepifajksl z Ladovy pohádky.

 

Dobře je ten příběh vidět na webu První zprávy, který mimochodem je možná všechno jiné, ale určitě ne dezinformační, konspirační a agitačně prokremelský, což byly ty přívlastky dávané vypnutým webům z úst politické vrchnosti.
 
První zprávy byly obětí onoho prvého vypnutí. Zareagovaly na to vcelku bystře a během několika dnů se rozjel web Regionální novinky, kam přešli autoři (namátkou Z.Zbořil, J. Bašta a mnozí další) z Prvních zpráv. Byla tedy zajištěna kontinuita osobnostní, ale i tématická a hlavně kvalitativní. První zprávy postupovaly jinak, než třeba Protiproud, který se přestěhoval na doménu .info, kam CZ Nic nedosáhne. První zprávy se prostě zachovaly umírněně. Nevyrazily do boje s politickou hydrou vedenou obrýleným politologem, známým svým kamarádšoftem se sudeťákem Posseltem. Prostě pokračovaly ve své práci, jak byly zvyklé, jen pod jiným vývěsním štítem.

 

Zrekapitulujme si vývoj. Už 24.5. CZ.Nic ohlásil přes média, že 8 dezinformačních webů den poté odblokuje s tím, že pominuly důvody zablokování a teď že bude nízká čtenost, atd., takže nehrozí nebezpečí indoktrinace velké části veřejnosti nějakou infekční ideologií. To samo o sobě stojí za facku. Kdo je CZ Nic, aby posuzoval, co je a není „nebezpečné“? Nejde náhodou o trestný čin pomluvy podle trestního zákoníku 40/2009 Sb. § 184? Tvrdím, že ano. A apodikticky prohlašovat, že vlastně šlo o to od těch webů odehnat čtenáře, je jako přímé přiznání k trestnému činu podle zákona č. 143/2001 Sb. o ochraně hospodářské soutěže. Navzdory tomu všemu se dnes, kdy píši tyto řádky, tj. 2.6., více než týden po prohlášení CZ. Nic, nestalo – NIC. Žádný z výše jmenovaných webů není k mání, jak již výše řečeno.

 

 

 
První zprávy na tuto skutečnost reagovaly víc než logicky. Poslaly otázku (stížnost) firmě VSHosting, spravující provoz webu. Znělo to takto:
 
Otázka: „Dobrý den, ani po proklamovaném zveřejnění CZ.NIC, že jsou weby odblokovány, mezi nimi i Prvnizpravy.cz, tak do dnešního dne web je nepřístupný ( i když byl včera nasazen i certifikát SSL), vy tvrdíte, že u vás Prvnizpravy.cz vidíte, ale množí se dotazy lidí proč stránky nefungují?  Kde je chyba? U dalších provozovatelů sítí jako je O2 apod, a nebo Prvnizpravy.cz blokují prohlížeče jako je Seznam, Google. Kde je chyba, můžete mi odpovědět?“
 

Přišla odpověď tohoto znění: „Dobrý den, blokace bude pravděpodobně na straně mobilních operátorů nebo na straně cache v prohlížeči klientů. Z našeho pohledu je web dostupný, google resolve funguje:
$ dig @8.8.8.8 prvnizpravy.cz
; > DiG 9.11.5-P4-5.1+deb10u7-Debian > @8.8.8.8 prvnizpravy.cz
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1
;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 512
;; QUESTION SECTION:
;prvnizpravy.cz. IN A
;; ANSWER SECTION:
prvnizpravy.cz. 10080 IN A 78.24.14.63
Je možné, že někteří operátoři stále weby, které byly jako desinformační, blokují, je potřeba se obrátit na ně.“

 

A ještě pokračující korespondence:

Odpověď ze strany PZ: Dobrý den, chyba není na naší straně, neboť jak píšete správně, na páteřní síti jsou vidět Prvnizpravy.cz, podobně i na sítích menších mobilních operátorů, ale na síti velkých mobilních operátorů, jako je O2, Tmobile, Vodafon,.. nejsou Prvnizpravy.cz stále vidět, i když doménu odblokoval CZNIC již 25.5.2022.
Nevíte kde může být chyba?

 

Odpověď ze strany VShostingu: Dobrý den,
situaci jsme prověřili, nicméně z naší strany je vše nastaveno správně.
Vypadá to, že doména je skutečně blokovaná na straně mobilních operátorů. CZ.NIC sice doménu již neblokuje, ale operátoři zřejmě stále ano, proto bude potřeba, abyste se obrátili na ně.
O blokování stránek telefonními operátory se psalo například v tomto článku:
http://www.root.cz/zpravicky/t-mobile-o2-a-vodafone-v-cesku-blokuji-dezinformacni-weby/

 
Poznámka: s ohledem na GDPR neuvádím autory otázky i odpovědi, ačkoli jsou mi jejich jména známa.
 
Následně se staly cílem i samotné Regionální novinky. Nejprve jim začaly vypadávat na RN všechny bannery, nasadili je znovu, doplnili, a během hodiny zmizely, úplně ze systému vždy zmizela sekce Bannery. Souběžně zmizely články za poslední roky, nejprve ty před březnem 2022 (přechod PZ na RN zřejmě), pak už všechny do konce května a poté někdo vygumoval i aktuálně dávané články. IT specialista PZ/RN žádné napadení nezjistil a VShosting, také o napadení žádný záznam nemá, alespoň to tvrdí. Začaly se dít až takové (kdyby nešlo o zločin, řeklo by se skoro komické situace). Redakce RN nasadila článek. Někdo ho během pár chvil odstranil, celý nebo část. Reakce text doplnila, načež zmizel opět, a rovnou celý.

 

Schneider: Společnost musí zastavit nástup tohoto autoritářského režimu
 
Kdo to všechno má na svědomí? Nepochybně zpravodajské složky, ministerstvo vnitra, jeho špiclovací oddíl Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, a potažmo celá dnešní vláda, která předvádí, jak si z ústavní Listiny práv a svobod vyrobit trhací kalendář.
 
Čistě technické vysvětlení lze najít v domněnce, že CZ. Nic sice weby odblokovalo, ale dál se činí mobilní operátoři, kteří se k „iniciativě“ CZ.Nic, v překladu brutální webové cenzuře, přihlásili už v březnu.
 
Pointa? Na odkazu k Regionálním novinkám jste ještě 2.6. našli strohé oznámení: „Po masivním útoku na stránky webu Regionální novinky.cz probíhá obnova stránek. Děkujeme za pochopení.

 

Na webu www.prvnizpravy.cz bylo ono již smutně známé: „Hmm, tuto stránku se nám nedaří najít.“
 
A pak kdo v Česku lže, nebo, chcete-li, dezinformuje?

 

(rp,prvnizpravy.cz,parlamentnilisty.cz,foto:arch.)